El Verger diu adéu al 'bou embolat' en favor del benestar animal, però manté els 'bous al carrer' El Verger diu adéu al 'bou embolat' en favor del benestar animal, però manté els 'bous al carrer'
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Verger diu adéu al 'bou embolat' en favor del benestar animal, però manté els 'bous al carrer'


L'equip de govern de l'Ajuntament d'El Verger (Alacant), format per Compromís i PSPV, ha decidit suprimir el 'bou embolat' en les futures edicions de les festes de 'bous al carrer' en la localitat. D'aquesta manera, a partir d'aquest moment, no contractarà, subvencionarà ni autoritzarà aquest tipus de festa.

L'alcalde d'El Verger, Basili Salort (Compromís), ha defensat que aquesta decisió "entra dins de la normalitat, conforme als signes dels temps i de les noves sensibilitats". "No va en contra de ningú, sinó a favor de l'animal".

A més a més, ha precisat que la localitat continuarà celebrant festes de 'bous al carrer', ja que considera que aquestes festes "no tenen el mateix significat, la mateixa càrrega, ni el mateix maltractament que el bou embolat".

L'Ajuntament ha argumentat en un comunicat que aquesta decisió es pren "en consonància amb els valors que han de regir el municipi, concretament la defensa del benestar animal i en línia amb la creixent tendència d'altres poblacions que han decidit abandonar aquesta pràctica".

A més a més, ha afegit que la decisió de deixar d'autoritzar festes de bou embolat --que estaven subvencionades "quasi en la seva totalitat" per l'Ajuntament-- es basa en "arguments fonamentals", com "la importància de garantir el respecte i la dignitat de tots els éssers vius".


"La pràctica d'embolar bous pot causar estrès, lesions i patiment innecessari als animals, la qual cosa va en contra dels nostres principis ètics i de responsabilitat cap a ells. Busquem promoure festes que siguen inclusives i que puguen ser gaudides per totes les persones sense causar dany o incomoditat a cap ésser viu", ha assenyalat el consistori.


En la mateixa línia, ha defensat que l'eliminació del bou embolat permet "avançar cap a un ambient festiu més segur i respectuós amb totes les postures" i ha afegit que les tradicions "evolucionen amb el temps". "Creiem que és crucial adaptar-nos a les sensibilitats i valors canviant de la nostra societat", ha ressaltat.


A més a més, el consistori s'ha mostrat "compromès" a treballar amb organitzacions locals per a crear "alternatives festives que reflectisquen els valors i siguen gaudides per tots els ciutadans i visitants".


El consistori ha apuntat que espera que aquesta decisió "marque un nou capítol" en les festes de Bous al Carrer, en el qual "priveixin valors de compassió i respecte cap a tots els éssers vius".


Els Bous al Carrer també són maltracte

No obstant això com venen indicant veterinaris, animalistas, juristes filòsofs 'Els bous al Carrer' produeixen dolor, sofriment en l'animal i són diversions arcaiques. Com eixemple la jurista valenciana Amparo Requena concluia recentment:

"Com a conclusió: com a societat que avança, mai hauria de permetre's ni mantindre's cap acte que implique el sofriment d'un ésser viu per mera diversió; si a més de la crueltat s'afig la perillositat avalada per les estadístiques d'accidents i morts, és inconcebible que es mantinguen sota la justificació d'una mal entesa tradició;  haver-ho “blindat” sota el paraigua de la cultura o de senyals d'identitat és veritablement preocupant, i que a més, se li vulga carregar de tints polítics, és intolerable.  No és qüestió d'estar a favor o en contra per pertànyer a un partit polític o un altre (alguna cosa que increïblement està succeint), ni d'invocar qüestionades tradicions o senyals d'identitat (amb la gran majoria dels ciutadans espanyols no s'identifica), és una qüestió de progrés, moralitat i sens dubte, d'empatia amb els altres éssers vius amb els quals coexistim i que la ciència, inqüestionablement, ja ha determinat que tenen la mateixa capacitat de patir i sentir que el propi ésser humà".



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal