La Iberfesta de Olocau ha aconseguit captivar una vegada més veïns i visitants amb un programa d'actes i activitats en què la història i la diversió han estat protagonistes. Aquest esdeveniment, que celebra el seu 10é aniversari en aquesta edició, ha comptat amb l'assistència de centenars de persones, entre les quals s'inclouen autoritats com Alicia Tusón, Consuelo Alfonso, Vanesa López i Montserrat Cervera (alcaldesses en funcions de Serra, Andilla, Caudete de les Fonts i Loriguilla, respectivament); el director del Patronat Provincial de Turisme de València, Xavi Pascual, en representació de la Diputació; i la directora del Museu de Prehistòria de València, María Jesús de Pedro.
Com a preàmbul del cap de setmana, divendres a la nit va tenir lloc la principal novetat d'aquesta edició: la degustació de productes íbers. Unes 100 persones van gaudir de les tapes que el Bar ElsAmics i la Fleca d'Olocau van preparar amb una iniciativa amena i diferent dirigida a promoure la part gastronòmica de la Iberfesta.
La jornada del dissabte va començar a la Plaça Major amb l'acte institucional, on l'alcalde en funcions d'Olocau, Antonio Ropero, i la directora del Museu de Prehistòria de València van realitzar els seus respectius discursos d'obertura. Ropero va destacar el creixement progressiu d'aquest esdeveniment des del seu naixement, subratllant els seus punts clau: "la fidelitat a la història i a la tradició íberes, el caràcter popular i la participació ciutadana, i la combinació de la vessant divulgativa amb la lúdica". A més, va manifestar que, amb aquesta celebració, "el nostre poble vol mostrar-se com un municipi orgullós de les seues arrels, que desitja mantenir viva la seua cultura i les seues tradicions i donar-les a conèixer a totes les persones que ens visiten".
Per la seua banda, María Jesús de Pedro va posar l'accent en posar en valor "l'estreta relació entre el Museu de Prehistòria i l'Ajuntament d'Olocau des de les excavacions arqueològiques al Puntal dels Llops". En aquest sentit, va destacar la importància d'aquesta col·laboració i va posar com a exemple la complicitat existent, que ha permès dur a terme la recent ampliació de la Col·lecció Museogràfica.
Després de la inauguració oficial, va arribar el moment de les recreacions històriques. En primer lloc, es va representar el Casament Íber, amb la presentació dels preparatius del vincle amb el guerrer Nauiba (interpretat per Iván Cecilia), la visita a la casa de la núvia, Ikorbeles (interpretada per Cintia Castillo), el casament i la celebració amb les famílies. Aquesta representació va tenir lloc a la Plaça Major i a la Casa de la Senyoria, i va despertar un gran interès del nombros públic present.
No obstant això, l'alegria pel matrimoni va ser breu, ja que va ser interrompuda de forma abrupta pels legionaris romans. La companyia va prohibir el casament declarant-lo nul, el que va desembocar en un enfrontament amb els íbers que va acabar amb la detenció de Nauiba.
A la nit, Olocau va ser l'escenari del Ritual funerari íber, una sentida cerimònia en què es vetlava el cos sense vida del guerrer, qui va morir a mans dels romans en intentar escapar. El municipi, il·luminat amb la llum de les torxes, va viure amb emoció i tristesa la solemne processó, que va finalitzar al Auditori de l'Avinguda Font del Frare. Allà, els assistents van ser testimonis de la incineració i van poder acomiadar amb honors a Nauiba.
Les representacions teatralitzades van continuar el diumenge amb el Gran desfilament, que va partir de la Casa de la Senyoria cap a la Plaça Major, on familiars i amics del guerrer difunt van participar en el "silicernium". Aquest acte va consistir en un banquet ritual en què es van llençar a un pou votiu ofrenes en forma d'aliments i matèries per a contentar els déus. A continuació, es va ballar al voltant del pou i els íbers van jurar venjança als romans per l'afronta patida. Cal destacar que, una vegada finalitzada la recreació, els membres de la companyia romana d'Andorra de Teruel van voler agrair al poble d'Olocau la seua acollida i hospitalitat amb un detall que van lliurar a l'alcalde en funcions.
Amb aquesta representació, van finalitzar les teatralitzacions de 'La Llegenda de Nauiba', protagonitzades totes elles per veïns i veïnes de la localitat i que van comptar amb la col·laboració de la comunitat educativa del CRA Alt Carraixet - Col·legi Mestre Ferran Zurriaga. No obstant això, al llarg del cap de setmana, els assistents van poder gaudir també d'una àmplia oferta de propostes, amb la 'FiretadelsIbers' (que va comptar amb els expositors dels municipis de Moixent, Ademuz, Caudete de les Fonts, Andilla, Villar del Arzobispo i Gátova, pertanyents a la 'Ruta delsIbers', juntament amb el del Museu de Prehistòria i el de TurismeOlocau), la Fira Artesanal (organitzada per l'associació Amata i l'ajuntament d'Olocau), els jocs i tallers infantils, el concert de música folk i l'actuació de l'Escola de Danses d'Olocau. A més, no van faltar les demostracions de l'artesania i les visites guiades al Puntal dels Llops.
En resum, la Iberfesta d'Olocau ha estat un èxit un any més, amb una programació rica en activitats que han aconseguit transportar als assistents a l'època íbera i recrear amb detall els costums i les tradicions d'aquesta antiga civilització. Amb la participació activa dels veïns i veïnes, aquest esdeveniment ha consolidat la seua posició com una de les festes referents de la comarca, convertint-se en una cita ineludible per als amants de la història i la cultura.
Cap comentari :