Les Corts triaran els senadors territorials dijous que ve amb Puig com l'únic confirmat dels sis Les Corts triaran els senadors territorials dijous que ve amb Puig com l'únic confirmat dels sis
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Les Corts triaran els senadors territorials dijous que ve amb Puig com l'únic confirmat dels sis

 .


El ple tindrà lloc dijous que ve a les 11 i es confirmarà la llista de sis senadors territorials valencians: tres del PP, dos del PSPV-PSOE i un de Compromís.

Des del PP, el síndic i el portaveu adjunt, Miguel Barrachina i Juanfran Pérez Llorca, han explicat que el 'president' Carlos Mazón encara no ha comunicat la seua decisió però que s'anunciarà la setmana vinent. En l'anterior legislatura, el expresident Alberto Fabra va ocupar el càrrec que podia designar el PP.

En el cas del PSPV, serà una executiva la que ratificarà el nom del segon senador territorial. Tradicionalment, els socialistes han triat al expresident Joan Lerma, i en la passada legislatura, quan també comptaven amb dues, van ser senadores primer la consellera Josefina Bueno (fins que es va incorporar a l'executiu) i després la exdelegada del Govern, Gloria Calero.

No obstant això, la síndica, Rebeca Torró, sí que ha destacat que "no hi ha millor persona per a defensar els interessos dels valencians" que el president Ximo Puig, que compatibilitzarà totes dues cambres. Malgrat que en les últimes legislatures no s'ha donat el cas de cap diputat que compatibilitzara Corts i Senat, aquesta possibilitat existeix.

Per Compromís, Joan Baldoví ha explicat que encara no hi ha acord sobre qui ocuparà aquest càrrec i ha explicat que en aquests moments estan centrats en que el resultat de les eleccions del diumenge siga "el millor possible". "Després de l'u, el dos", ha assenyalat.

Preguntat per la continuïtat del senador en les últimes dues legislatures Carles Mulet, Baldoví ha assenyalat que és un "valor" i que "l'ha demostrat" durant aquests huit anys en la Cambra Alta, encara que ha insistit que la decisió no està presa encara.

Per part seua, Ana Vega (Vox) ha indicat que a ells no els correspon cap senador, però ha assenyalat que "poquet a poc, tot s'anirà caminant".

PER QUÈ COMPROMÍS TÉ UN SENADOR I VOX NO?
La diferència d'escons entre els dos grups més reduïts de la cambra és de tan sols #dos. Per això, cal preguntar-se per què Compromís sí que obté un senador amb 15 escons i Vox no amb 13. Es deu al sistema d'Hondt, que és el que s'aplica per a triar als diputats i al fet que el PP, la força més votada, hi haja més que triplicat en escons a Vox, la que menys sufragis va rebre de les quatre.

Per població, a la Comunitat Valenciana li corresponen sis senadors territorials (hi ha un per autonomia, i després se suma un més amb cada milió d'habitants, amb el que els cinc milions de valencians tenen dret a sis representants en el senat).

El repartiment d'aquests càrrecs es produeix d'acord amb la Llei d'Hondt. Aquesta fórmula, la mateixa que s'utilitza per a repartir escons en el Congrés dels Diputats, consisteix a dividir el nombre de vots successivament entre el nombre de llocs a repartir. En Les Corts, el PP ha obtingut 40 diputats; el PSPV, 31; Compromís, 15 i Vox, 13.

Existeixen diverses maneres de realitzar el càlcul, que es pot explicar de manera senzilla plantejant-lo com si fora un sistema de rondes: en cadascuna d'elles, els vots dels partits es divideixen pel número de senador que busquen obtindre.

Per exemple: quan tots tenen zero senadors, per a repartir el primer, es divideix el nombre d'escons obtinguts de tots els partits entre un. En aquest cas, se l'emporta el PP, en haver guanyat les eleccions amb 40 diputats.

Com el PP ja té un, en la segona "ronda" els seus vots es divideixen entre dos, i es queden en 20. Per tant, és el PSPV qui s'emporta el seu primer senador en comptar amb 31 vots en aquesta ronda.

Una vegada tenen un cadascun, els vots de PP i PSOE es divideixen per dos en tots dos casos, la qual cosa atorga un quocient de 20 i 15,5. Com en tots dos casos són més que els vots de Compromís (15), el PP i PSPV obtenen el seu segon senador.

A l'hora de repartir el senador número cinc, els vots de PP i PSOE es divideixen per tres (perquè ja tenen dos cadascun), mentre que Compromís i Vox, que encara no tenen escó, continuen dividint-se per un. Per això, la formació de Joan Baldoví, amb 15 diputats, obté el seu primer senador.

En l'última ronda, els vots de PP i PSPV es divideixen per tres; els de Compromís, per dos i els de Vox, per un. El PP, amb un quocient de 13,3 es queda l'últim representant, per tant. Vox hauria obtingut representació si hi haguera hagut un seté senador

.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal