El Lehendakari Urkullu fa una proposta per avançar territorialment sense modificar la Constitució El Lehendakari Urkullu fa una proposta per avançar territorialment sense modificar la Constitució
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Lehendakari Urkullu fa una proposta per avançar territorialment sense modificar la Constitució

Article del Lehendakari sobre la Plurinacionalitat i la Relació de l'Estat Espanyol amb les Comunitats Autònomes publicat  publicat  a EL PAIS

Urkullu desenvolupa l'article sobre  les següentss idées Claus .

  • Reconeixement de la Plurinacionalitat: Iñigo Urkullu, el Lehendakari del Govern Basc, defensa el reconeixement de la realitat plurinacional de l'Estat espanyol i advoca per un model de bilateralitat efectiva amb garanties de compliment de l'acordat. (Proposta: Reconeixement de la plurinacionalitat)
  • Qüestionament Fonamental: L'article planteja dues preguntes fonamentals: ¿per què en un Estat només pot haver-hi una nació? i ¿per què l'Estat espanyol no pot ser plurinacional, com ho va ser en la pràctica fins al segle XVIII? (Qüestionament fonamental)
  • Història de l'Autogovern Basc: Es repassa la història de l'autogovern basc i els intents d'involució des de la Constitució de 1978, que es va quedar en una descentralització política i administrativa. (Context històric)
    • Crítica a la LOAPA: Es menciona la Llei Orgànica d'Armonització del Procés Autonòmic (LOAPA) de 1982, que buscava limitar l'autogovern de les comunitats històriques com el País Basc i Catalunya. L'Estat intentava homogeneïtzar el model autonòmic i reduir les competències de les comunitats amb més autogovern. (Proposta: Crítica a la LOAPA)
    • Invasió de Competències: S'al·ludeix a les clàusules horitzontals de la Constitució, les lleis de bases i altres instruments utilitzats per l'Estat per a envair les competències autonòmiques, fins i tot les competències exclusives. Es critica l'actuació del Tribunal Constitucional en aquest context. (Proposta: Invasió de competències)
    • Deficiències en la Descentralització: Es destaca que el poder judicial no es va descentralitzar, el Senat no es va convertir en una autèntica Cambra de representació territorial i el Tribunal Constitucional es va dissenyar com àrbitre entre l'Estat central i les comunitats. (Descentralització insuficient)
  • Model Basat en l'Experiència del Concert Econòmic: Urkullu proposa avançar en el model territorial de l'Estat basant-se en l'experiència històrica del Concert Econòmic, pactat bilateralment des de 1878. Advocat per un model de relació basat en la voluntat d'acord i el respecte mutu entre l'Estat i les comunitats autònomes. (Proposta: Model basat en el Concert Econòmic)
  • Convenció Constitucional per a Reconeixer la Diversitat: L'autor proposa El Lehendakari Urkull proposa una "convenció constitucional" que permeta eixir de l'encrucijada actual i reconega la diversitat i pluralitat de l'Estat. Aquesta convenció constitucional tindria com a objectiu una reforma que tinga en compte les aspiracions dels pobles que conformen l'Estat espanyol i els done veu i vot en el seu disseny. (Proposta: Convenció constitucional per a reconèixer la diversitat)



 Foto amb la que EL PAÍS ilustra l'article

 


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal