L'Agència Espacial Europea (ESA) ha iniciat hui una operació històrica al posar en marxa les maniobres per a estrellar de manera controlada el satèl·lit Aeolus contra la Terra. Aquest satèl·lit va ser llançat el 22 d'agost de 2018 des de Kourou (Guaiana Francesa) amb l'objectiu de millorar els pronòstics meteorològics i els models climàtics.
Durant cinc anys, Aeolus ha estat fonamental en l'avanç dels pronòstics meteorològics, i ara l'ESA planeja el seu retorn a la Terra a través d'una reentrada assistida, sent aquesta la primera vegada que es porta a terme aquest tipus d'operació en la història de l'agència espacial.
La maniobra està sent dirigida des del Centre d'Operacions Espacials de l'ESA a Alemanya, on estan utilitzant el combustible restant del satèl·lit per a guiar-lo en la seua reentrada a l'atmosfera terrestre.
L'equip responsable del procés té previst que el divendres 28 de juliol es complete la reentrada d'Aeolus en una zona de l'oceà Atlàntic, la més allunyada possible de terra ferma.
Aproximadament a uns 80 quilòmetres de la superfície terrestre, gran part del satèl·lit es cremarà a l'atmosfera, encara que s'espera que alguns fragments puguen arribar a la Terra.
Per a garantir la seguretat durant aquest procediment, l'ESA assegura que el risc que una persona siga colpejada per una peça d'escombraries espacials és aproximadament tres vegades menor que el risc de ser alcançada per la caiguda d'un meteorit.
La tria de l'oceà Atlàntic com a punt de reentrada permetrà una visibilitat òptima durant les fases crítiques finals del procés, reduint encara més el risc de reingrés en 42 vegades en comparació amb un reingrés natural.
Amb aquesta maniobra, Aeolus posarà fi a la seua exitosa missió de millora en els pronòstics meteorològics i l'estudi del clima, obrint pas a futures exploracions i projectes espacials per part de l'ESA.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :