Restauració d'Històrics Tresors Metàl·lics de València la Vella de Riba-roja Restauració d'Històrics Tresors Metàl·lics de València la Vella de Riba-roja
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Restauració d'Històrics Tresors Metàl·lics de València la Vella de Riba-roja

L'Institut valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+I) ha finalitzat els treballs de restauració d'una sèrie de materials metàl·lics recuperats en les excavacions en el jaciment de València la Vella. Els materials procedeixen de les excavacions dutes a terme entre els anys 2016 i 2022 per l'Ajuntament de Riba-roja de Túria amb la col·laboració i supervisió científica del SIAM i l'ICAC (Institut Català d'Arqueologia Clàssica).

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga acompanyat de la regidor de Patrimoni i Turisme, Esther Gómez, ha signat l'acta de recepció de les dotze peces entregades per la directora de l'IVCR+I, Gemma María Contreras, després del seu estudi i restauració en el Departament d'Arqueologia i Art Rupestre. Durant la seua visita, Raga ha destacat 'la minuciositat amb la qual s'ha fet el treball, que ens permetrà conéixer quins materials utilitzaven en l'època, així com el treball d'orfebreria dels segles VI i VII'. Raga ha mostrat el seu agraïment als responsables de la restauració i ha matisat, 'continuarem impulsant la col·laboració entre totes dues entitats per a la restauració de les noves peces trobades en aquesta edició'.

Aquest conjunt de materials de bronze restaurat inclou 7 monedes: nummus visigots, nummus ostrogots, nummus de Valentinià, decanummus de Justinià, i una moneda excepcional del rei ostrogot Totila, encunyada a Roma, a més de diverses peces ornamentals com un anell, dues peces de cinturó i la figureta d'un bou.

En general totes les peces presentaven concrecions terroses, productes de corrosió, pàtines de carbonats de coure i alguna xicoteta zona afectada per l'erosió.

Les labors de conservació s'han realitzat dins dels criteris d'innocuïtat, reversibilitat i compatibilitat dels materials. Prèviament als treballs de restauració s'ha realitzat una anàlisi de la composició elemental cada peça en el Laboratori d'Estudi de Materials de l'IVCR+i que ha permés determinar les característiques dels aliatges dels bronzes i el grau de puresa de l'or.

La neteja s'han realitzat amb microabrasímetre i amb tecnologia làser en el cas de la sivella de cinturó. Aquesta peça es va daurar amb la tècnica de daurat al foc amb amalgama de mercuri, que deixa en la superfície una capa d'or de poques micres. Recuperar aquesta superfície original mitjançant les tècniques de restauració tradicionals és molt difícil, a causa de la seua fragilitat. Mitjançant el làser s'han eliminat les adherències calcàries que cobreixen la capa d'or sense danyar o alterar la superfície daurada.

En el conjunt de peces de bronze s'ha realitzat l'eliminació de restes mitjançant tractaments fisicoquímics. Finalment se'ls han aplicat diferents protectors per a evitar o retardar els processos d'oxidació propis d'aquests materials.

València la Vella és un jaciment d'època visigoda construït de nova planta a uns 16 km de la ciutat de València. És un enclavament emmurallat situat sobre un turó al costat del riu Túria, que va exercir un important paper com a ciutat en època visigoda en l'est peninsular. La construcció de la ciutat s'explica com una iniciativa real, probablement de Leovigildo
  





Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal