'Jo soc el pa de la vida' arriba al Belles arts i dóna el tret d'eixida a la nova Sala Sorolla 'Jo soc el pa de la vida' arriba al Belles arts i dóna el tret d'eixida a la nova Sala Sorolla
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

'Jo soc el pa de la vida' arriba al Belles arts i dóna el tret d'eixida a la nova Sala Sorolla


   L'obra de Joaquín Sorolla 'Jo soc el pa de la vida', que va formar part de l'exposició 'De la foscor a la llum. Cinc segles d'art' al Palau de les Comunicacions de València, ja es troba instal·lada en el seu lloc final d'exhibició en les sales de la col·lecció permanent del Museu de Belles arts. D'aquesta manera, es dona el tret d'eixida a de la nova sala dedicada al creador valencià, on s'integraren més de mig centenar de peces.

   Aquest oli sobre llenç de 415 x 532 cm és la pintura de temàtica religiosa de majors dimensions que es conserva del mestre valencià. Firmada i datada el 1897, està presidida per una barca en la qual destaca la vela blanca que ocupa una part important de la composició. Dempeus i d'esquena a un grup de pescadors es troba Crist, vestit amb un ampli mantell roig, que amb els braços alçats es dirigeix a una multitud de gent que li escolta en la riba.

   Per les seues grans dimensions, l'obra de Sorolla ha necessitat un "complex i minuciós" procés de trasllat i instal·lació de la pintura en la sala on finalment serà exhibida al públic, procés que ha sigut controlat en tot moment pel personal tècnic del centre museístic, destaca la Conselleria de Cultura en un comunicat.

   Per les seues "excepcionals" dimensions, 'Jo soc el pa de la vida' s'ha instal·lat en la futura sala Sorolla que s'inaugurarà a la fi del 2023, doncs, una vegada desenrotllada la peça, no tornarà a abandonar aquesta ubicació per a assegurar la seua correcta conservació, subratllen.

   El director del Museu de Belles arts de València, Pablo González Tornel, ha manifestat que "per al Museu de Belles arts és emocionant albergar 'Yo soy el pan de la vida', l'obra de Sorolla de majors dimensions a la Comunitat Valenciana".

   "Amb el trasllat i la instal·lació de 'Jo soc el pa de la vida' culminen els treballs de trasllat de les obres que la Generalitat va adquirir a l'octubre del 2022 a la família Lladró, per a la seua integració en els fons del Museu de Belles arts", ha asseverat.

   A més, González Tornel ha afegit que "el trasllat d'aquesta colossal obra de Sorolla marca el punt d'arrancada de la nova sala dedicada a ell, en la qual figuraran més de cinquanta obres del mestre".

MAJOR COL·LECCIÓ PÚBLICA DEL PINTOR DESPRÉS DE MUSEU SOROLLA

   La del Belles arts es convertirà així en la col·lecció pública "més important d'obres del pintor després de la del Museu Sorolla", agrega.

   La pintura 'Jo soc el pa de la vida' va ser encarregada el 1896 per Rafael Errázuriz per a decorar la seua casa palau de Valparaíso (Xile). Sorolla havia conegut al diplomàtic i empresari vitivinícola xilè a Madrid al desembre del 1895 i com a producte d'eixa trobada, aquest li va encarregar una sèrie de retrats familiars, una pintura religiosa amb el tema de Jesús predicant en la barca i quatre obres relacionades amb el vi.

   Dos d'eixes obres, 'La verema' i 'La premsa', es troben hui en el Museu Municipal de Vinya del Mar (Xile), mentre que de les altres dos, 'La parra' i 'La bacanal', s'ignora el seu parador. Per a la realització d'eixos quatre panells, relacionats amb el treball del raïm, Sorolla va decidir viatjar a Xàbia i conéixer de primera mà el treball que es realitzava per a la producció del vi.

   La combinació d'elements quotidians de la realitat circumdant, com la barca humil de pescadors valencians en la qual se situa Jesús, amb la temàtica cristiana i una il·luminació que produeix cert misticisme donen com resultat una obra simbolista única dins de la producció de Sorolla.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal