El nou govern valencià encapçalat per Carlos Mazón assumeix les seves responsabilitats El nou govern valencià encapçalat per Carlos Mazón assumeix les seves responsabilitats
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El nou govern valencià encapçalat per Carlos Mazón assumeix les seves responsabilitats

   Vicent Barrera --vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, de la quota de Vox i Elisa Núñez --consellera de Justícia i Interior,  per Vox, José Luis Aguirre --conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació, també per Vox

Els nou consellers que acompanyen al 'president' de la Generalitat, Carlos Mazón, en el govern valencià han pres possessió aquest dimecres a la tarda en el tradicional acte de marcat caràcter protocol·lari.

"Ens omplin de certeses, esperança, estabilitat, seguretat i capacitat. Els membres d'aquest Consell es posen automàticament a disposició del poble valencià i al seu servei", ha manifestat Mazón en el tancament de la presa de possessió de la XI Llegislatura en el Palau de la Generalitat, després d'anunciar les competències al matí dins de l'acord de govern PPCV-Vox.

Tots els consellers han jurat el seu càrrec, la gran majoria ho ha fet en castellà i Salomé Pradas ha sigut l'única que ha pronunciat aquestes paraules en valencià.

Es tracta de Vicent Barrera --vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, de la quota de Vox--, Susana Camarero --vicepresidenta segona, secretària del Consell i titular d'Igualtat, Serveis Socials i Habitatge, pel PPCV--, Ruth Merino --portaveu del Consell i responsable d'Economia i Hisenda, pel PPCV--, Elisa Núñez --consellera de Justícia i Interior, per Vox--, Marciano Gómez --conseller de Sanitat, pel PPCV--, José Antonio Rovira --conseller d'Educació, pel PPCV--, José Luis Aguirre --conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per Vox--, Salomé Pradas --consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, pel PPCV-- i Núria Montes --consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, pel PPCV--.

En el seu discurs, Mazón ha donat la benvinguda als seus companys de govern i ha garantit que es posen a treballar des d'ara mateix anteposant els interessos dels valencians. "Vam prometre i ens vam comprometre a un govern del canvi i aquí està. Vam prometre i ens vam comprometre al millor Consell possible i aquí està", ha afirmat.


Tot i ser un dia d'"il·lusió, alegria i felicitat extraordinària", ha garantit que aquests sentiments "mai poden estar per sobre del compromís, la responsabilitat i l'honor". "I, sobretot --ha recalcat--, d'aquestes ganes i aquesta necessitat de tot aquest Consell que m'honege de presidir d'estar a l'altura de les circumstàncies".



"Coneixent-los com els conec i havent començat a treballar tant individualment com col·lectivament avui, poden estar absolutament segurs que aquesta il·lusió i felicitat està estrictament lligada al sentiment de compromís, serietat i responsabilitat", ha recalcat, i ha assegurat que ell és "el més feliç per poder compartir aquest altíssim honor".


Dit això, el 'president' ha demanat que aquest acte s'interprete com una "posada a disposició i de servei públic de manera absolutament entregada i irrenunciable, ja des d'aquest mateix matí, al servei del poble, del nostre Estatut d'Autonomia i de la Constitució".


I ha posat èmfasi: "Posant sempre per damunt els interessos, en qualsevol cas i sense cap altre tipus de pestanyada, dels alacantins, valencians i castellonencs".


L'acte ha finalitzat amb els himnes de la Comunitat Valenciana i d'Espanya, després del qual durant aquest dijous es produiran els traspàs de carteres entre els consellers sortints i els nous membres del Consell. Previsiblement, aquest mateix divendres tindrà lloc el primer ple del nou govern autonòmic.

I més al detall de les persones:

El 'president' de la Generalitat, Carlos Mazón, ha presentat el seu nou govern, que constarà de deu departaments, incloent el seu propi, serà paritari i buscarà l'equilibri entre els càrrecs del PP com Susana Camarero, Salomé Pradas o Jose Antonio Rovira; els fitxatges de perfil tècnic de l'exsíndica de Cs, Ruth Merino, i la dirigent de Hosbec Nuria Montes i les propostes de Vox, amb l'extorero Vicente Barrera al capdavant.


El Consell canvia també de forma, amb competències que passen d'un departament a un altre, a més dels dos que desapareixen, Habitatge i Transparència. El primer decret que ha signat Mazón com a 'president' i que ja està publicat en el Diari Oficial estableix aquesta nova divisió competencial.


La presidència del Consell, que dirigirà Mazón, inclourà les competències d'anàlisi, prospectiva i projectes estratègics, relacions amb la Unió Europea, l'Estat, altres comunitats autònomes i Les Corts, comunicació i promoció institucional, administració local, relacions amb els mitjans, simplificació administrativa, participació i transparència, publicacions, representació i defensa en judici i assessorament en dret a la Generalitat.


La principal modificació respecte a la Presidència de Ximo Puig és el canvi de les competències de Turisme, que passen a tenir conselleria pròpia, mentre que Mazón assumirà les àrees de Participació i Transparència que abans dirigia Rosa Pérez Garijo com a consellera.


La vicepresidència primera, que dirigirà Vicente Barrera, tindrà competències de cultura, promoció cultural, patrimoni cultural i esport. Barrera canvia l'arena de les places de bous que van marcar la seva trajectòria professional més coneguda per la 'rueda' política amb aquest paper preeminent en el nou govern valencià sorgit del pacte entre PP i Vox.


El nou vicepresident, que va ser Alta Distinció de la Generalitat el 2011 per la seva carrera als ruedos i en l'actualitat, la seva trajectòria professional l'ha portat a gestionar empreses lligades a la indústria agroalimentària, el sector de la restauració i l'hostaleria i el món immobiliari.


VICEPRESIDÈNCIA SEGONA I PORTAVEU

La vicepresidència segona de la Generalitat recau en aquest cas en Susana Camarero, qui coordinarà les àrees d'Igualtat, Serveis Socials i Habitatge. Dirigirà les competències sobre dependència, famílies, infància i adolescència, joventut, dona, persones migrants, diversitat funcional i prestacions socials. A aquestes, que ja estaven en aquesta conselleria en l'anterior legislatura, s'afegeixen les competències en habitatge i cooperació al desenvolupament.


Susana Camarero ha estat diputada i senadora del PP i també secretària d'Estat de Serveis Socials entre el 2014 i el 2016. Actualment, presideix la Confederació Nacional de Dones en Igualtat i ha tingut com a secretària general l'actual presidenta de les Illes Balears, Margalida Prohens.


La portaveu de l'executiu serà l'exsíndica de Ciutadans a Les Corts Ruth Merino, que assumeix també la cartera d'Economia, Hisenda i Administracions Públiques, el departament del qual dependrà la financiació, així com el sector públic empresarial i fundacional. L'àrea assumeix competències que en l'anterior executiu mantenien tres departaments.


Merino va ser un dels fitxatges de Mazón per a la campanya del 2023. Tècnica d'Hisenda, va assumir la portaveuia de Ciutadans després de la marxa de Toni Cantó el 2021, però va abandonar el càrrec a principis d'aquest any després del seu desacord amb el procés de refundació del partit.


JUSTÍCIA I AGRICULTURA: LES ÀREES DE VOX

Hi haurà tres membres de Vox al Consell, amb la qual cosa el PP mantindrà sempre la majoria en la presa de decisions de l'executiu. Els representants de la formació seran, a més de Barrera, Elisa Núñez i José Luis Aguirre.


Núñez es farà càrrec de l'àrea de Justícia i Interior, de la qual finalment s'ha desglossat l'Administració Pública. Aquesta doctora en dret per la Universitat d'Alacant amb una tesi sobre la gestió de la integració de les persones immigrants ha estat docent de la Universitat Catòlica de València (UCV) en àrees de Teologia, dret mercantil i societària i delictes laborals.


També ha exercit com a advocada i lletrada del torn d'ofici en matrimonial i penal del Col·legi d'Advocats de València. És lletrada acreditada davant el Tribunal Eclesiàstic Metropolità de València i ha estat assessora i responsable de programes d'integració de persones immigrants i estrangeres en la VII legislatura de la Generalitat Valenciana.


José Luis Aguirre, per la seva banda, ha estat diputat de Vox en l'anterior legislatura de Les Corts (i en aquesta) i ha portat temes relacionats amb l'Agricultura en el parlament. Ha estat vicepresident del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles, delegat de l'Orde de Malta a València i director-gerent de la Gran Associació de Beneficència.


Agricultura es desglossa de Medi Ambient en aquesta legislatura i perd també les competències en aigua i caça, que passen a la conselleria que dirigirà Salomé Pradas.


SANITAT, EDUCACIÓ I MEDI AMBIENT

En el cas de Sanitat, el departament manté les seves competències com fins ara. Marciano Gómez serà l'encarregat de l'àrea amb més pressupost del Consell. És especialista en Medicina Familiar i Comunitària, així com especialista Universitari en Acreditació de Centres i Serveis Sanitaris, a més de Màster en Direcció i Organització d'Hospitals i Serveis de Salut, en Gestió per a la Humanització de la Sanitat i en Hospitalització Domiciliària.


Actualment ostenta el càrrec de director de l'àrea de Gestió Clínica Mèdica a l'Hospital Universitari La Fe, i ha estat impulsor en la gestió sanitària per a la implantació de la col·laboració públic-privada i de la normativa que regula les guàrdies mèdiques tant en l'àmbit de l'atenció primària com de l'hospitalària vigents en l'actualitat.


Educació recaurà en un dels homes de confiança de Mazón, José Antonio Rovira, a qui va situar com a portaveu adjunt a Les Corts quan va assumir la presidència del PP. És llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat d'Alacant, i professor titular en el departament d'Economia Aplicada i Política Econòmica en la mateixa universitat.


Ha estat també director general de Personal i director territorial de la Conselleria de Cultura i Educació de la Generalitat, i també tinent d'alcalde d'Alacant. Durant la X legislatura ha estat diputat a Les Corts i portaveu a la Comissió de Governació i Administració Local.


També molt propera a Mazón és la nova consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, que en el seu moment va ser directora general de Medi Natural de la Generalitat, regidora de l'Ajuntament de Castelló, senadora per Castelló i ha exercit també els càrrecs de vicepresidenta de la Comissió de Transports, portaveu constitucional, i secretària general i portaveu adjunta del Grup Parlamentari Popular.


EL FITXATGE: NURIA MONTES

El fitxatge de Mazón per al Consell és la nova titular d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, un àmbit que neix de la fusió de competències de tres departaments de l'anterior Consell i que tindrà seu a Alacant i València.


Montes ha desenvolupat la seva carrera professional en l'àmbit de l'empresa turística de la Comunitat Valenciana, i des de 1995 ha exercit el càrrec de secretària general de l'Associació Empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana (Hosbec).


Ha participat també en la creació de l'entitat públic-privada de promoció VisitBenidorm en la qual, fins a l'actualitat, exerceix el càrrec de secretària. En l'àmbit de la innovació ha impulsat projectes per al sector turístic.






Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal