- La consellera intervé en la II Escola de Participació de la Càtedra Pagoda, que se celebra a València els dies 20 i 21 d'abril
- El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana publica la nova Llei de Participació, que entrarà en vigor el pròxim 10 de maig
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha subratllat el "paper essencial" de la universitat per a "continuar avançant en polítiques de participació en el nostre territori", i ha destacat que "és imprescindible" que treballem junts, les universitats, la societat civil i l'administració pública, "creant sinergies que redunden en benefici de la nostra societat".
La consellera ha intervingut en la II Escola de Participació de la Càtedra Pagoda que se celebra a València els dies 20 i 21 d'abril, organitzada per la Universitat de València en el marc del conveni de col·laboració amb la Conselleria de Participació.
Pérez Garijo ha subratllat que "coincidint amb aquesta segona edició s'ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la nova Llei de Participació, aprovada en Les Corts el mes de març passat i que entrarà en vigor el pròxim 10 de maig".
"Una llei -ha assegurat la consellera- que implica un salt qualitatiu en les polítiques de participació amb novetats com la desaparició del límit d'edat per a participar en els assumptes públics, el blindatge dels pressupostos participatius de la Generalitat cada dos anys o la creació d'un nou Consell de Persones Valencianes en l'Exterior".
Per a Pérez Garijo "es tracta d'un text normatiu que aprofundeix en eines com la Càtedra de Govern Obert, Participació i Dades Obertes amb l'objectiu de fomentar la participació i el govern obert a través d'una mirada interdisciplinària i que suposa el compromís de la Generalitat amb la investigació universitària".
Mecanismes de participació
Pérez Garijo ha parlat també del paper "fonamental" de la universitat com a espai de participació i col·laboració, un lloc on "s'encurioseix, les ganes de conéixer i la necessitat de qüestionar tot allò que sembla intocable".
En aquest sentit, la consellera s'ha referit a la importància de fomentar la participació entre adolescents i joves i de propiciar espais per a l'acció ciutadana en col·laboració amb la societat civil "eines que ens ajuden protegir la qualitat democràtica en un temps on la democràcia està amenaçada".
Al seu torn, Pérez Garijo ha incidit en la necessitat de "establir mecanismes de participació per a assegurar que totes les veus puguen ser escoltades, nous sistemes de participació que impliquen i emocionen a la ciutadania".
La consellera ha definit la participació "com un instrument de canvi" que requereix de pedagogia per a continuar avançant i per a posar de manifest que les polítiques de participació i transparència "són necessàries per a millorar la qualitat democràtica del nostre país", ha conclòs.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :