Defensors de la memòria democràtica i grups de la societat civil alcen la veu: NI UN PAS ARRERE! Defensors de la memòria democràtica i grups de la societat civil alcen la veu: NI UN PAS ARRERE!
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Defensors de la memòria democràtica i grups de la societat civil alcen la veu: NI UN PAS ARRERE!


   

  #memoriademocratica 

"Cap enrere en la memòria democràtica: una crida a la mobilització"

Amb el lema "En memòria democràtica ni un pas arrere", 38 associacions compromeses amb la memòria democràtica s'han unit per a organitzar una concentració que tindrà lloc aquest divendres a la Plaça de la Verge de València a les 19 hores. L'objectiu és plantar cara al programa implacable del nou Consell en aquesta qüestió tan important. A més, l'esperança és que aquesta mobilització es repeteixe mensualment per mantenir viu el clam per la justícia i la veritat.

Representants de sis d'aquestes entitats van oferir una roda de premsa dimarts passat, entre elles diverses associacions memorialistes, feministes, defensores dels drets dels migrants i de les persones LGTBI, així com els sindicats Comissiones Obreres, CNT i Intersindical, i partits com Esquerra Unida, Podem i Esquerra Republicana.

Segons Àngel González, portaveu de la convocatòria, aquesta concentració és només el principi d'una sèrie de manifestacions destinades a enfrontar-se a un govern que té dues prioritats clares: "un enfrontament total amb el moviment memorialista" i l'aplicació de polítiques de retallades en tots els nivells per desmantellar progressivament l'estat del benestar i beneficiar els seus amics.

Davant d'aquesta situació, González destaca la importància de mobilitzar l'opinió pública perquè la societat no quede indiferent. Cada concentració se centrarà en una qüestió específica que es reivindica com a fonamental.

Càndida Barroso, de la Coordinadora Feminista, posa l'accent en la necessitat de continuar recuperant la memòria de les dones republicanes que van lluitar per la democràcia i la igualtat. "Això és una qüestió de vida o mort, és el lema de totes les dones que estem en pro de la pau i en contra dels conflictes", afirma. Insisteix en la importància de defensar la veritat, la justícia, la reparació i la no repetició.

Barroso també alerta que el govern del PP i Vox intentarà soterrar els discursos com el de Queipo de Llano, que incitava a "violar roges". Aquestes paraules són profundament doloroses, sosté, i adverteix que els discursos de l'odi i la discriminació, que s'enfoquen en les persones que tenen opinions divergents, estan proliferant a un ritme alarmant.

"QUI NO TÉ MEMÒRIA, ESTÀ MALALT"

Cristina Escrivá, de l'Associació Cultural Institut Obrer, destaca que "qui no té memòria està malalt" i reivindica la memòria i la cultura laica, republicana i dels nostres avantpassats, que ens van mostrar els valors i el camí a seguir. També recorda totes les persones assassinades pel feixisme i els seus familiars, que mereixen justícia i reparació.

Pedro Luis Alonso, de l'Associació Fosa 95 de Paterna, lamenta que el nou govern pugui posar en perill les exhumacions de les víctimes del franquisme i adverteix que això suposarà un retrocés en la feina que va començar la Diputació el 2016 i que va continuar la Generalitat, generant esperança en la recuperació dels restes dels familiars.

Alonso també remarca que han passat 84 anys des del final de la Guerra Civil i l'inici de la dictadura franquista, i sovint, quan s'identifica una víctima de la repressió, els seus fills ja han mort o no es troben en bones condicions per a seguir lluitant.

Des d'Intersindical, Beatriu Cardona argumenta que és més important que mai que el sindicalisme de classe, antifeixista i feminista recolze qualsevol iniciativa per salvaguardar la memòria democràtica, que no és altra cosa que la memòria dels homes i les dones que van lluitar per una democràcia imperfecta, però democràcia al cap i a la fi.

"Aquesta serà la primera d'una sèrie de concentracions, desafortunadament, perquè haurem de sortir al carrer de manera persistent per defensar drets que pensàvem que ja estaven consolidats", afirma Rafa Juárez, d'Acció Ciutadana contra la Impunitat del Franquisme. L'organització a la qual pertany és la primera interessada a participar en aquestes concentracions perquè, unita, puguen fer front a l'onada reaccionària que ja està sobre ells.

Amb aquesta concentració, les associacions compromeses amb la memòria democràtica fan un crit urgent a la societat perquè no oblide el passat i no permeta que els drets i les llibertats guanyats amb esforç siguin posats en perill. És hora de lluitar, recordar i defensar la memòria democràtica, i aquesta serà només la primera passa.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal