El descobriment de restes arqueològiques a Godella podrien frenar les obres del Projecte d'Actuació Integral (PAI) a l'entorn de la Torre del Pirata.
El passat 13 de juliol, es van revelar emplaçaments arqueològics que podrien reescriure la història i patrimoni de Godella. Aquests remunten als romans, amb obres d'enginyeria que irrigaven l'horta valenciana i abastien tot el territori. El grup Bertolín, responsable urbanístic, ha informat els organismes públics d'aquest descobriment un mes després de la seua divulgació en xarxes socials.
Consuelo Matamoros, cap de secció de patrimoni històric, s'ha personat per avaluar la situació. La Conselleria de Patrimoni ha optat per preservar les restes arqueològiques, forçant una modificació del projecte urbanístic en marxa.
Aquest descobriment afecta la base de la Torre del Pirata, una estructura de vigilància del segle XV. S'associa a la zona coneguda com "La Covatella". L'aqüeducte de la Covatella és una obra hidràulica que neix entre Benaguasil i Vilamarxant i travessa diversos municipis fins a les rodalies de Sagunt.
Cal recordar que el PAI va ser aprovat el 2002. Pretén construir 447 habitatges en un terreny de 15 hectàrees al sector 31/32 del municipi, per a una població estimada de 1.500 persones. L'excavació va requerir la tala d'arbres, suspesa el 2008 i declarada nul·la deu anys més tard. Malgrat més de 3.500 signatures en contra, la promotora va reactivar el pla.
El descobriment de possibles restes arqueològiques ha reobert el debat sobre les obres. Col·lectius com "Salvem la Torreta del Pirata", "Godella en Lluita" i "Natura Godella" critiquen el desenvolupament urbanístic, vist com un perjudici per la qualitat de vida i la salut dels veïns. Denuncien la falta de suport de l'ajuntament i prometen continuar lluitant per la justícia.
Jesús Pancorbo, president de "Salvem la Torreta del Pirata", veu en aquest descobriment una oportunitat per valorar el patrimoni arqueològic i defensar el medi ambient. Insta a protegir l'espai natural sense esperar indemnitzacions.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons ----
Cap comentari :