I si Rubiales fos dona, ¿hauria comès violència sexual? per. David Moscoso I si Rubiales fos dona, ¿hauria comès violència sexual? per. David Moscoso
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

I si Rubiales fos dona, ¿hauria comès violència sexual? per. David Moscoso


Luis Rubiales, durant el seu discurs a l'Assemblea Extraordinària de la RFEF. RTVE

En 1988, el secretari general de la Federación Inglesa de Fútbol, Ted Croker, va manifestar que "el futbol és un esport dur de contacte físic, un tipus de combat. És i ha de seguir sent un joc d'homes. Les dones no tenen res a fer excepte animar els seus homes, rentar-los i planxar-los l'equip, i preparar-los i servir-los refrescos".

Gairebé quatre dècades després d'aquestes declaracions, en 2023, després de l'escàndol viscut el 20 d'agost en l'entrega de medalles de la Copa del Món de la FIFA, el president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) Luis Rubiales va declarar a l'Assemblea General Extraordinària d'aquest organisme que "el fals feminisme no busca la justícia, no busca la veritat, no li importen les persones".

Tractava de defensar-se així del judici moral al qual estava sent sotmès després del que va passar en la celebració de la final de la Copa del Món de futbol femení, quan va donar un bes no consentit a la jugadora Jennifer Hermoso.

El president de la RFEF –va afirmar que no pensava dimitir– també va acusar a tres ministres en funcions del Govern d'Espanya –dones totes elles, sense fer cap referència al Ministre d'esports ni al President del Govern, tots dos homes, que també s'havien pronunciat– perquè "s'han referit a aquesta acció (el bes) amb les paraules 'vejar', 'violència sexual', 'sense consentiment' o 'agredir'... Per Déu! Què pensaran les dones que de veritat han estat agredides sexualment! Què pensaran aquelles que de veritat se les ha obligat i agredit!".

Malgrat les declaracions de Luis Rubiales, la veritat és que el vigent Protocol d'Actuació Front a la Violència Sexual de l'organització que presideix exposa a la seua pàgina 14 que "besar a la força", "inadequats apropaments en el contacte corporal" i, fins i tot, "atraure amb una abraçada en l'intent de besar-les", són tres de les situacions, actituds i comportaments relacionats amb la violència sexual.

Per tant, les acusacions per part de ministres, mitjans de comunicació i l'opinió pública no estarien en discrepància amb el que estableix aqueix document.

Resum de la setmana

Que alguna cosa més greu que un simple "pic" havia passat en el Mundial va quedar clar molt prompte per als implicats.

Al dia següent del suposat acte de violència sexual comes pel Luis Rubiales –d'acord amb el que diu el Protocol de la RFEF–, el Gabinet de Comunicació de la federació va enviar als mitjans un comunicat en què la jugadora deia literalment:

"Ha estat un gest mutu totalment espontani per l'alegria immensa que dóna guanyar un Mundial (…) No es poden donar més voltes a un gest d'amistat i gratitud".

No obstant això, poc després va transcendir als mitjans que la RFEF hauria falsificat aquestes declaracions per a eixir del pas. La pròpia Jennifer Hermoso, que just després d'aquest acte va dir a les xarxes socials "No m'ha agradat, eh? I què faig jo?", va desmentir aquestes paraules a través de Futbro, el sindicat que la representa. Hermoso sol·licitava mesures exemplars contra Rubiales, tant a la RFEF com al Consell Superior d'Esports.

I encara que ja havia demanat "disculpes" pel seu comportament, insistint que havia estat un acte consentit, en el seu discurs a l'assemblea Rubiales va modificar les seues declaracions acusant Jennifer Hermoso de haver estat la que va forçar aqueix bes. La davantera de la selecció va rebutjar també aquesta acusació en un nou comunicat enviat després de l'assemblea.

Què diu la Llei

Abans que açò succeís a Espanya, el 24 d'agost la FIFA –de la qual Rubiales és vicepresident– va anunciar que la Comissió corresponent obria un procediment disciplinari pels fets ocorreguts durant la final de la Copa Mundial Femenina de futbol.

En el comunicat, la FIFA informava que els fets podrien resultar constitutius de les violacions dels articles 13.1 i 13.2 del seu Codi Disciplinari. El primer d'aquests articles es refereix a "tota persona que atempte contra la dignitat o la integritat d'un país, una persona o un col·lectiu de persones emprant paraules o accions despectives, discriminatories o vexatòries (pel mitjà que siga)".

De moment, mentre es resol l'expedient, la Comissió Disciplinària de la FIFA ha suspés amb caràcter provisional a Luis Rubiales de tota activitat relacionada amb el futbol a nivell nacional i internacional.

En termes semblants s'expressa a Espanya la Llei 39/2022, de 30 de desembre, de l'Esport, en l'article 104. En els seus suposats "i" ("Els actes notoris i públics que atempten contra la dignitat o decoro esportius") i "j" ("Els abusos d'autoritat") qualifica ambdós actes com a infracció molt greu. Una infracció que, d'acord amb el seu article 108, pot derivar en "la inhabilitació per a ocupar càrrecs en l'entitat esportiva per un període compres entre els dos i els quinze anys, en adequada proporció a la infracció comesa".

"Fals feminisme"

Que Rubiales no està connectat amb la realitat social actual es va demostrar també quan va intentar justificar que ell i Jorge Vilda, entrenador de l'equip, usaren el plural masculí en les celebracions per a indicar que l'equip era el campió del món.

Escudant-se en la gramàtica, Rubiales va defensar que "el plural masculí a Espanya inclou homes i dones; per tant, no ens acompleixem i continuem utilitzant campions per a parlar d'homes i dones". Rubiales feia èmfasi en tot l'equip, d'homes i dones, que estava darrere de les jugadores (entrenadors, fisioterapeutes, etc.). Però no semblava ser conscient de la importància històrica que tenia que elles, les que lluitaven amb la pilota, fossen totes dones. Ni del significat que tenia usar el plural femení.

Com es deia, el president de la RFEF va declarar en la seua intervenció davant l'assemblea que "el fals feminisme no busca la justícia, no busca la veritat, no li importen les persones. Ho repeteixo: estan preparant una execució per a posar-se una medalla, i dir que estan avançant. Però així no estem avançant, és tot el contrari".

Les declaracions de Rubiales posen en evidència una moral heteronormativa i, en conseqüència, implícitament masclista, per la qual es concep que les situacions, les actituds i els comportaments relacionats amb la violència sexual només es produeixen entre homes i dones i no entre persones del mateix sexe.

Rubiales perd així de vista que el dit protocol de lluita contra la violència sexual de la RFEF i l'articulat disciplinari de la Llei de l'Esport no es referixen a la hetenormativitat.

En efecte, haurien pogut aplicar-se de la mateixa manera si Rubiales haguera sigut dona i si Hermoso i ell hagueren sigut del mateix gènere. Perquè a més no cal oblidar que Luis Rubiales és president d'una federació esportiva i Jennifer Hermoso tan sols esportista. La diferència de grau és ineludible.

I si, com diu la jugadora, no va ser un bes consentit, l'acusació de violència sexual està completament justificada.

The Conversation

David Moscoso és Coordinador del programa d'Esport de Sumar. Va participar en la redacció de la Llei de l'Esport de 2022.


. David Moscoso Sánchez, Catedràtic de Sociologia, Universitat de Còrdova
des de TheConversation
Traducció AGORA CT
Creative Commons
Crònica CT .
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal