El CVC defensa que la totalitat de la Línia de Defensa Immediata s'ha de considerar BIC pel seu 'sentit d'unitat' El CVC defensa que la totalitat de la Línia de Defensa Immediata s'ha de considerar BIC pel seu 'sentit d'unitat'
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El CVC defensa que la totalitat de la Línia de Defensa Immediata s'ha de considerar BIC pel seu 'sentit d'unitat'

  L'entitat aprova un informe sobre les trinxeres de Sant Antoni de Benagéber, demanant actuacions a Conselleria i a l'Ajuntament davant la possible urbanització d'uns terrenys adjacents.

El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha aprovat aquest dilluns en el ple de juny per majoria l'"Informe sobre la Línia de Defensa Immediata" (LDI) de València, coneguda com a Puig-Carasols, un document en el qual es considera que aquest conjunt de trinxeres i elements defensius construïts per l'exèrcit republicà durant la Guerra Civil, han de ser considerats Bé d'Interés Cultural (BIC) pel seu "sentit d'unitat" en tot el seu abast abast més d'una quinzena de municipis de la província de València.

L'informe s'ha elaborat a partir d'una sol·licitud de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria amb la intenció que la Generalitat declare BIC tota la línia.

La LDI ha estat objecte de diverses informacions i de l'interès d'historiadors i arqueòlegs, "tant per la seua possible utilitat com a últim mur defensiu" abans de València durant la Guerra Civil de 1936-1939, com per l'estat material de les obres que, a causa de no haver estat utilitzades durant la conflagració ni destruïdes posteriorment, es conserven en gran part en condicions "propícies per a l'estudi".

Segons l'historiador Edelmiro Galdón, la LDI era l'últim alineament defensiu de les tropes republicanes davant l'avanç de l'exèrcit de Franco. Però l'eficaç actuació defensiva governamental a la Serra d'Espadà va impedir que es vegera afectada, ja que la Guerra Civil va finalitzar abans que les tropes sublevades arribaren als contraforts de Puig-Carasols.

Per al CVC, aquesta LDI té "una consideració superior a la de la suma dels elements que han superat el pas del temps i la incuria cultural, perquè, malgrat el seu estat incomplet i precisament per aquesta raó, afig un sentit de totalitat i d'unitat que el situa en un pla superior", que és el dels BIC.

CONJUNT HISTÒRIC A DECLARAR BIC PER CONSELLERIA

Així mateix, l'informe assenyala que la categoria en la qual s'hauria de classificar el futur BIC hauria de ser la de Conjunt Històric, ja que es tracta d'un "conjunt discontinu, delimitable i amb entitat cultural pròpia i independent dels valors dels elements singulars que l'integren", en aquest cas BIC.

El document exposa que cadascun dels béns que conformen la Línia de Defensa són Béns de Relevància Local (BRL), però també la Llei del Patrimoni Cultural Valencià permet la protecció dels itineraris, els conjunts formats per dos o més llocs que "coincidisquen en l'espai i tinguen criteris interpretatius comuns de caràcter històric o simbòlic".

Aquesta construcció s'ajusta "perfectament" a aquestes definicions, i l'informe recolza la protecció que es busca, segons el CVC. "Té més interés el conjunt que els llocs per separat perquè té sentit un itinerari conjunt", han manifestat durant el ple els consellers que han elaborat l'informe.

Insta a la conselleria de Cultura a revisar i aprovar o modificar el catàleg que afecta Sant Antoni de Benagéber per poder establir una alteració del perímetre real dels restes arqueològics per a aconseguir la propietat d'una part del conjunt que permetés una interpretació històrica del jaciment.

A més, en relació amb aquest treball, s'ha aprovat, també per majoria, l'"Informe sobre els restes arqueològics de la Línia de Defensa Immediata a Sant Antoni de Benagéber", que s'ha elaborat a partir de les notícies dels mitjans de comunicació sobre la possible "amenança" de la urbanització d'uns terrenys adjacents als restes.

El CVC, en aquest document, encara que assenyala a la Conselleria com a competent per a realitzar la declaració corresponent de BIC de tota la línia immediata, creu no obstant això que això hauria de fer-se després d'una delimitació per part de l'Ajuntament de la localitat de l'espai per a revisar el Catàleg Municipal de Béns i Espais Protegits per a delimitar el perímetre de protecció i les mesures per a fer-la efectiva. El municipi valencià, en una de les seues últimes actuacions, va deixar l'expedient en una Declaració Ambiental, sense avançar ni aprovar cap mesura urbanística. Durant aquest temps, també va sol·licitar en diverses ocasions que la Conselleria s'expressara sobre l'ampliació de la cobertura legal, limitant-se la Conselleria a establir unes actuacions per a protegir el jaciment arqueològic sense paralitzar ni prendre cap decisió sobre la futura urbanització del jaciment.

Els restes arqueològics de Sant Antoni de Benagéber pertanyen a la Línia de Defensa Immediata que s'estenia des de El Puig de Santa Maria a Carasols. La posició està composta per tres nius de metralladora, un búnquer i diverses trinxeres que els uneixen.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal