La Fundació Fisabio encapçala el projecte Menina (MENtal Health and wellbeing Improvement during pregNAncy), el qual té com a objectiu generar nous coneixements sobre la salut mental i el benestar de les dones durant l'embaràs, incloent-les activament en la investigació. D'aquesta manera, es busca comprendre les seues necessitats no satisfetes, preocupacions i sensacions durant aquesta etapa.
La gestora de I+D+i de Fisabio, Paula Pastor, explica que segons l'Organització Mundial de la Salut, aproximadament el 25% de les dones embarassades pateixen algun tipus de malestar psicològic significatiu, i una de cada cinc experimentarà algun trastorn de l'estat d'ànim o ansietat durant l'embaràs i el postpart, sent l'ansietat i la depressió els trastorns mentals més comuns.
El projecte Menina busca promoure el benestar psicosocial i prevenir els trastorns mentals en les mares durant l'embaràs. Per a això, dotze dones embarassades entre les setmanes 12 i 20 de gestació participaran com a 'ciutadanes científiques' en la investigació qualitativa, mitjançant entrevistes i compartint els resultats de l'anàlisi.
Aquestes dotze dones embarassades col·laboraran de manera participativa junt amb el Servei de Salut Mental i el Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital General Universitari d'Elda, representats per les doctores Olga Brotons i María José García, respectivament, així com altres professionals sanitaris d'aquests serveis.
L'equip de gestió de Fisabio, encapçalat per Patricia Martínez, gestora de projectes de I+D+i i responsable de la Unitat de Ciència Oberta; Paula Pastor, gestora de I+D+i i Participació Ciutadana; i Silvia Fajardo, gestora de Projectes I+D de Fisabio, coordinarà aquest projecte que va començar el 15 de juny i finalitzarà el 15 de desembre de 2023.
Patricia Martínez Galisteo assegura que amb la posada en marxa del projecte es pretén desenvolupar noves solucions per a prevenir i millorar la salut mental i el benestar de les dones embarassades, així com fomentar la conscienciació i implicació del personal sanitari i les famílies en aquest procés.
Ciència ciutadana
El projecte Menina ha sigut seleccionat per a formar part de l''Accelerator Programme' de la iniciativa europea 'Impetus for Citizen Science', finançada pel programa Horitzó Europa.
A més, aquest projecte s'emmarca dins de l'estratègia de Ciència Ciutadana de la Fundació Fisabio, que busca fomentar la participació activa de la ciutadania en les investigacions científiques, promocionant la cocreació i els processos col·laboratius en l'àmbit sanitari.
El programa Impetus impulsa projectes de ciència ciutadana a través de diferents convocatòries obertes. Menina va ser una de les 215 propostes rebudes en la primera convocatòria i va ser seleccionat junt amb altres 34 projectes de tota Europa. El projecte Menina rebrà una finançament de 20.000 euros per a la seua execució durant els pròxims sis mesos. A més, cada projecte del programa Impetus rebrà mentorització i formació en ciència ciutadana i participativa.
Continuïtat del projecte
El projecte Menina té previst ampliar el seu abast incorporant diferents mostres de població i casos. A més, l'equip de treball aspira a implementar amb èxit les solucions obtingudes en la pràctica clínica, estenent-les a tot l'àmbit sanitari. També es continuarà treballant en el desenvolupament d'una metodologia adequada per a expandir els processos de ciència ciutadana com a estratègia transversal en la investigació.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :