L'olor de les més de 12 tones de confeti i l'aroma de les Alfàbegues han inundat hui els carrers de Bétera davant de milers d'espectadors que han seguit la tradicional Rodà d'aquestes majestuoses plantes, segons ha destacat l'Ajuntament.
L'icona per excel·lència dels beterans i beteranes s'ha passejat aquest dimarts pels carrers davant de l'atenta mirada dels veïns de la localitat i ciutadans d'altres punts de la Comunitat Valenciana que s'han desplaçat hui al municipi per a gaudir d'aquestes festes úniques.
Pel que fa a això, l'alcaldessa de Bétera ha assenyalat que encara que enguany no s'ha pogut superar el rècord - la longitud de l'alfàbega més alta ha aconseguit els 3,17 metres front als 3,24 metres de l'any passat -, ha recalcat que Bétera està preparada perquè "lluïsquen amb tot l'esplendor que toca aquesta lloma d'Alfàbegues" que "haurien de ser d'interés Turístic Nacional". "Les Alfàbegues per a Bétera ho són tot, perquè uneixen tots els sentits, l'aroma que desprendre i són el símbol d'un poble agrícola com el nostre", ha destacat.
En aquest sentit, el regidor de Festes, ha dit que hauria de tindre aquest reconeixement perquè es tracta d'una meravellosa festa, que aglutina indumentària, gastronomia, aroma i color. "És quelcom únic que no trobarà en cap altre poble ni de València, ni d'Espanya, ni del món", ha recalcat.
Per la seua part, el 'mestre alfàbeguer', Ramón Asensi, ha explicat alguns dels factors que influeixen en els cura de aquestes plantes. "Calor i aigua" són clau en el desenvolupament de l'alvocat, que segons ha explicat "creix una mitjana de entre dos i tres centímetres al dia". No obstant això, per a Asensi la grandària de l'alfàbega és quelcom secundari, ja que "per a mi és més interessant que la planta estiga bé", ha assegurat.
La comitiva, encapçalada pels Majorals i seguida per l'Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío, i la Corporació Municipal, ha eixit de l'Ajuntament a les 8.00 hores per a dirigir-se a casa de les màximes representants de les Festes d'Agost, les Obreres. Aina Mollà i Paula Ros, han esperat en les seues llars on s'ha procedit al tradicional besamans. Després de recollir-les a totes dues, la comitiva ha continuat fins a arribar a l'Hort de les Alfàbegues on ja els esperaven molts veïns i veïnes.
Passades les 10.00 hores s'han tornat a obrir les portes de l'Hort perquè Aina i Paula, acompanyades per les Obreres Casades, Mariola Ferrando i Cristina García, comencen la Rodà on els nombrosos cosieters (portadors) de totes dues ja portaven les 16 alfàbegues que han eixit en aquesta processó festiva.
12 TONES DE CONFETI
Tal com mana la tradició, en eixir la Rodà de l'Hort de les Alfàbegues els Majorals han començat a llençar confeti. Aquest dia les protagonistes indiscutibles són les Obreres Solteres que han de deslumbrar amb els seus vestits típics de valenciana per damunt de qualsevol altra dona, i per això, els Majorals cobreixen els carrers i els espectadors amb quilos i quilos de confeti perquè la bellesa de les Obreres siga única aqueix dia. En total, Bétera hui s'ha cobert amb 12 tones de confeti de colors per al gaudi de grans i menuts i per a continuar amb aquesta costum.
Les Obreres Solteres preparen amb consciència els seus vestits per a aquest dia. Els vestits d'Aina i Paula estan confeccionats a mà per experts indumentaristes i han brillat hui a la llum del sol igual que les camises i mocadors dels Majorals ornamentats amb rics colors i brodats.
Un altre dels moments més emotius del matí ha sigut l'arribada de la Rodà a les portes de l'església de la Puríssima on vestides de rigorós negre, les Obreres Casades, Mariola Ferrando i Cristina García, esperaven les dues Obreres Solteres per a col·locar-los el mantellina. El pas previ, per a accedir a l'església i fer l'ofrena a la Mare de Déu de l'Assumpció. A partir de les 19:00h a Bétera tindrà lloc una missa a la parròquia de la Puríssima Concepció i a continuació es celebrarà la solemne processó en honor a la Mare de Déu d'Agost.
També un acte molt representatiu d'aquest 15 d'agost és l'espectacle pirotècnic que es realitza en la Plaça del Sol a càrrec dels Majorals 2023 els quals canvien els seus vestits per monos de treball per a disparar el famós Coet de Luxe un tipus de coet únic i original de Bétera que solament es dispara aquest dia després de finalitzar aquesta processó.
Després, a mitjanit, les portes de l'església es tornaran a obrir per a cantar l'Ave Maria, un dels moments més emocionants de la nit que continua amb el Cant d'Albaes a les portes de l'Ajuntament. Dos moments que precedeixen la tradicional Cordà.
Fent honor a què Bétera és Poble Coeter, a l'1 de la matinada el carrer Gascón Sirera vibrarà amb una espectacular Cordà on 9.000 coets seran disparats pels Majorals 2023 acompanyats per les 4 penyes coeteres del municipi: Amics del Coet, Vol Lliure, Fogoners.15 i Fills de la Pólvora, els quals, sota una corda que recorre part del carrer, il·luminaran el cel de Bétera.
Cap comentari :