Desokupa: Orígens, Finançament i algunes causes del seu Creixement Desokupa: Orígens, Finançament i algunes causes del seu Creixement
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Desokupa: Orígens, Finançament i algunes causes del seu Creixement

  


Quan hem conegut que la Comunitat Valenciana té el major nombre d'habitatges buits de tota Espanya; on també existeix una continua demanda i falta d'habitatge social, creiem interessant analitzar el sorgiment de grups finançats pels inversors immobiliaris destinats a combatre els moviments socials per l'habitatge

En un interessant article en el diari El Saltodiari El Salto, de Javier Romo, s'analitza l'impacte i l'evolució del moviment pel dret a l'habitatge a Espanya. 

Durant la passada dècada, aquest moviment va desafiar la funció de la propietat privada i va qüestionar consensos establits. En tertúlies de prime time, els portaveus del moviment es van enfrontar als defensors d'interessos privats especulatius, generant un canvi de paradigma en el debat sobre l'habitatge al país.


No obstant això, l'article ens porta a donar un salt en el temps, arribant a l'any 2023. En aquest any, el focus mediàtic i els marcs ideològics hegemònics en els grans mitjans han canviat. Ara, Desokupa i les Oficines Antiocupació són els noms que predomine en les converses sobre habitatge. Aquest canvi es va forjar durant la dècada anterior, quan l'extrema dreta espanyola va començar a guanyar terreny i a desafiar els consensos socials.


L'article destaca que Desokupa, que va sorgir des de l'extrema dreta en 2016, es va crear com a resposta al contrapoder popular construït per organitzacions com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). Aquest context va coincidir amb el creixement de Vox i la seua presència a les institucions.


Una de les principals raons darrere del sorgiment de Desokupa va ser la amenaça que representava per als especuladors immobiliaris la disminució del nombre d'habitatges disponibles per a l'especulació. Els especuladors, tant entitats jurídiques com individuals amb múltiples propietats, van buscar formes de frenar aquesta amenaça mitjançant partits polítics afins.


L'article assenyala que diferents partits polítics han respost de manera diversa a aquesta qüestió. Per exemple, el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) s'ha enfrontat a tensions internes en relació amb el tema de l'habitatge. En un cas, quan un grup de persones va ser desallotjat de la Corrala Utopia a Sevilla, el PSOE no va aconseguir acollir les seues demandes de convertir aquestes vivendes en vivendes socials, la qual cosa va resultar en una crisi amb Izquierda Unida.


Un altre exemple esmentat és el de Corrala Solidaritat a Almendralejo, on el Govern de Fernández Vara va optar per protegir els interessos dels especuladors en lloc de recolzar la lluita de les famílies necessitades que havien ocupat un edifici buit.


D'altra banda, partits de dreta com el Partit Popular (PP) i Vox han plantejat solucions més repressives, com ara empresonar les famílies que ocupen habitatges buits. L'article també destaca la proposta de finançar directament a Desokupa amb diners públics per part de l'extrema dreta.


En resum, l'article en el diari El Salto posa de relleu com Desokupa, que va sorgir des de l'extrema dreta com una reacció a les lluites pel dret a l'habitatge, s'ha convertit en un actor  en el panorama polític . Aquest canvi reflecteix la dinàmica en evolució de la política i l'habitatge a Espanya.



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal