Presenten un decàleg de drets per a avançar en igualtat, memòria democràtica, sostenibilitat i diversitat sexual, entre altres
La Coordinadora Feminista i més de 250 col·lectius ecologistes, LGTBI, pels servicis públics i la llengua valenciana han convocat manifestacions el dia 20 de juliol a València, Dénia i Elx "per a motivar a la ciutadania a fer un pas avant, eixir a votar el dia 23 de juliol --en les' eleccions generals-- i "que no hi haja cap retallada de drets".
"No a l'odi i al retrocés. No volem tornar als anys del NO-DO", han explicat, en representació dels col·lectius socials, les activistes Càndida Barroso i Rosa Rueda, que han traslladat un decàleg de drets que s'han de protegir i ampliar, consensuat entre totes les associacions i que abasta la defensa del medi ambient, els servicis públics, la llengua valenciana, les pensions, la diversitat sexual i contra la violència masclista, la lgtbifobia i el racisme.
La manifestació, sota els lemes 'Ni un pas arrere' i 'Pels nostres drets' eixirà de la plaça de l'Ajuntament de València a les 19 hores i finalitzarà a la plaça de la Verge. A ella acuidirán també els col·lectius de Castelló. Una hora després eixiran altres marxes des de la plaça de les Ximeneres d'Elx i la plaça de la Glorieta de Dénia. A més, la convocatòria s'ha estès a altres ciutats com Madrid i Zaragoza, ha detallat Rueda.
Les portaveus han explicat que la manifestació pretén "traure múscul ciutadà" i serà "un crit d'emergència". En paraules de Càndida Barroso: "Ja no són amenaces, el llop ja ho tenim dins en les institucions, està ja donant dentelladas, llevant banderes, ridiculitzant a les dones assassinades, rient-se quan les institucions ixen a les portes contra la violència masclista".
Les organitzadores han reclamat "viure amb dignitat, drets i en sostenibilitat, sense odi, sense rancor però defenent tot el construït". Per a això, han demanat un "cordó sanitari" a la ultradreta que permeta que "els drets es mantinguen i la ciutadania puga seguir avançant".
Enfront del "soroll mediàtic i social" que està "desmotivant a la ciutadania compromesa", Càndida Barroso ha demanat "eixir al carrer i votar per a seguir avançant". "No volem un país en blanc i negre, ho volem multicolor", ha subratllat, al que Rueda afig: "Ens estem jugant molts drets i no volem tornar arrere".
"CREIEN QUE AIXÒ NO ANAVA A PASSAR"
En opinió de Barroso, "molta gent que ha votat una opció conservadora" als comicis autonòmics i municipals "creien que això no anava a passar". Ha citat com exemple que la Regidoria de Vox a Borriana haja anul·lat la subscripció municipal a diverses revistes en català, tindre "un president que no parla valencià ni encara que ho pessiguen" o "l'eliminació de moltes regidories d'igualtat".
També ha qüestionat l'anunci del nou president de la Generalitat, Carlos Mazón, que hi haurà una Vicepresidència d'Igualtat a la Generalitat Valenciana, que ha qualificat de "Vicepresidència florer". "Per a què? Si després no tindran regidories ni l'entramat administratiu per a portar avant polítiques", ha postil·lat, abans d'advertir sobre les conseqüències que poden tindre les retallades en recursos d'igualtat per a l'atenció i acompanyament de les víctimes de les violències masclistes.
L'activista ha advertit que les polítiques de Vox consistiran a "criminalitzar la migració", que "no els agrada l'ecologisme" i l'Albufera "tornarà a seguir deteriorant-se" i que volen "generar odi cap a les persones que tenen una manera de voler diferent a l'heterosexual". "Vox està mirant a Hongria, on no està permesa la interrupció de l'embaràs ni tan sols quan et viola el teu pare", ha asseverat.
DECÀLEG
El decàleg de drets consensuat per les més de 250 entitats adscrites contempla "el dret a la igualtat real entre dones i homes, amb més polítiques públiques feministes i el compliment del Pacte d'Estat contra les violències masclistes" i el "dret al fet que es respecte la diversitat sexual, les diferents maneres de voler o identificar-se, sense discriminació social o laboral".
En tercer lloc, incideix en "la memòria democràtica, a la veritat, la justícia, la reparació personal, familiar i la garantia de no repetició", i continua amb el "dret a viure plenament en valencià". També defèn el "dret a la llibertat d'expressió, artística i cultural".
El decàleg continua amb el "dret a migrar i a l'asil polític", sota la premissa que "cap ésser humà és il·legal", i demana el tancament dels CIE i el "impuls a la cooperació internacional".
Així mateix, recalca el "dret a un mediambient sa i sostenible" i "la lluita contra el canvi climàtic". Després reivindica el "dret a una educació, sanitat, servicis socials i pensions públiques i de qualitat que garantisquen el benestar, amb justícia fiscal".
Finalment, les organitzacions reclamen "una vivenda digna, sense que ta puguen desnonar", "l'eradicació de pobresa i l'exclusió social" i "drets laborals i sindicals per a la classe treballadora" que permeten "treballar per a viure, no viure treballar", al mateix temps que es posen "les cures en el centre per a sostindre la vida".
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :