La Fundació Fisabio lidera el projecte Menina per millorar la salut mental durant l'embaràs La Fundació Fisabio lidera el projecte Menina per millorar la salut mental durant l'embaràs
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Fundació Fisabio lidera el projecte Menina per millorar la salut mental durant l'embaràs

La Fundació Fisabio encapçala el projecte Menina (MENtal Health and wellbeing Improvement during pregNAncy), el qual té com a objectiu generar nous coneixements sobre la salut mental i el benestar de les dones durant l'embaràs, incloent-les activament en la investigació. D'aquesta manera, es busca comprendre les seues necessitats no satisfetes, preocupacions i sensacions durant aquesta etapa.

La gestora de I+D+i de Fisabio, Paula Pastor, explica que segons l'Organització Mundial de la Salut, aproximadament el 25% de les dones embarassades pateixen algun tipus de malestar psicològic significatiu, i una de cada cinc experimentarà algun trastorn de l'estat d'ànim o ansietat durant l'embaràs i el postpart, sent l'ansietat i la depressió els trastorns mentals més comuns.

El projecte Menina busca promoure el benestar psicosocial i prevenir els trastorns mentals en les mares durant l'embaràs. Per a això, dotze dones embarassades entre les setmanes 12 i 20 de gestació participaran com a 'ciutadanes científiques' en la investigació qualitativa, mitjançant entrevistes i compartint els resultats de l'anàlisi.

Aquestes dotze dones embarassades col·laboraran de manera participativa junt amb el Servei de Salut Mental i el Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital General Universitari d'Elda, representats per les doctores Olga Brotons i María José García, respectivament, així com altres professionals sanitaris d'aquests serveis.

L'equip de gestió de Fisabio, encapçalat per Patricia Martínez, gestora de projectes de I+D+i i responsable de la Unitat de Ciència Oberta; Paula Pastor, gestora de I+D+i i Participació Ciutadana; i Silvia Fajardo, gestora de Projectes I+D de Fisabio, coordinarà aquest projecte que va començar el 15 de juny i finalitzarà el 15 de desembre de 2023.

Patricia Martínez Galisteo assegura que amb la posada en marxa del projecte es pretén desenvolupar noves solucions per a prevenir i millorar la salut mental i el benestar de les dones embarassades, així com fomentar la conscienciació i implicació del personal sanitari i les famílies en aquest procés.

Ciència ciutadana

El projecte Menina ha sigut seleccionat per a formar part de l''Accelerator Programme' de la iniciativa europea 'Impetus for Citizen Science', finançada pel programa Horitzó Europa.

A més, aquest projecte s'emmarca dins de l'estratègia de Ciència Ciutadana de la Fundació Fisabio, que busca fomentar la participació activa de la ciutadania en les investigacions científiques, promocionant la cocreació i els processos col·laboratius en l'àmbit sanitari.

El programa Impetus impulsa projectes de ciència ciutadana a través de diferents convocatòries obertes. Menina va ser una de les 215 propostes rebudes en la primera convocatòria i va ser seleccionat junt amb altres 34 projectes de tota Europa. El projecte Menina rebrà una finançament de 20.000 euros per a la seua execució durant els pròxims sis mesos. A més, cada projecte del programa Impetus rebrà mentorització i formació en ciència ciutadana i participativa.

Continuïtat del projecte

El projecte Menina té previst ampliar el seu abast incorporant diferents mostres de població i casos. A més, l'equip de treball aspira a implementar amb èxit les solucions obtingudes en la pràctica clínica, estenent-les a tot l'àmbit sanitari. També es continuarà treballant en el desenvolupament d'una metodologia adequada per a expandir els processos de ciència ciutadana com a estratègia transversal en la investigació.





Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal