Agenda 2030: per què incomplir-la localment vulnera els drets humans a tot el planeta Agenda 2030: per què incomplir-la localment vulnera els drets humans a tot el planeta
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Agenda 2030: per què incomplir-la localment vulnera els drets humans a tot el planeta


L'Agenda 2030 és el gran èxit del multilateralisme contemporani. Els 17 Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS)foren concebuts amb el propòsit d'abordar una àmplia varietat de desafiaments mundials.

La humanitat es troba ben adentrada al Antropoceno. És una nova època geològica generada per l'activitat humana que ha col·locat el sistema Terra en una trajectòria desconeguda. Davant l'estat estable de l'Holocè, l'Antropocè qüestiona la possibilitat de sustentar el món tal com el coneixem.

En conseqüència, aquests canvis ràpids tenen importants repercussions a tots els nivells.

De fet, ja estem experimentant punts d'inflexió que comencen a desestabilitzar el nostre planeta.

En aquest sentit, els ODS són una manera de mantenir la humanitat dins d'uns límits segurs que garanteixin el benestar dels éssers humans i els altres habitants de la Terra.

Els ODS són una forma d'articular els governs, les organitzacions i la ciutadania davant de la necessitat de mantenir uns límits segurs per al clima, la biosfera, l'aigua dolça, l'alimentació i la salut, entre moltes altres qüestions.

Un marc legalment vinculant

Però l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible no es pot entendre sense el marc que ofereixen els drets humans. Aquest és legalment vinculant i els ODS poden contribuir substancialment a la protecció dels mateixos.

Com estableix el preàmbul de l'Agenda 2030, els ODS "pretenen basarse en els Objetius de Dessenvolupament del Mileni i completar el que estos no varen aconseguir. Pretenen fer realitat els drets humans de tots". A l'apartat 8 assenyala amb claredat el desig d'aconseguir un futur "en què es respectin universalment els drets humans i la dignitat humana, l'estat de dret, la justícia, la igualtat i la no discriminació; en què es respecti la raça , l'ètnia i la diversitat cultural; i en què la igualtat d'oportunitats permeti la plena realització del potencial humà i contribueixi a la prosperitat compartida”.

Per tant, l'Agenda 2030 es basa en la Declaració Universal dels Drets Humans i és el resultat tots els acords obtinguts a les grans conferències i cims de les Nacions Unides que han establert unes bases sòlides per al desenvolupament sostenible i han contribuït a donar forma a la nova Agenda. Entre elles figuren la Declaración de Río sobre el Medio Ambiente y el Desarrollo, la Cumbre Mundial sobre el Desarrollo Sostenible, la Cumbre Mundial sobre Desarrollo Social, el Programa de Acción de la Conferencia Internacional sobre la Población y el Desarrollo, la Plataforma de Acción de Beijing y la Conferencia de las Naciones Unidas sobre el Desarrollo Sostenible Río+20.

Els 17 ODS i els desafiaments de la humanitat

L´Agenda 2030 és una eina multilateral per continuar l´esforç internacional de respectar els drets humans. I aquest esforç és una fita significativa, ja que representa el compromís de tots els estats membres de les Nacions Unides per col·laborar en els desafiaments comuns de la humanitat. Per tant, quan parlem de l'Agenda 2030, posem en relació els punts següents:

  • L'ODS 1 (Fi de la pobresa) no solament busca posar fi a la pobresa en totes les seues formes, sinó afirmar la Declaració Universal dels Drets Humans.
  • L'ODS 2 (Fam zero) no solament busca aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, sinó respectar l'articulat de la Convenció sobre els drets del xiquet.
  • L'ODS 3 (Salut i benestar) no solament tracta de garantir una vida sana, sinó complir el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals.
  • L'ODS 4 (Educació de qualitat) no solament tracta de garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat, sinó garantir el dret a l'educació establit en l'article 26.1 de la Declaració Universal dels Drets Humans.
  • L'ODS 5 (Igualtat de gènere) no solament busca garantir la igualtat entre gèneres, sinó defensar l'articulat de la Convenció sobre l'eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona.
  • L'ODS 6 (Aigua neta i sanejament) no solament busca garantir la disponibilitat d'aigua i la seua gestió sostenible, sinó també complir la Declaració Universal dels Drets Humans per a aconseguir la satisfacció dels drets econòmics, socials i culturals, indispensables per a la dignitat i el desenvolupament de les persones
  • L'ODS 7 (Energia assequible i no contaminant) no solament tracta de garantir l'accés a una energia assequible, segura i sostenible, sinó aconseguir-ho respectant l'Acord de París.
  • L'ODS 8 (Treball digne i creixement econòmic) no solament busca promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, sinó fer-ho respectant els convenis sobre la protecció del salari, igualtat de remuneració i sobre la discriminació en l'ocupació.
  • L'ODS 9 (Indústria, innovació i infraestructura) no solament busca construir infraestructures resilients i promoure la industrialització inclusiva, sinó fer-ho en línia amb la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic.
  • L'ODS 10 (Reducció de les desigualtats) no solament busca reduir la desigualtat entre països, sinó fer-ho complint amb la Convenció Internacional sobre l'eliminació de totes les formes de discriminació racial.
  • L'ODS 11 (Ciutats i comunitats sostenibles) no solament tracta d'assolir que les ciutats i els assentaments humans siguen inclusius, segurs, resilients i sostenibles, sinó fer-ho promocionant unes baixes emissions de gasos d'efecte hivernacle com estableix l'Acord de París.
  • L'ODS 12 (Producció i consum responsables) no solament tracta de garantir el consum i la producció sostenibles, sinó fer-ho respectant el Conveni sobre la Diversitat Biològica i l'Acord de París.
  • L'ODS 13 (Acció pel clima) no solament planteja adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i garantir el benestar de tots els habitants del sistema Terra. Al fer-ho, afirma la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic.
  • L'ODS 14 (Vida submarina) no solament busca conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, mars i recursos marins, sinó respectar el Conveni de Ramsar, és a dir, la Convenció Relativa als Aiguamolls d'Importància Internacional especialment com a Hàbitat d'Aus Aquàtiques.
  • L'ODS 15 (Vida d'ecosistemes terrestres) no solament busca protegir, restablir i promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres, sinó acomplir amb la Convenció de les Nacions Unides de lluita contra la desertificació.
  • L'ODS 16 (Pau, justícia i institucions sòlides) no solament busca facilitar l'accés a la justícia per a tots i crear institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells sinó acomplir amb el Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals i la Convenció de les Nacions Unides contra la Corrupció.
  • L'ODS 17 (Aliances per a aconseguir els objectius) busca promoure els mitjans per a revitalitzar l'Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible. Per tant, resulta essencial potenciar la col·laboració i la cooperació entre els estats membres de l'ONU, així com entre els diferents actors de la societat. És a dir, governs, sector privat, organitzacions no governamentals i la societat civil en el seu conjunt.

En conclusió, els atacs a l'Agenda 2030 són una amenaça directa als drets humans i a tot l'ordenament jurídic de la comunitat internacional. Atacar l'Agenda 2030 és un retrocés irracional que ens introdueix en un escenari unilateral que ens recorda l'abandonament d'Alemanya, Japó i Itàlia de la Societat de Nacions. És a dir, ens recorda les pitjors pàgines de la història de la humanitat.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal