La peli 'Roig, blanc i sang blava': com reflecteix la ficció juvenil els desitjos de la comunitat LGTBI+? La peli 'Roig, blanc i sang blava': com reflecteix la ficció juvenil els desitjos de la comunitat LGTBI+?
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La peli 'Roig, blanc i sang blava': com reflecteix la ficció juvenil els desitjos de la comunitat LGTBI+?

Alex (Taylor Zakhar Perez) i Henry (Nicholas Galitzine) en la pel·lícula. Amazon Prime

Un romance real torna a ser tendència en les xarxes socials. Aquesta vegada, es tracta d'un romance real queer.

Amazon Prime acaba d'estrenar l'adaptació cinematogràfica de la novel·la per a adolescents de Casey McQuiston, un èxit de vendes en 2019, Roig, blanc i sang blava. I els fans estan emocionats.

La història desenvolupa la relació entre Alex Claremont-Díaz, fill de la primera presidenta nord-americana, i Henry, el Príncep de Gal·les.

El "romance real" segueix moltes de les convencions habituals del gènere romàntic, però ha d'incloure un membre de la família reial o de la noblesa com a un dels interessos amorosos. Fins fa pocs anys, el romance real no reflectia els desitjos dels joves LGBTQIA+. Però això està canviant. La injecció queer en el romance real per a joves reflecteix un canvi més ampli en el que s'està publicant i llegint.

L'any passat, les vendes de ficció LGBTQ als EUA van augmentar un 39 % respecte el mateix període de l'any anterior. I la ficció juvenil va créixer especialment, amb 1,3 milions de llibres venuts més que l'any anterior.

Heartstopper d'Alice Oseman, una novel·la gràfica que conta la història d'amor entre adolescents homosexuals i que ha estat adaptada per a Netflix, ha venut més de vuit milions d'exemplars fins a la data i fins i tot ha "ajudat a mantenir a flot les llibreries" en temps difícils.

Una analista de la indústria del llibre va declarar que el creixement de la ficció queer per a joves adults "reflectix un canvi generacional cap a una actitud més oberta i inclusiva cap a la diversitat de gènere i l'orientació sexual".

La popularitat –i acceptació– de textos com Roig, blanc i sang blava significa que els desitjos i fantasies de la joventut queer s'estan normalitzant.

Idees recurrents del romance real

La clau del romance real és que ofereix als lectors la possibilitat i la transformació a gran escala: aconseguir aquella corona, el personatge principal no solament es converteix en real, sinó que es converteix en la seua millor versió.

Ja han passat més de 20 anys des que Anne Hathaway apareguera a les nostres pantalles en l'adaptació cinematogràfica de la novel·la romàntica per a joves de Meg Cabot Princesa per sorpresa (2001).

El llibre segueix una narrativa familiar, en la qual una xica que descobreix que en realitat és de la reialesa ha de transformar-se en princesa. L'autoestima de la princesa Mia creix mentre es prepara per a liderar Genòvia.

Altres temes recurrents en el romance real inclouen la "revelació sorpresa", en la qual es descobreix la identitat real d'una meitat de la parella, com en Intercanvi de princeses de Netflix.

Un èxit viral

Publicat en 2019, el llibre de Casey McQuiston es va fer ràpidament viral, convertint-se en un instantani èxit de vendes del New York Times, guanyant premis i apareixent en les llistes dels millors llibres. El clàssic tòpic romàntic d'"enemics-enamorats" adquireix rellevància internacional en estar implicats els descendents de dos líders mundials.

L'antipatia inicial d'Alex i Henry desborda i atreu l'atenció dels mitjans de comunicació després de malmetre la tarta d'un casament real. Per intentar limitar les conseqüències diplomàtiques i mediàtiques, els dos han de fer veure que són amics, el que els porta a iniciar un romance i a descobrir junts la seua sexualitat (Alex és bisexual i Henry és gai).

L'etapa d''enemics' d'Alex i Henry arriba al seu clímax quan espatllen una tarta en un casament real. Prime

Casey McQuiston, que s'identifica com a no binari, ha parlat de com la literatura heterosexual ha suggerit que és estadísticament improbable que existeixi més d'una persona queer en una història. A Roig, blanc i sang blava no solament hi ha diverses persones queer, sinó que entre elles es troben els fills de les persones més poderoses del món, involucrant-se sentimentalment.

La resposta de les xarxes socials a Roig, blanc i sang blava demostra clarament que els joves volen veure romances que reflectisquen les seues pròpies vides i els seus propis desitjos de transformació.

La setmana passada, Prime va obrir comptes individuals d'Instagram per el príncep Henry i Alex. Les seccions de comentaris ja compten amb milers d'interaccions.

Instagram
Instagram

Històricament en el romance, els personatges queer han sigut infeliços, o fins i tot assassinats. Però en Roig, blanc i sang blava, la homosexualitat condueix a la felicitat.

"Alex, icona bisexual", va escriure una usuària del web de crítiques de llibres Goodreads, que va definir com a "reconfortant" llegir el llibre mentre "passava per la meua pròpia crisi bisexual". "Ha significat molt per a mi com a persona queer", va escriure un altre, citat en el mateix estudi.

Curiosament, eixe estudi va descobrir que molts lectors estaven disposats a perdonar el llibre per altres coses que no els havien agradat, perquè estaven molt emocionats per la representació queer.

Més romances reals que exploren la diferència

Altres romances populars que tenen lloc entre la reialesa per a lectors joves també exploren les relacions queer. Her Royal Highness, de Rachel Hawkins, es desenvolupa en una universitat d'Escòcia, on l'americana Millie descobreix que la seua companya de cambra, Flora, és una princesa. Quan Millie s'enamora de Flora, el tòpic de la "reialesa per sorpresa" es desenvolupa en versió queer.

Her Royal Highness és una història que acompanya la primera novel·la romàntica (heteronormativa) de Hawkins, Royals: com sobreviure a la reialesa?. La decisió de Hawkins d'explorar el romance homosexual es va donar, segons ella, en resposta al que volien els fans. Volia "reestablir l'equilibri" i escriure una comèdia romàntica típica, però amb lesbianes.

Altres romances reals per a joves han seguit centrats en les parelles noi-noia, però s'han compromès amb el públic contemporani d'altres maneres, explorant les preocupacions al voltant de la classe, la riquesa i les expectatives de gènere.

A La selecció, de Kiera Cass, el romance real es desenvolupa en un escenari distòpic, en el qual, en un món postapocalíptic, les xiques (i els xics) competeixen per l'atenció de la reialesa, per a poder escapar dels rígids sistemes de castes i viure en un palau. S'ha descrit com una barreja entre el concurs de telerrealitat The Bachelor i Los Juegos del hambre. Les preocupacions dels joves no es limiten a les tensions romàntiques, sinó que inclouen la imatge corporal i l'estatus, els conflictes i la pobresa.

Encara que els romances juvenils han canviat per a incloure perspectives queer, un aspecte clau continua sent el mateix: l'amor adolescent, en totes les seues formes, té la possibilitat de provocar una transformació veritable individual. El romance real entre joves adults és molt més que una simple trobada d'interessos amorosos per a aconseguir una corona. Es tracta de joves que desitgen ser alguna cosa més i que emprendran un clar viatge transformador.

Mentres Mia Thermopolis perdia les seues poblades celles i guanyava una elegant tiara, el seu viatge consistia a descobrir la seua veritable valia.

A Roig, blanc i sang blava, Alex i Henry no solament eviten un desastre diplomàtic internacional enamorant-se: donen veu als desitjos dels joves queer i diversos que volen veure representat en la pàgina, i en la pantalla, un "feliços per sempre" que s'assembli a ells.

Per sort, hui en dia hi ha cada vegada més opcions entre les quals triar.

Aquest article ha sigut publicat originalment en anglès en The Conversation i ha sigut traduït per Ernesto Priego, d'Estudiants Contra la Precarietat de la Universitat de Goldsmiths, amb l'ajuda de DeepL  

Àgora CT ha fet la traducció al valencià


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal