El futur de la Diputació de València, en joc en el recompte del 28M que comença huí El futur de la Diputació de València, en joc en el recompte del 28M que comença huí
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El futur de la Diputació de València, en joc en el recompte del 28M que comença huí

La Diputació de València i un escó de Les Corts centren el recompte del 28M. L'escrutini definitiu de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig comença aquest divendres, amb l'atenció centrada en el diputat provincial d'Ontinyent, clau per a què siga la dreta o l'esquerra qui governe la Diputació de València, i en l'últim diputat autonòmic per Alacant, que va ser per a Vox però el PSOE es va quedar molt a prop d'adjudicar-se'l.

Després de l'escrutini provisional de la nit electoral, al cinquè dia dels comicis s'inicia el recompte definitiu, en el qual es comptabilitzen en les Juntes Electorals les paperetes dels valencians que viuen a l'estranger i han enviat el seu vot, i se revisen les actes d'escrutini i es verifiquen possibles errors a petició dels partits.

En la Diputació de València, i després del ball de la pàgina web del Ministeri de l'Interior, que la nit electoral no va adjudicar cap diputat provincial a Ens Uneix i el dia següent ho va fer després de llevárselo al PP, en aquests moments hi ha un empat entre la dreta (el PP té 13 diputats i Vox, 2) i l'esquerra (el PSPV compta amb 12 i Compromís, 3).

La clau per a desfer l'empat en la institució que les dues últimes legislatures ha presidit el PSPV en coalició amb Compromís la té el diputat del partit judicial d'Ontinyent, que el dilluns es va atribuir a Ens Uneix, el partit fundat per l'anterior president, Jorge Rodríguez, després de ser expulsat del PSPV pel cas Alqueria -del qual ha resultat absolt segons la sentència feta pública aquest dimarts-.

Eixos 16 vots són la diferència entre Ens Uneix i el PP en els municipis de Bufali i de Beniatjar, on es va votar amb llistes obertes i el càlcul per a cada candidatura es va fer dividint els vots a cada component entre el nombre de candidats de la llista fins a un màxim de quatre. Si es demana verificar eixos vots i hi ha canvis en el còmput, podria variar el futur de la Diputació.

L'últim diputat d'Alacant

Un altre recompte que es seguirà amb atenció és el de les autonòmiques en la circumscripció d'Alacant, on l'últim dels 35 diputats en joc se'l va emportar Vox, tot i que el PSOE es va quedar a 283 paperetes d'adjudicar-se'l i lluitarà per intentar que siga així, tenint en compte que tradicionalment la majoria del vot a l'estranger sol anar a l'esquerra.

En el cas que aquest últim diputat per Alacant fora per al PSOE (que pujaria a 12 en aquesta província) i no per a Vox (que baixaria a 4), no s'alteraria la correlació de majories en Les Corts, on la dreta va obtindre diumenge 53 diputats (40 el PP i 13 Vox) i l'esquerra 46 (31 el PSPV i 15 Compromís), tot i que es reduiria la diferència entre blocs un escó.

L'empat de Gestalgar i Alcocer

Les eleccions municipals van deixar empat en nombre de vots en dos municipis: Gestalgar (València), on tant el PP com el PSOE van aconseguir 207 vots cadascun, i a Alcocer de Planes (Alacant), on aquests dos partits van aconseguir 68 paperetes cadascun.

L'aclariment es va a intentar en el recompte, on per exemple a Gestalgar el PSOE demanarà que s'admeten com a vàlids dos vots que es van donar nuls (un amb una ratlla, però no en els noms, i un altre amb una ruptura en la part blanca de la papereta) i s'espera que hagen arribat dos vots emesos a l'estranger.

Si persistira l'empat, els partits afectats presentaran al·legacions, i si després de les reclamacions finalment no es proclamara vencedor a cap, caldria fer un sorteig per a decidir en qui recau la vara de comandament.

Termins per a reclamacions i recursos després del recompte del 28M

Oficialment, l'escrutini definitiu es celebra fins al 5 de juny a les Juntes Electorals de Zona en el cas de les municipals i a les Juntes Electorals Provincials les autonòmiques -si no acaba demà continuarà el dilluns-, després del qual es poden presentar reclamacions davant d'estes Juntes el 6 de juny, que es resoldran el dia 7, i contra les quals es pot recórrer al dia següent a la Junta Electoral Central (JEC).

La JEC resol els recursos que hi haja el 13 de juny i el dia següent es proclamen els regidors i els diputats autonòmics electes, amb la finalitat de constituir els nous Ajuntaments el 16 de juny (si no es presenta cap contenciós electoral, que ho ajornaria al 7 de juliol) i les noves Corts el 26 de juny.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal