Tres de cada quatre dones gestants van acudir l'any passat als controls periòdics de l'embaràs que realitzen les matrones en Atenció Primària. En termes absoluts, van anar 26.528 dones, la qual cosa representa el 74,08% del total de parts.
A més, en sintonia amb les recomanacions de l'Estratègia d'Atenció al Part Normal en el Sistema Nacional de Salut i la corresponent Guia de Pràctica Clínica d'Atenció al Part, les dones embarassades poden dissenyar el seu Pla de Part, un document que recull les seues necessitats, preferències i expectatives durant el procés de dilatació, el període expulsivo així com les primeres atencions a la criatura.
En l'elaboració d'aquest document, les matrones exerceixen un paper crucial, ja que són les professionals que acompanyen a la dona durant tot l'embaràs, des del moment de la gestació fins al part i postpart.
"Les matrones, com a agents de salut diana en l'assistència a la salut sexual i reproductiva aposten per la promoció de la salut i l'accés als programes que, sens dubte, milloren la salut de la població a curt, mitjà i llarg termini", ha explicat María Asunción Obiol, matrona de l'Hospital Universitari Doctor Peset, qui ha afegit: "El pla de part és una eina que permet una òptima adquisició de coneixements dels processos i alternatives a les quals les dones poden accedir en un moment tan important i sensible".
Durant l'any 2022, un total de 11.483 embarassades van presentar un Pla de Part, en el qual van plasmar les seues preferències, tant en el moment de la dilatació com en el del part, així com l'atenció a la criatura.
Aqueixa xifra representa el 57,6% del total d'enllumenaments, percentatge que augmenta any rere any en la Comunitat Valenciana (en 2017, era el 52,5%, és a dir, 5 punts percentuals menys).
"En el pla de part, cada vegada més, les dones volen ser protagonistes del seu part i l'equip de matrones de Primària i de Paritori contribuïm a afavorir la pràctica d'aqueixes decisions, de com volen afrontar aqueix moment vital, com volen viure'l, perquè són dones sanes que necessiten aquesta interlocució amb el personal sanitari que els atendrà", ha comentat Ruth Tirado, coordinadora de matrones d'Atenció Primària del Departament de Salut de Castelló.
La labor de les matrones, no obstant això, comença fins i tot abans de la concepció, ha apostillallado Obiol, "la promoció de la visita preconcepcional permet garantir la salut de les dones enfront del seu desig genèsic. Una bona cobertura vacunal, la detecció de patologies prèvies, l'inici de pautes de consum de folatos i l'educació per a la salut enfront del futur embaràs són les premisses més importants d'aquesta etapa".
La coordinadora de matrones d'Atenció Primària del Departament de Salut de Castelló ha abundat en l'acompanyament a la dona en totes les etapes de la vida: "La matrona d'Atenció Primària guia a la dona en tot el cicle vital, des de la menarquia fins al climateri, assessorem en anticoncepció, visita preconcepcional, embaràs, part, puerperi, lactància, sexualitat, garbellat de càncer de cèrvix o valoració de sòl pelvià".
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública aprofita la commemoració del Dia Internacional de la Matrona, cada 5 de maig, per a posar en relleu la labor que aquestes professionals realitzen en matèria d'assessorament, atenció sanitària i acompanyament a les dones.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :