SUMAR es compromet a derogar la Llei Mordassa i regular l'ús de la força policial SUMAR es compromet a derogar la Llei Mordassa i regular l'ús de la força policial
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

SUMAR es compromet a derogar la Llei Mordassa i regular l'ús de la força policial


La coalició de partits a l'esquerra del PSOE, SUMAR, sí es compromet a donar passos per acabar amb aquesta llei. Així, en el seu programa electoral expressen que reformaran i derogaran "aquells aspectes de la normativa vigent que limiten els drets de reunió i llibertat d'expressió (la Llei Mordassa i el Codi Penal) en un moment en què les mobilitzacions socials són importants per, per exemple, prendre consciència de l'emergència climàtica".

SUMAR es compromet a desplegar "una regulació completa de l'ús de la força policial" en la qual s'inclouria la prohibició de l'ús de pilotes de goma i altres materials antidisturbis "altament lesius". "Els i les professionals i la ciutadania es mereixen una major seguretat jurídica en aquest àmbit. Es durà a terme una nova regulació de rang legal i reglamentari de l'ús de la força per part de les forces policials", afigen.

Regularan també l'ús de càmeres personals, "com a registre fiable d'interaccions policials amb la ciutadania". "De la mateixa manera, s'establiran mecanismes per al control de l'ús de la força en tots els espais de privació de llibertat", afigen.

Transport públic gratuït per a menors de 24 anys, noves mesures per a acurtar les llistes d'espera o abolir la prostitució, són algunes de les mesures proposades pel PSOE per a les eleccions d'aquest 23J i que es reflecteixen en el programa que es coneixia aquest divendres. Però no hi ha ni rastre de derogació de la Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com a Llei Mordassa, tot i que va ser un compromís de la passada legislatura que no van aconseguir dur a terme.

El passat 14 de març el projecte per renovar aquesta llei, que limita els drets de llibertat d'expressió i de llibertat de reunió, es va estrellar amb el desacord entre els grups progressistes en la comissió d'Interior. El conflicte: una nova proposta de llei considerada com a "light" per ERC i Bildu, que no derogava les devolucions en calent, no prohibia l'ús de pilotes de goma i no tocava les faltes de respecte a l'autoritat i infraccions per desobediència.

La negativa del PSOE a reformar els articles que han suposat un terç de les sancions de la llei mordassa o a prohibir les devolucions en calent acaba amb el recorregut del projecte en aquesta legislatura.

"Tot allò que feia que la Llei de Seguretat Ciutadana es diguera Llei Mordassa estava acordat el seu canvi. Abans no es podia gravar en les manifestacions, ara es podria. Abans estaven prohibides les manifestacions espontànies, ara no ho estarien. Abans la identificació podia durar fins a sis hores de detenció, ara com a molt dues", s'excusava el portaveu socialista Patxi López, després de l'escàs acord aconseguit entre les forces progressistes.

El Govern ha creat 14.381 places netes d'agents de la Policia Nacional i Guàrdia Civil, arribant així al màxim històric de 156.453 efectius.

La veritat és que en l' apartat de seguretat ciutadana del nou programa electoral del PSOE no s'al·ludeix a cap d'aquests aspectes. Tampoc a la prohibició de les devolucions en calent ni a l'ús de pilotes de goma. El que sí es recull és que des de 2018 i fins a l'actualitat, el Govern ha creat 14.381 places netes d'agents de la Policia Nacional i Guàrdia Civil, arribant així al màxim històric de 156.453 efectius.

Més de 250.000 persones sancionades.

El passat 29 de juny, quan la Llei de Seguretat Ciutadana complia huit anys des de la seua aprovació pel govern de Mariano Rajoy, organitzacions socials alertaven de les seues conseqüències: Ja han sigut sancionades més de 250.000 persones, moltes d'elles activistes i periodistes, per exercir pacíficament el seu dret a la protesta o tractar de documentar l'actuació policial.

Així es recull en un comunicat conjunt emés per les organitzacions Amnistia Internacional, Greenpeace, Iridia, Novact, Defender a Qui Defén, Comissió Legal Sol, Rights International Spain i la plataforma No Somos Delito. Afegeixen, a més, que almenys deu organitzacions, "que no suposen una amenaça per a la seguretat ciutadana", han sigut multades.

" Tots els partits haurien de rebutjar que avui en dia siga sancionable quasi qualsevol conducta en el marc d'una protesta pacífica, com indica la Comissió de Venècia del Consell d'Europa, o que queden impunes les actuacions il·legals d'agents de les forces de seguretat que s'excedeixen en les seues funcions", destacaven aquestes organitzacions que, abans que es fera públic el programa del PSOE, exigien als partits polítics que es comprometeren amb la derogació de la llei mordassa en els primers sis mesos de la pròxima legislatura.

En quant a les devolucions en calent, la formació de Yolanda Díaz també es compromet a tipificar com a delicte la "devolució sumària en frontera". Afegeixen, a més, que eliminaran la disposició addicional de la Llei d'Estrangeria que legitima aquesta pràctica, "finançant i promocionant mecanismes de monitorització independent dels drets humans a la Frontera Sud perquè massacres com la de Melilla al juny de 2022 no tornen a succeir mai més i es depuren totes les responsabilitats".


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal