Riba-roja convertirà una masia del segle XX en un centre de reinserció soci-laboral amb una inversió pública de 10’4 milions d'euros Riba-roja convertirà una masia del segle XX en un centre de reinserció soci-laboral amb una inversió pública de 10’4 milions d'euros
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Riba-roja convertirà una masia del segle XX en un centre de reinserció soci-laboral amb una inversió pública de 10’4 milions d'euros

El ple aprova sol·licitar a la conselleria d'Igualtat i Polítiques Exclusives la delegació de les competències per a executar el projecte destinat a joves vulnerables d'entre 16 i 25 anys

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat sol·licitar a la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives la delegació de les competències per a l'execució de les obres de rehabilitació de la Masia de Mompó del segle XX i la seua conversió en un centre públic de reinserció socio-laboral per a joves. El projecte de recuperació d'aquesta antiga masia compta amb una partida econòmica de 10,4 milions d'euros de finançament.

El projecte impulsat pel govern municipal del PSPV de Riba-roja de Túria compta, a més, amb el suport ple de Compromís, Ciutadans, l'Esquerra, Podem, Riba-roja Pot i l'abstenció del Partit Popular i de Vox. El projecte públic disposa d'una memòria valorada i dels documents tècnics necessaris per dur a terme la recuperació d'un espai emblemàtic de la localitat inclòs en el denominat Pla Convivint de la Generalitat Valenciana.

La Masia de Mompó està situada en una parcel·la de titularitat pública sobre una superfície total de 26.477 metres quadrats d'extensió, en una zona rural al sud-oest de les afores entre Loriguilla i Riba-roja de Túria, prop del carril del ferrocarril de València a Utiel, paral·lel al vell camí de Cheste a València. La parcel·la està situada en ple polígon industrial, envoltada de camps i sèquies al seu voltant. És un bé protegit en el catàleg de Patrimoni Arquitectònic.

L'edifici és una construcció típica de camp que es va aixecar en la seua època mitjançant tècniques tradicionals valencianes, i el seu estat actual presenta diverses deficiències i trencaments en la seua estructura global, que es repararan amb el projecte de restauració. Les cobertes dels corrals estan compostes per teules ceràmiques corbades sobre entramat de fusta, els corrals estan construïts amb murs de tapia, i la base de la façana principal està composta per maçoneria, més resistent i segura.

A més, els paviments de la via principal que transcórre davant de la façana principal són de rodeno, un material més resistent per a l'època en què passaven per damunt carruatges amb molta càrrega, per la qual cosa era necessari un sistema d'amortiguació suficient. L'interior de la masia conté, actualment, rajoles de paviment hidràulic més resistents a les humitats, un material que ajuda a situar l'origen de la masia en els anys 20 del segle passat. A més, hi ha bigues i revoltó amb gran estabilitat en les estructures.

La intervenció que es planteja a Riba-roja de Túria, segons la memòria aprovada en el projecte, tindrà en compte alguns aspectes com el paisatge cultural d'aquesta arquitectura tradicional, la memòria històrica relacionada amb la població del territori al qual pertany i l'arquitectura tradicional i el poblament, amb un relat del passat que constitueix, al mateix temps, una herència sentimental de les històries que amaga aquesta construcció.

El projecte preveu destinar el futur edifici com a centre de reinserció socio-laboral destinat a joves d'entre 16 i 25 anys d'edat en situació de vulnerabilitat i/o risc d'exclusió social o desemparament, amb una capacitat per a 40 usuaris. Els tècnics han proposat una intervenció integral en l'edifici, però aprofitant també la situació actual de diverses estances repartides al llarg de l'històric immoble.

L'conjunt global està construït al voltant d'un pati central principal al qual s'afegeixen cossos secundaris, amb una planta d'accés formada per tres crugies, dues de l'edifici inicial i una tercera com a ampliació cap al pati central. La primera planta compta amb el dormitori principal, el menjador i una sala d'estar. La segona planta alberga emmagatzematges domèstics sense definir. D'aquesta manera, l'edifici passarà a un ús docent, amb espais destinats a recepció, consergeria, direcció, guardaroba, zona d'esbarjo, sala de personal, habitació d'escombraries, vestidors, magatzem, 3 tallers, 5 aules, 1 sala polivalent, 3 despatxos multidisciplinaris, 1 sala de reunions, 1 sala d'atenció i 1 menjador.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha afirmat que aquest projecte "suposa un eix essencial en la nostra política de reinserció socio-laboral de col·lectius amb majors problemes o situació d'especial vulnerabilitat o exclusió, al mateix temps cal tindre en compte que concedim una funció a un edifici abandonat des de fa anys i que servirà per a la seua recuperació i revitalització gràcies a les inversions de la Generalitat".






Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal