La JEC decidirà dilluns sobre la petició del PSOE de revisar els vots nuls emesos a Madrid el 23J La JEC decidirà dilluns sobre la petició del PSOE de revisar els vots nuls emesos a Madrid el 23J
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La JEC decidirà dilluns sobre la petició del PSOE de revisar els vots nuls emesos a Madrid el 23J

Els socialistes calculen que, amb validar el 4,43% dels 30.200 vots nul·les, 'recuperaria' l'escó que va guanyar el PP amb el CERA


La Junta Electoral Central (JEC) té previst reunir-se dilluns que ve per a decidir sobre la petició del PSOE de revisar tots els vots nuls emesos a Madrid per a les eleccions del passat 23 de juliol, ja que calculen que, si es validara el 4,43% de les 30.200 paperetes que van ser qualificades com a nul·les, podrien 'recuperar' l'escó que va guanyar el PP després del recompte del vot exterior.


La Junta Electoral Provincial de Madrid té paralitzada el lliurament de credencials als electes per aquesta circumscripció a l'espera que l'organisme arbitral amb seu en el Congrés es pronuncie sobre el recurs dels socialistes.


En l'escrit que va presentar la setmana passada, el PSOE acusava la Junta Electoral Provincial de Madrid d'haver infringit la normativa electoral i de vulnerar la Constitució en negar la seua petició perquè es revisen tots els vots consignats com a nuls.

Per això demanava a la JEC que revocara l'acord de la junta provincial i accedira a la revisió de tots aqueixos vots.


El PSOE calcula que necessita 1.341 vots vàlids, la qual cosa suposa el 4,43% dels 30.241 vots nuls per a 'recuperar' l'escó que va passar a les mans del PP. Segons exposa, en realitzar-se l'escrutini únicament permés dels vots nuls protestats, es van revisar uns 100 vots, donant-se per bones 32 paperetes del PSOE i 24 del PP.


"Aquestes dades ens permeten aplicar una regla de proporcionalitat que suposa que cada 100 vots, podrien restar-se huit al PP, de tal manera que aplicada als 30.141 restants, podria llançar-se una diferència positiva per al PSOE de 2.411 vots, quasi més de 1.000 dels necessaris", afigen. Per això, sol·licita "una revisió raonada" perquè no es tracta, diu, de "percentatges desficaciats o impossibles", sinó que amb "una mica més de 4 vots cada 100" podria veure's afectat el resultat electoral.


La junta provincial va argumentar que atendre la petició del PSOE donaria lloc a una "dilació injustificable" que afectaria "forma desmesurada" la realització de l'escrutini general, que no deduïa que la revisió dels vots nuls anara a alterar "les diferències que donen lloc al resultat final" i que la pretensió del PSOE tenia "una mínima possibilitat d'èxit si només es revisaren i validaren exclusivament els vots de la seua candidatura".

INVIABLE I SENSE POSSIBILITAT D'ÈXIT

A més, va considerar que la petició no era "viable jurídicament", perquè la junta electoral "té com a funció revisar amb plenitud de competències les incidències que consten en les actes de les meses electorals", i que la jurisprudència es refereix únicament a la "obertura dels sobres per a la verificació del contingut de les actes", la qual cosa ja s'havia fet.

En resum, la junta electoral madrilenya va rebutjar la petició del PSOE per considerar-la una "especulació, infundada, en funció de valoracions estadístiques".

En el seu recurs, recollit per Europa Press, els socialistes fan referència a diverses sentències, una d'elles del Tribunal Constitucional de 2015 en la qual recorda que "no hi ha en la LOREG cap precepte que prohibisca expressament reclamar la revisió dels vots nuls" i que, de fet si la llei ordena conservar aqueixos vots (tots els vots als quals s'haguera negat validesa, i no sols aquells que hagueren sigut objecte d'alguna reclamació) ha de ser, per força, per a permetre en algun moment posterior la revisió i examen d'aqueixos vots; de tots, encara que no hagueren sigut impugnats davant les taules".

ELS CIUTADANS NO SABEN DRET

També argüeix el PSOE que tant l'organisme arbitral com la jurisprudència han reconegut que en estar les meses electorals compostes per "ciutadans sense coneixements en Dret", la "possibilitat d'error en la valoració de nul·litat és molt alta".

Per això, abunden, la llei garanteix que es conserven els vots nuls per a la seua revisió "davant qui sí que té una capacitat jurídica de validar els vots", és a dir, les Juntes de Zona i Provincials.


Al seu judici, si l'escrutini es limitara a la revisió de les incidències reclamades en les actes s'estaria limitant "el sistema de revisió únicament a qui tinga la capacitat de poder fer reclamacions en totes les meses electorals i organitzar-ho per a poder comprovar-ho, trencant la igualtat d'armes entre totes les formacions polítiques".


Per això conclou que la negativa a realitzar la revisió dels vots nuls consignats en l'actes d'escrutini és també "contrària als principis essencials" del procediment electoral: "transparència i igualtat d'armes".


"ÉS MOLT EL QUE ESTÀ EN JOC"


A més, el PSOE acusa la junta provincial d'estar vulnerant el dret a la participació política tant del diputat 11 com del partit. "És obvi, que el que està en joc, és molt, i en particular el dret fonamental d'aquest diputat", addueix.


Per tot això, el PSOE demana a la JEC que atenga la seua petició i de manera immediata convoque de nou als representants de les formacions polítiques concurrents a les eleccions per a realitzar un nou escrutini general conforme al procediment establit en l'article 105 de la LOREG, "conforme a l'obertura de tots els vots nuls consignats en les taules/seccions electorals i que obren en

els sobres núm. 1 d'aquestes".


En aquest context, la formació recurrent exposa que la sessió d'escrutini inclou la revisió dels vots nuls que formen part d'aqueixa documentació (sobres un) i no solament dels que van ser "protestats" si pot "existir una incidència transcendental en el resultat".


CANTÀBRIA I ALCORCÓN


A més, el PSOE defensa que tan "transcendent i justificada" és la seua petició com la que va fer el PP el mateix 30 de juliol quan va instar la revisió de tots el vots nuls a Cantàbria "en estar igualment a una distància curta d'un diputat de Vox". Els socialistes apunten d'una banda que el PP va acabar retirant aqueixa reclamació "molt probablement, perquè no interferia en la decisió" sobre el recurs plantejat per ells a Madrid.

I, per una altra, assenyalen que aqueixa reclamació del PP estava "abocada al fracàs per una qüestió de forma, perquè la petició es va realitzar una vegada realitzat l'escrutini general i no dins d'aquest, com sí que va fer el PSOE a Madrid, ja que va cursar la seua petició quan encara no s'havia produït el escrutino general veure

També cita el cas de Alcorcón on, a instàncies del PP, es va produir la revisió de tots els vots nuls emesos el passat 28 de maig, perquè aquesta formació estava a 41 vots d'obtindre un regidor més respecte de 1.051 vots (un 3,3% dels vots) i aprofita per a demanar a la JEC que unifique criteris referent a això.

"No pot actuar-se de manera diferent entre les Juntes Electorals de Zona i les Juntes Electorals Provincials, respecte dels escrutinis provincials, únicament sobre el principi que els números a relacionar són majors, i, en conseqüència, com assenyala l'Acord això supose "una dilació injustificable" o "retard desmesurat", doncs, els drets fonamentals no poden dependre de l'àmbit de procés, havent de ser iguals per a tots ells", assevera.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal