María José Catalá, nova alcaldessa de València amb el suport del seu partit (PP) María José Catalá, nova alcaldessa de València amb el suport del seu partit (PP)
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

María José Catalá, nova alcaldessa de València amb el suport del seu partit (PP)


 En la sessió de constitució de l'Ajuntament de València, María José Catalá, candidata del Partit Popular (PP) i guanyadora de les passades eleccions, ha estat designada aquest dissabte com a primera edil de la ciutat amb majoria simple. Catalá ha obtingut el suport dels 13 regidors del seu partit, sense el suport dels quatre regidors de Vox, que han donat suport al seu propi candidat.

Catalá ha rebut el bastó de comandament que la acredita com a alcaldessa de mans del seu predecessor, Joan Ribó. No obstant això, Ribó en 2015 i en 2019 va prescindir d'aquest atribut que l'acreditava com a màxima autoritat municipal. Llavors, Ribó va demanar al secretari general de l'Ajuntament que el guardara, ja que entenia que representava una forma de governar amb la qual no s'identificava i va assegurar que no necessitava "ni bastó ni comandament".

Amb els vots del PP, la cap de llista d'aquesta formació ha obtingut el suport de 13 dels 33 regidors que conformen l'Ajuntament, atorgant-li així majoria simple.

Els representants dels altres grups municipals, els nou de Compromís, els set del PSPV i els quatre de Vox, han votat pels seus respectius candidats, Joan Ribó, Sandra Gómez i José Manuel Badenas.

L'article 1986 de la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General estableix que si en la primera votació cap de les persones candidates obté la majoria, s'atorgarà l'alcaldia al regidor o regidora que encapçale la llista més votada en les eleccions.

Catalá ha jurat el càrrec amb la fórmula habitual, en castellà, i s'ha compromès, amb la seua "consciència i honor", a complir les "obligacions" corresponents al seu càrrec, amb "respecte i lleialtat al Rei" i a "guardar la Constitució com a norma fonamental", així com l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.

La finalització de la votació i la proclamació de Catalá com a primera edil ha estat rebuda amb aplaudiments, tant a l'hemicicle municipal com al Saló de Cristall de l'Ajuntament, on alguns convidats han seguit la sessió.

Entre ells, han donat suport a Catalá aquest dissabte a l'Ajuntament Esteban González Pons, vicesecretari d'Institucional del PP, i Carlos Mazón, futur president de la Generalitat i president del PPCV.

Catalá es converteix així en 'bialcaldessa' després de ser responsable municipal de Torrent (València). El 2007, també com a candidata del PP, va aconseguir trencar el conegut com a 'cinturó roig' socialista de l'Horta i obtenir el bastó de comandament d'aquesta localitat.

Ara arriba a l'Alcaldia de la capital valenciana després de ser la llista més votada el passat 28 de maig en aquesta ciutat. Així, el PP torna a tenir el govern local després de la derrota del 2015 de la 'popular' Rita Barberá, després de 24 anys al capdavant de l'Ajuntament de València i pel pacte del Govern de La Nau signat per Compromís, PSPV i València en Comú amb Joan Ribó com a primer edil.

María José Catalá ha sigut nomenada alcaldessa per majoria simple, com a cap de llista de la candidatura més votada, ja que no ha aconseguit la majoria absoluta a les urnes i no ha negociat cap pacte per aconseguir-la després de les eleccions.

Catalá assumeix la màxima responsabilitat municipal sense haver tancat cap pacte de govern amb Vox per a aquest mandat. De fet, fonts del seu equip han indicat que ni tan sols s'han "assegut" a negociar el suport de Vox a la candidatura de Catalá.

D'aquesta manera, la 'popular' governarà en solitari amb els seus 13 regidors, tot i que haurà de buscar acords per a tirar endavant mesures i aprovar els pressupostos municipals, entre altres qüestions.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal