La constitució de les Corts escenificarà dilluns el pacte de govern PP-Vox La constitució de les Corts escenificarà dilluns el pacte de govern PP-Vox
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La constitució de les Corts escenificarà dilluns el pacte de govern PP-Vox


Les Corts Valencianes de l'onzena legislatura es constituiran el dilluns, moment en què s'escenificarà el primer pas del pacte de govern aconseguint entre el PP i Vox, gràcies al qual el partit de Santiago Abascal -qui serà testimoni de la sessió- accedirà a la presidència del Parlament valencià.


Serà la primera vegada en la qual es podrà veure als 99 diputats elegits en les eleccions autonòmiques del 28M en un hemicicle que passa de tindre sis grups a quatre -després de la desaparició de Ciutadans i de Unides Podem- i en el qual les noves cares quasi dobleguen a les que repeteixen (62 enfront de 37) i hi ha més dones que homes (52 a 47).


També estarà en els bancs blaus de la primera fila el Consell del Botànic, que seguirà en funcions fins que Carlos Mazón siga investit al juliol president de la Generalitat en el segon pas del pacte de govern i nom al nou Executiu, del qual ja se sap que tindrà deu carteres i tres d'elles les ocuparà Vox.


Així serà la sessió constitutiva

La constitució de la noves Corts la dirigirà una Mesa d'Edat, formada pel diputat de més d'edat (el socialista Carlos Laguna, de 69 anys) com a president i els dos més joves: María José Calabuig (Compromís), de 24 anys, com a secretària, i José Muñoz Salvador (Vox), de 29, com a secretari.


Després de declarar oberta la sessió, es llegirà el decret de convocatòria electoral i la relació de 99 diputats electes, els qui a continuació prestaran jurament o promesa d'acatar la Constitució i l'Estatut d'Autonomia.


Fa quatre anys, es van arribar a utilitzar deu fórmules diferents: els parlamentaris de Vox van jurar amb la mà sobre la Bíblia i un crucifix "per Déu i per Espanya", un diputat de Compromís el va fer "per imperatiu legal" i un altre pels "drets i llibertats" LGTBI, i en Unides Podem ho van fer per la "Mare Terra" o la lluita feminista.


L'elecció de la taula

El següent pas serà triar als cinc integrants de la Mesa de Les Corts mitjançant tres votacions consecutives en urna: en la primera s'elegirà la presidència, que requereix majoria absoluta en primera volta, i en les dues següents les vicepresidències i les secretaries, respectivament, per a les quals basta majoria simple.


Si tot ix segons el que es preveu segons el pacte de govern, la presidència l'ocuparà Vox, un càrrec que des de 1983 han exercit deu persones: Antonio García Miralles (PSPV), Vicente González Lizondo (UV), Héctor Villalba (UV), Marcela Miró, Juliol d'Espanya, Miraculosa Martínez, Juan Cotino i Alejandro Font de Mora (PP), Francesc Colomer (PSPV) i Enric Morera (Compromís).

La vicepresidència i secretaria primera corresponen al PP i la vicepresidència i secretaria segones al PSPV-PSOE, que no cedirà un dels seus llocs a Compromís, formació que votarà als seus propis candidats però es quedarà fora de l'òrgan de govern després de huit anys en la presidència de Les Corts.

Per segona legislatura consecutiva, i gràcies a una llei aprovada en l'anterior, la Mesa de Les Corts serà paritària, a diferència del que va ocórrer en 2015, quan només va estar composta per homes.

Així amb les noves Corts

El nou hemicicle estarà format per quatre grups parlamentaris dels quals el majoritari és el PP, amb 40 diputats (21 més que l'anterior legislatura), seguit del PSPV-PSOE, amb 31 (4 més), de Compromís amb 15 (2 menys) i de Vox amb 13 (3 més).

En la bancada popular es podrà veure per primera vegada al president del PPCV Carlos Mazón, fins ara president de la Diputació d'Alacant, a qui acompanyen altres càrrecs del partit, com la secretària general, María José Catalá; el sotssecretari d'Organització, Juan Francisco Pérez Llorca; o els presidents provincials de València, Vicente Mompó, i de Castelló, Marta Barrachina.

Vista general del pleno de Les Corts Valencianes. EFE/Biel Aliño/Arxiu

El grup popular, que ocupa el costat dret de l'hemicicle, està format a parts iguals per homes i dones i 13 diputats repeteixen i 27 són noves incorporacions, se senten nou alcaldes o alcaldesses (València, Gavarda, Xirivella, Almoradí, Finestrat, Torrevella, Plans, la Vall d'Alba i Moncofa) i dos ex de Ciutadans: Ruth Merino i Julia Parra.

El costat esquerre

En el costat esquerre està el grup socialista, que passa a ser oposició i compte en les seues files amb el secretari general del PSPV i president del Consell en funcions, Ximo Puig; el secretari d'Organització, José Muñoz; i els seus cinc consellers en funcions, en una bancada amb 18 dones i 13 homes i amb 11 diputats repetidors i 20 nous.

També en el costat esquerre estarà el segon grup de l'oposició, Compromís, liderat ara per Joan Baldoví, qui passa del Congrés a les Corts; estarà format per 8 dones i 7 homes, dels quals 6 repeteixen i 9 s'estrenen en el Parlament valencià.

I en la part central, entre les bancades de l'esquerra i la dreta, estaran els diputats de Vox: 6 dones i 7 homes, dels quals 6 són nous i 7 repeteixen, entre aquests últims la presidenta provincial del partit a Castelló, Plans Massó.

En bancs blaus de la primera fila estarà el Govern en funcions, inclosos els quatre consellers que no han obtingut escó: el vicepresident Héctor Illueca i els consellers Rosa Pérez, Raquel Tamarit i Rafael Climent.

El calendari comença a córrer

Una vegada constituïdes Les Corts en virtut d'aqueix pacte de govern començarà a córrer el calendari per a la investidura de Carlos Mazón com president de la Generalitat, que en principi seria la tercera setmana de juliol, ja que, segons el reglament, després d'aquesta sessió hi ha dotze dies perquè els grups presenten candidats, després del que es farà el debat entre els tres i set dies següents

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal