El pintor valencià Joaquín Sorolla, conegut com l'artista de la llum i el color, mostra una faceta menys popular en l'exposició que inaugura la Fundació Bancaixa de València. Amb el títol 'Sorolla en negro', la mostra convida a descobrir per primera vegada en la ciutat del Turia una nova lectura de la producció del creador que centra la seua atenció en la importància del color negre en la seua paleta.
La selecció, que compta amb la col·laboració del Museu Sorolla i la Fundació Museu Sorolla, s'obrirà al públic aquest divendres i es podrà visitar fins al pròxim 10 de setembre.
La presentació als mitjans ha comptat amb la intervenció del president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón; el director del Museu Sorolla, Enrique Varela; i el comissari de l'exposició, Carlos Reyero; així com l'assistència de l'experta en l'obra del pintor i patrona de la Fundació Bancaixa, Blanca Pons-Sorolla; i el president de la Comissió Permanent de la Fundació Museu Sorolla, Antonio Mollá.
El president de la Fundació Bancaixa ha destacat la figura de Sorolla com a artista "referent" de la programació de la Fundació l'obra de la qual s'ha abordat des de diferents angles amb la intenció de "continuar oferint a la seua ciutat un llegat artístic d'incalculable valor", ha afirmat.
Segons ha explicat, aquesta exposició, amb un centenar de peces, ofereix una "nova" aproximació de l'obra del pintor on les tonalitats fosques són les "protagonistes", cosa que, a la seua paréixer, pot ser una "gran contradicció" a causa de la fama que té per la seua transformació de la llum i dels colors.
"Aquest descobriment de la gran rellevància del negre és precisament el que ens permet apreciar amb major profunditat el virtuosisme tècnic de Sorolla, que no solament va utilitzar aquest to i les seues aproximacions plasmàtiques per a reflectir emocions, sinó que a més se serveix d'eixa paleta menys colorista per a destacar la llum enfront de la foscor", ha manifestat.
Per la seua banda, el director del Museu Sorolla ha posat en relleu el compromís del centre amb la terra de l'artista valencià que va ser l'escenari de "gran part de la seua producció pictòrica", ha apuntat.
Així mateix, ha assenyalat que "un no imagina que el negre tinguera tant protagonisme en la paleta de Joaquín Sorolla i aquesta exposició el que ve a mostrar és la part més fosca de la seua obra".
"L'ANTÍTESI" DEL COLOR
L'exposició --que obri la programació de la Fundació Bancaixa en el marc de l'Any Sorolla, que commemora en 2023 el centenari de la seua defunció-- revela la presència notòria del negre, que pot considerar-se com "l'antítesi" del color, en la pintura de Sorolla durant tota la seua carrera i aporta "un altre punt de vista" per a comprendre i apreciar l'artista en "tota la seua complexitat".
En aquest sentit, Reyero ha aclarit que la funció que té l'exposició és "ensenyar a mirar l'obra de Sorolla d'una altra manera": "Jo he volgut presentar un altre Joaquín Sorolla, però no un altre diferent, perquè realment aquest Sorolla és també molt lluminós", ha indicat.
La mostra reuneix un centenar d'obres de Sorolla, de les quals una part es van exhibir al Museu Sorolla a Madrid al 2022, presentant-se ara a València de forma ampliada amb 11 obres que s'exposen per primera vegada al públic en aquesta exposició, 16 que s'exhibeixen per primera vegada a València --entre elles 'La Regencia'-- i 6 que no estaven en la ciutat fa més de 50 anys.
Les 11 obres exposades per primera vegada són: 'María Clotilde';
'Estudi per a "Menjant en la barca"'; 'En la barca Retrate de Nemesio Camí Zubelzu'; 'Retrat del Comte d'Albox'; 'Retrat de Carlos Urcola'; 'Retrat de Pilar de la Bastida als 15 anys'; 'Retrat de Pilar de la Bastida', Marquesa de Moret; 'Retrat de Francisco Pons Arnau'; 'Retrat del Comte de Casal' i 'Retrat de la Comtessa de Casal'.
Els quadres procedeixen d'un ampli elenc d'institucions públiques i privades com el Museu Sorolla, la Fundació Museu Sorolla, Museu de Belles arts de Bil-bao, Museu de Segòvia, Museu de Màlaga, Fundació Sorigué, Fundació Banc Santander, Museu de Belles arts de Múrcia, Museu de Belles arts de València, Col·lecció BBVA, Museu de Saragossa, IVAM, Ministeri d'Afers exteriors i Palau de Viana. Així com de la Fundació Caixa Sud Còrdova, Col·lecció CaixaBank i Galeria Ana Chiclana, a les quals se sumen obres procedents de la Fundació Bancaixa i d'una vintena de col·leccions particulars.
Juntament amb els llenços, datats entre 1887 i 1920, s'exposen altres materials artístics i documentals com a fotografies, notes de color, un àlbum d'estampes japoneses i una paleta del pintor.
L'ús del negre en Sorolla arranca de la tradició pictòrica espanyola --del seu coneixement de Velázquez, el Greco o Goya-- per a convertir-se en un element d'expressivitat, suggerir estats poètics i anímics, i reinterpretar-se com un color que tradueix la modernitat del seu temps i la seua sòbria elegància.
QUATRE SECCIONS EN EL RECORREGUT
L'exposició s'estructura en quatre seccions: 'Harmonies en negre i gris'; 'Negre simbòlic'; 'Superfícies negres i fosques'; i 'Monocromíes'.
El recorregut s'inicia amb els acords cromàtics de negres i grisos en retrats que doten a la seua pintura d'una personalitat particular, i continua amb el simbolisme i el significat cultural del color negre que impregna l'època i l'obra del pintor naturalista. En el recorregut expositiu s'analitza el nou ús del negre, que pren forma en el segle XIX com a creador de contrastos radicals i potenciador d'altres colors. La mostra finalitza amb les monocromies, escenes embolicades en tons grisencs o blavós, que lluny de suposar una menor complexitat, impliquen un singular exercici de virtuosisme tècnic.
L'exposició naix d'una investigació que aprofundeix "no solament" en l'estudi de la pintura de Sorolla i el significat de les tonalitats fosques en la seua poètica, sinó també en la valoració estètica i cultural de negres i grisos en la pintura d'entresegles.
'Sorolla en negro' forma part del programa oficial de la commemoració al 2023 del centenari de la defunció del pintor valencià, i amb aquesta exposició la Fundació Bancaixa inicia la seua programació en el marc de l'Any Sorolla, declarat Esdeveniment d'Excepcional Interés Públic, i l'any on té lloc també la celebració del desé aniversari de la nova Fundació Bancaixa.
Coincidint amb l'exposició s'ha editat un catàleg que arreplega la reproducció de les obres exposades acompanyades de textos del comissari Carlos Reyero, Estrela de Diego i Isabel Cúa.
Dins del programa de mediació cultural i artística, la Fundació Bancaixa oferirà tallers didàctics gratuïts vinculats a l'exposició i dirigits a escolars, persones amb diversitat funcional i persones en risc d'exclusió social, així com visites comentades per a públic general i grups de la mà d'un expert especialista en art i mediació cultural.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :