La darrera campanya a Atapuerca descobreix indicis de poblacions del Neolític La darrera campanya a Atapuerca descobreix indicis de poblacions del Neolític
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La darrera campanya a Atapuerca descobreix indicis de poblacions del Neolític

   El conseller de Cultura, Gonzalo Santonja, ha posat en valor els èxits de l'última campanya d'excavacions en els jaciments de la serra d'Atapuerca, que no deixa d'oferir "troballes singulars que abasten una enorme amplitud d'èpoques de la història de la humanitat".


Santonja ha realitzat aquestes valoracions en la clausura de les excavacions en la serra d'Atapuerca, on al costat dels seus codirectors, Juan Luis Arsuaga, José María Bermúdez de Castro i Eudald Carbonell, ha presentat les principals troballes descobertes en aquesta campanya, que va començar el passat 17 de juny.

"Un any més, hem de felicitar-nos pels bons fruits obtinguts en aquesta nova campanya d'excavacions, ha manifestat el conseller, posant com a exemple les troballes en el jaciment de la Portalada, en Cova Major, on s'han obtingut indicis d'una zona d'habitació de pobladors del Neolític".

D'aquesta manera, ha felicitat els més de 300 investigadors que han participat en l'excavació dels jaciments, així com en la posterior rentada de sediments a la vora del riu Arlanzón, al seu pas per Ibeas de Juarros.

PRINCIPALS TROBALLES
Les principals troballes s'han realitzat en La Portalada de Cova Major, on s'ha avançat en una àrea d'activitat centrada en la realització de desenes de focs/llars per a, per exemple, el processament de menjar o el tractament tèrmic del sílex a l'hora de tallar-lo.

A més, s'han trobat útils en os com a punxons i agulles, alguns elements d'adorn com a comptes de petxines marines, a més d'abundants fragments de ceràmiques, algunes finament decorades i eines en pedra com a xicotetes làmines de sílex, percutores, molins, o destrals polides.

També han sigut molt positius les troballes en l'Avenc de l'Elefant, on s'ha recuperat un cant de riu de quars tallat. Això significa que a poca distància de les restes del hominino s'ha localitzat una de les eines que possiblement utilitzava aquest individu o qualsevol altre del seu grup.

Aquest resultat és molt interessant sobretot si es té en compte que encara queda un important gruix de sediment del sostre del nivell TE7 on va aparéixer Pink i al cant de quars tallat.

Durant la presentació de les troballes, han recordat que des de l'any 1978, l'Equip d'Investigació d'Atapuerca (EIA) ha treballat i investigat en aquests jaciments de manera ininterrompuda.

Un any més, aquest equip s'ha allotjat en la Residència Gil de Siloé, en la capital burgalesa, gràcies a la col·laboració de la Junta de Castella i Lleó.

Enguany, els participants en les excavacions pertanyen principalment als centres d'investigació inclosos en el Projecte Atapuerca: Centre Nacional d'Investigació sobre l'Evolució Humana de Burgos (CENIEH), Universitat de Burgos (UBU), Universitat Rovira i Virgili (URV), Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), Centre Mixt Universitat Complutense de Madrid - Institut de Salut Carles III d'Evolució i Comportament Humà (UCM - ISCIII), Universitat Alcalá de Henares (UAH) i Universitat de Saragossa (UNIZAR).

Cal destacar la participació de diversos estudiants de l'University College de Londres i el National Museum of Geòrgia (República de Geòrgia), gràcies als convenis signats per la Fundació Atapuerca amb les dues institucions.

Seguint les pautes d'anys anteriors, la Fundació Atapuerca i l'Equip d'Investigació d'Atapuerca han treballat de manera conjunta en aspectes relacionats amb la seguretat i l'organització administrativa i documental.

Durant la campanya, la majoria dels membres de la Fundació Atapuerca fa tasques d'organització, logística i comunicació, així com unes altres de divulgació relacionades amb les excavacions.

La Junta de Castella i Lleó per la seua part dona suport a cada campanya d'excavació amb un finançament anual de 160.000 euros, tant per a la investigació com per a la difusió duta a terme per la Universitat de Burgos i per la Fundació Atapuerca.

   


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal