L'IVAJ presenta a Benaguasil una guia per fomentar la participació juvenil i combatre la despoblació rural L'IVAJ presenta a Benaguasil una guia per fomentar la participació juvenil i combatre la despoblació rural
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'IVAJ presenta a Benaguasil una guia per fomentar la participació juvenil i combatre la despoblació rural


L'IVAJ publica una guia per fomentar la participació de les persones joves en l'àmbit rural i evitar la despoblació en aquestes zones

Benaguasil tanca el cicle de presentació d'aquesta guia d'educació no formal contra la despoblació

L'IVAJ ha presentat a Benaguasil la guia per treballar estratègies de dinamització de les persones joves en zones que es veuen afectades per la despoblació en l'àmbit rural, amb l'objectiu de fomentar la participació juvenil en territoris rurals a través de l'art i la cultura.

En aquest document impulsat per l'IVAJ s'estableix la lluita contra la despoblació juvenil com un repte necessari per mantenir les zones rurals vives, ja que, segons un estudi de l'IVE, dels 298 municipis que veuran disminuïts els seus habitants a la Comunitat Valenciana, 200 tenen una població inicial inferior als 2.000 habitants i la majoria es troben a l'interior del territori.

En aquest context, per al departament responsable de les polítiques de joventut de la Generalitat, l'educació no formal ha d'incloure's en les estratègies que fomenten la connexió de la gent jove amb el seu territori i contribueixen a fer-lo més atractiu, de manera que la joventut rural puga imaginar viure en les zones rurals en un futur més o menys llunyà.

La guia de l'IVAJ explica que les estratègies per a fer front a la despoblació juvenil en les zones rurals no poden centrar-se en mantenir als joves en el poble, ja que la mobilitat cap a altres regions és un element positiu per al desenvolupament personal i professional de les persones joves i una oportunitat per al municipi, perquè la joventut puga adquirir competències i experiències que no podrien aconseguir d'una altra manera.

En aquesta línia, la guia aposta per mantenir la connexió entre la joventut i el territori, proporcionant oportunitats perquè les persones joves puguen tornar quan ho desitgen i fins i tot atreient persones joves nascudes en entorns urbans.

Com indica la guia, el treball juvenil en zones rurals ha de donar peu a un imaginari individual i col·lectiu en el qual les persones joves puguen inventar i projectar la seua vida d'acord amb les seues necessitats personals o familiars i amb les seues ambicions socioeconòmiques.

Oferta d'oci i cultura

Aquest document de l'IVAJ indica que la situació geogràfica és una "característica clau" per a entendre la problemàtica de la joventut rural a causa de la "dificultat de poder accedir als espais de trobada, d'oci, de participació o de cultura que són el terreny de l'educació no formal". Si en les ciutats aquestes opcions i infraestructures solen estar disponibles i són accessibles, la joventut en territoris rurals ho té més complicat per a poder gaudir-les.

Per això, es proposa treballar per pal·liar l'"escassetat d'oferta cultural i d'oci" i, d'aquesta manera, fer atractiu el territori per a la joventut. A més, es proposa que s'aposte per projectes en xarxa i de col·laboració entre persones joves del territori i altres agents amb els quals comparteixen contextos similars, cosa que els pot permetre fomentar relacions de proximitat i identificació.

Així, la guia aposta per generar activitat mitjançant la col·laboració amb artistes locals i col·lectius creatius informals, associacions del territori, comerços i empreses locals, escoles, col·legis i instituts, municipis i administracions públiques, penyes i agrupacions de festes, o serveis socials, d'ocupació o d'emprenedoria, i també universitats.

Com a exemples de projectes que ja s'estan duent a terme, la guia exposa el festival ZIGZAG a Sot de Ferrer (Alt Palància). Aquest projecte està en procés d'incrementar la participació de la joventut en el programa d'activitats de pròximes edicions.

A més, es compta amb experiències desenvolupades dins del programa europeu 'PeripheralYouthMakers', amb activitats ja realitzades en la zona interior de Castelló i també a Itàlia i Portugal. Es tracta d'activitats organitzades directament per grups de persones joves, com tallers de fotografia, impressions de samarretes, tallers de dansa, contacontes, monotípia i cianotípia, taller de teatre i improvisació teatral, realització de murals i ruta sobre arts urbanes, batucada i organització de concerts.

A més de Benaguasil, la guia de l'IVAJ s'ha presentat a Sueca, Cocentaina, Pinoso, Ontinyent i Pego. En totes elles han estat presents els responsables de la Xarxa Jove de la zona.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal