Yolanda Díaz proposa una jornada laboral de 32 hores setmanals a Espanya Yolanda Díaz proposa una jornada laboral de 32 hores setmanals a Espanya
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Yolanda Díaz proposa una jornada laboral de 32 hores setmanals a Espanya


"El temps és el més valuós per a aquells que no tenen grans propietats"

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, proposa una llei per establir una jornada laboral màxima de 37,5 hores setmanals en 2024 i reduir-la progressivament fins a fixar-la en 32 hores, amb diàleg social i sense reducció de salari.

Així ho ha transmès la vicepresidenta segona en declaracions remeses als mitjans de comunicació, per a destacar que és una mesura "revolucionària" perquè el "temps és el més valuós" per a aquells que no tenen "grans propietats ni cognoms importants".

D'aquesta manera, la candidata a la Presidència del Govern per Sumar enllaça amb les conclusions de l'Estudi de fonamentació per a la Llei d'Usos del Temps, que es va presentar recentment per a reduir la duració de les actuals 40 hores setmanals i que ja proposava fixar-la en una primera fase en 37,5 hores en 2026. No obstant això, Díaz accelera ara aquests plans i promet arribar a aquesta xifra l'any que ve.

La reducció de la jornada laboral és una de les principals propostes de la candidatura, com ja havia plantejat Díaz en diversos actes, i s'uneix a altres propostes com fixar la finalització de la mateixa a partir de les 18.00 hores.

La qüestió també ha tingut recorregut durant aquesta legislatura, ja que Més País va defensar una jornada laboral de 4 dies mantenint salaris i es van configurar les bases d'un projecte pilot per a provar-ne l'aplicació. També Podem ha fixat en documents de propostes la reducció del temps de treball.

Ara, Sumar persegueix fixar la reducció de la jornada per les hores, amb la meta de lograr un temps setmanal de 32 hores i aplicar criteris de flexibilitat, com també ha plantejat Díaz en altres ocasions.

"Vull fer-vos una proposta que és molt senzilla, que les persones treballadores puguen tornar a casa una hora abans després de la seua jornada laboral, per a descansar i dormir per a estar amb els seus o per a fer el que els vinga en gana", ha destacat Díaz per a recalcar que, amb aquesta mesura, els treballadors seran "més lliures".

La líder de Sumar ha subratllat que "hi haurà gent que diga que no es pot reduir la jornada laboral sense reduir el salari, que això és impossible", però a continuació ha refutat que el temps de treball ha anat "sempre reduint-se a mesura que millorava la productivitat".

A ESPANYA ES TREBALLA MÉS HORES RESPECTE A ALEMANYA O FRANÇA

Per exemple, ha donat "una dada" per a assenyalar que al segle XX la jornada laboral era de 2.800 hores de treball a l'any i avui està lleugerament per sota de les 1.700.

"L'extraordinari és que des de fa 30 anys aquest procés s'ha detingut. A Espanya es treballa de mitjana 300 hores més que a Alemanya o 150 hores més que a França. Avui no estem en la defensiva i volem continuar avançant", ha destacat.

Per tant, ha reivindicat que reduir les hores de la jornada laboral forjarà també una "economia més sana" i beneficiarà sobretot a les dones, que són les que tenen "menys temps lliure"


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal