El Centre del Carme presenta 'Les victòries cal saber veure-les', una exposició que commemora la lluita del moviment associatiu per un futur millor El Centre del Carme presenta 'Les victòries cal saber veure-les', una exposició que commemora la lluita del moviment associatiu per un futur millor
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Centre del Carme presenta 'Les victòries cal saber veure-les', una exposició que commemora la lluita del moviment associatiu per un futur millor

 El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) presenta l'exposició 'Les victòries cal saber veure-les', un testimoni gràfic i audiovisual de la història del moviment associatiu que reivindica els seus triomfs passats i presents, i convida a reflexionar col·lectivament per a construir "el millor futur possible": "Res ha vingut regalat, sinó que és una conquesta de la societat organitzada".

El director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha presentat l'exposició, que pot visitar-se en les sales 1 i 2 del CCCC fins al 5 de novembre, acompanyat pel director de la Fundació Horta Sud, Julio Huerta Balastegui, i el comissari de l'exposició, Jordi Serrano Blanquer.

La mostra, produïda pel Consorci de Museus, s'emmarca en la celebració del 50 aniversari de la Fundació Horta Sud, que ha col·laborat en l'exposició. El recorregut històric que realitza 'Les victòries cal saber veure-les' està format per material gràfic, audiovisual i objectes que donen compte de l'evolució dels moviments ciutadans, amb major atenció als sorgits en les comarques valencianes, però també amb una mirada global.

El director del Centre del Carme ha destacat el paper rellevant de la ciutadania a l'hora d'intervenir en la presa de decisions públiques i a modificar la realitat que els afecta de forma individual i col·lectiva.

"Enfront dels discursos immobilistes i de desactivació de la ciutadania, la Fundació Horta Sud i aquest projecte posen de manifest, juntament amb el Centre del Carme, el valor que representa l'acció ciutadana directa per a intervenir en la governança; des del carrer, des de la independència, des de la llibertat d'acció que tenim totes i tots, però també des del compromís de ser conscients que l'acció de les persones té la possibilitat de canviar i de millorar la vida de la gent. En ocasions pareix que totes aquestes coses se'ns han sigut donades però, en realitat, és el resultat de dècades de lluita i d'acció per part de la ciutadania", ha assegurat Pérez Pont.

"NO DEIXAR ARRERE TOT L'ACONSEGUIT"

Per la seua banda, el director de la Fundació Horta Sud ha defés l'acció col·lectiva enfront de l'individualisme i ha convidat a "no" deixar arrere "tot" l'aconseguit. "No podem afrontar els reptes del futur sense el passat, sense la nostra memòria que ens permet reconéixer-nos, que permet reconéixer l'estat en el qual estem, els drets que tenim i d'on venen. Gens ha vingut regalat sinó que són una conquesta de la societat organitzada", ha subratllat.

"És necessari posar en valor drets que avui tenim garantits gràcies a la unió de les persones, perquè demostren que la democràcia no és un regal, sinó un treball de la societat civil organitzada, de la lluita de milers de persones anònimes. Veiem créixer a tot el món corrents reaccionàries que posen en perill els avenços aconseguits en matèries com el feminisme o l'ecologisme. Cal reivindicar les victòries passades i presents, i reflexionar col·lectivament per a construir el millor futur possible", ha afirmat Julio Horta.

Finalment, el comissari de 'Les victòries cal saber veure-les' ha assenyalat que l'exposició està pensada per a explicar a les noves generacions "la llarga tradició de la qual provenim, marcada per la lluita de moltes persones, en condicions duríssimes i moltes deixant-se la vida, per a llegir-nos les llibertats i l'Estat del Benestar".

Segons ha indicat, la mostra serveix com a homenatge a totes les persones que han lluitat per aconseguir que la societat avance i per a recordar que "tot el bé que tenim hui es deu al fet que, com deia Walter Benjamin, hi ha una cita secreta entre les generacions passades i la nostra per a fer un món millor", ha conclòs Jordi Serrano.

ESPAI DE REFLEXIÓ COL·LECTIVA

La lluita pel dret d'associació, la resistència antifranquista, la força del moviment veïnal durant la Transició, la protecció del territori o el feminisme com a motor de la igualtat són alguns dels temes que apareixen en aquest viatge en el temps que suposa la mostra.

L'exposició també disposa d'una sala de reflexió col·lectiva on passaran persones i entitats de tots els àmbits de la societat per a oferir el seu diagnòstic sobre diferents realitats i construir noves propostes ciutadanes.  

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal