ACPV, Federació Llull i APPEC, s'alien 'contra la censura i per a promoure les publicacions en català' ACPV, Federació Llull i APPEC, s'alien 'contra la censura i per a promoure les publicacions en català'
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

ACPV, Federació Llull i APPEC, s'alien 'contra la censura i per a promoure les publicacions en català'

   Avancen una reunió a València per a estudiar mesures com a accions judicials i una campanya "massiva" de subscripcions

  

   Acció Cultural del País Valencià (ACPV) impulsa una estratègia "conjunta i coordinada", al costat de la Federació Llull i Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), per a "fer front a la censura" i promoure les publicacions en català.

   Així ho ha anunciat l'entitat valenciana després que el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Borriana, de Vox, haja decidit "retirar una sèrie de revistes de les biblioteques del municipi per la llengua en la qual estan redactades".

   Des d'ACPV subratllen que aquest és "un fet d'extrema gravetat" i argumenten que la subscripció municipal a la premsa escrita (adulta, juvenil i infantil) "és un servici pagat amb diners públics que té com objecte garantir el lliure accés de la ciutadania a ella, en funció dels gustos o interessos de cada persona".

   "Retirar del lliure accés una publicació és, per tant, un acte de censura. De la mateixa manera que l'Ajuntament ha de garantir la presència de tots els diaris en les biblioteques (i ja serà cada ciutadà el que triarà què diari vol o no llegir, sense que l'Ajuntament li l'impedisca), ha d'actuar igualment amb les revistes", agreguen.

   Per això, "la premissa de la qual parteix el regidor d'extrema dreta, amb la complicitat del PP que li'l permet, és 'ací solament es pot llegir la premsa que a mi em dóna la gana' i 'els diners de l'Ajuntament són meus, i amb ells faig el que em dona la gana, fins i tot decidir què premsa es pot llegir i què no', cosa absolutament antidemocràtica que no pot ser permès i que desqualifica en el Govern de Borriana en el seu conjunt".

   ACPV fa notar que l'element que unifica les revistes "censurades per l'extrema dreta amb la complicitat del PP solament tenen en comú una cosa: la llengua en la qual estan escrites". Es tracta, per tant, "d'un atac directe i explícit a una llengua oficial al País Valencià". "El Govern de Borriana s'estrena, doncs, amb una agressiva i antidemocràtica decisió que va contra el valencià i suposa una discriminació per raó de llengua", enlletgeixen.

   Així mateix, l'organització lamenta que "l'amenaça verbal als funcionaris perquè retiraren les revistes de l'accés lliure en les biblioteques del poble és un comportament autoritari absolutament intolerable i denunciable".

   "L'extrema dreta --acusen-- no sap ni vol saber què és el diàleg, ni el respecte, solament sap actuar amb la imposició, sovint violenta, dels seus desitjos i capritxos. El personal de la biblioteca, conscient i respectuós del seu caràcter de servidor públic (ben contràriament al regidor i a l'equip de govern que ho recolza), han donat la resposta correcta".

   Per a ACPV, una actuació de tal gravetat exigeix una denúncia "clara i contundent, en defensa de la democràcia, la llibertat de premsa i la no discriminació per raó de llengua", però també una "resposta estratègica coordinada, primer perquè és possible que el fet es repetisca" i, segon, perquè Acció Cultural "es nega a caure en el parany de cedir la iniciativa a l'extrema dreta i actuar solament de forma reactiva".

   "Tenim un model de país que passa pel respecte a les llibertats democràtiques i a la pluralitat, i la voluntat d'impulsar-ho amb iniciatives, accions i campanyes en positius, perquè, a més, tenim el convenciment que la majoria de la societat valenciana no comparteix eixos radicalismes, ni la censura, ni la persecució del valencià, ni l'amenaça, la imposició i el soroll", sostenen.

"RESPONDRE DE MANERA ORDENADA I EFECTIVA"

   Per això, avancen que ACPV ha iniciat el disseny d'un programa de resposta, en coordinació amb la Federació Llull --que reuneix ACPV, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural-- i APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català, que reuneix les revistes afectada, per a "sumar forces i respondre de manera ordenada i efectiva".

   Així mateix, avancen que en uns dies tindrà lloc a València una reunió d'ACPV i la Federació Llull amb APPEC per a continuar avançant en la concreció d'aquesta estratègia, que contempla diverses possibilitats. La primera d'elles és un "protocol de resposta a aquest i a possibles nous actes de censura per part de governs radicals d'extrema dreta i PP, que considere la via judicial (amb el suport jurídic en les revistes afectades, la presentació de denúncies davant la justícia, i també davant organismes com el Síndic de Greuges, l'Oficina de Defensa del Consumidor, o institucions europees) i la denúncia pública, que pot arribar a l'organització i convocatòria de mobilitzacions i campanyes específiques".

   Igualment, es contempla la possibilitat d'impulsar mocions en els ajuntaments "en defensa de la pluralitat informativa, el lliure accés de la ciutadania a la premsa, la no discriminació per raó de llengua, i el respecte al valencià".

   Finalment, preveuen campanyes i accions "en positiu", per a promoure la premsa i les publicacions i, en general, "la dignificació del valencià enfront de governs extremistes antivalencians de l'extrema dreta i PP, i que incentive l'accés a una o diverses de les més de 200 revistes de totes les temàtiques que es publiquen en la nostra llengua, la qual cosa significaria la campanya de subscripcions més massiva, intensa i extensa que mai s'ha fet en el nostre domini lingüístic".

   I adverteixen: "El radicalisme antivalencià ens trobarà davant, en defensa de la dignitat del valencià i de les llibertats democràtiques".

   Per la seua banda, el president d'APPEC, Germà Capdevila, ha abundat que l'entitat preveu impulsar una campanya de subscripcions "massiva" per a incentivar la lectura en català després d'estiu.

   Ho ha dit durant la roda de premsa a Barcelona al costat del president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, i el de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder.

   La campanya pretén que "la gent que estima el país faça el pas de subscriure's a revistes en català" i incentive, mitjançant la promoció, la implicació contra la censura, ha manifestat.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal