L’estratègia ‘Reacciona’ invertix més de 74 milions d’euros per a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic L’estratègia ‘Reacciona’ invertix més de 74 milions d’euros per a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L’estratègia ‘Reacciona’ invertix més de 74 milions d’euros per a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic


           

    Fins ara hem invertit 51 milions d’euros per a posar en marxa projectes i iniciatives relacionades amb l’estalvi i l’autoconsum energètic, els residus, la mobilitat activa, la natura, l’aigua i l’educació climàtica”, indica Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, qui ha subratllat que “Reacciona és molt més que una marca, és un full de ruta perquè els nostres pobles i ciutats prioritzen el medi ambient en les seues polítiques locals”.

    L’edició d’enguany compta amb un pressupost de més de 23 milions d’euros repartits en nou línies de subvenció: autoconsum energètic en edificis municipals; implantació dels Plans Locals de Gestió de Residus Domèstics i Assimilables; redacció i execució de projectes de vies de ciclovianants d’interés natural; entorns escolars lliures de trànsit; gestió i conservació d’espais naturals; gestió forestal i prevenció d’incendis; millora del cicle integral de l’aigua i implantació del programa 50/50 en les escoles públiques.

    En l’àmbit energètic s’hauran invertit 6 milions d’euros per l’autoconsum en equipaments públics de 159 municipis, dels quals una part important ja ha aprovat una ordenança per agilitzar les instal·lacions solars fotovoltaiques en les vivendes i també bonifica l’IBI a les persones que es posa plaques al terrat o al sostre de les seues cases.

    Quant a la gestió de residus, enguany es destinaran prop de 2 milions d’euros en inversions per al compostatge domèstic i comunitari, la recollida de residus porta a porta, l’adquisició de maquinària per al tractament o processament de la palla de l’arròs i evitar la seua crema en el camp, l’aprofitament energètic dels bioresidus, i la implantació de sistemes d’identificació d’usuaris que permeta aplicar polítiques econòmiques i fiscals a la ciutadania, entre d’altres.

    Respecte a la gestió d’espais naturals, es subvencionen actuacions en Paratges Naturals Municipals com per exemple la conservació d’espècies amenaçades, protegides o singulars, o la recuperació de la ramaderia extensiva; com també el control i l’eliminació de canyes, la plantació de vegetació de ribera o la restauració d’abocadors incontrolats en rius i barrancs.

    Mitjançant l’estratègia ‘Reacciona’ s’han invertit vora 30 milions d’euros per a millorar les xarxes d’abastament d’aigua potable i de sanejament. “Sovint actuem exclusivament en la mitigació del canvi climàtic, és a dir, en reduir les emissions, però les sequeres, cada vegada més freqüents i llargues, afectaran a la disponibilitat i la qualitat de l’aigua. Per això és igual d’important adaptar-nos”, indica la vicepresidenta Maria Josep Amigó.

    Mobilitat sostenible i educació ambiental

    La delegació de Mobilitat Sostenible augmenta el pressupost per a l’execució de vies de ciclovianants d’interés natural fins als prop de dos milions d’euros. “Estos itineraris vertebren el territori, fomenten la mobilitat activa i s’integren amb l’entorn, actuant també com a elements de protecció i conservació del patrimoni històric i cultural associat”, comenta la diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno.

    Els projectes subvencionables han de maximitzar l’aprofitament d’infraestructures ja existents per a evitar l’obertura de nous camins i l’alteració d’hàbitats fins ara no transitats. Es poden recuperar antics traçats de ferrocarril, vies pecuàries o sendes en entorns riberencs i de titularitat pública. Una actuació també pot estar formada per nous trams discontinus que connecten amb trams ja existents.

    Així mateix, es consolida l’aposta pels entorns escolars lliures de trànsit. Les actuacions proposades hauran d’atendre al benestar dels xiquets i de les xiquetes, amb l’objectiu de calmar el trànsit per a evitar el col·lapse que es produïx sobretot en les hores punta d’entrada i d’eixida, reduint els carrils de trànsit rodat, les zones d’aparcament enfront de l’escola i la velocitat de circulació, i afavorint els espais de trobada i convivència.

    Una altra iniciativa que repetix és el programa ‘50/50’, en el que actualment participen 41 centres. “Impulsem la seua implantació en les escoles públiques amb l’objectiu de reduir el consum, la factura energètica i les emissions gràcies a la participació de l’alumnat, el claustre i l’AMPA. Al finalitzar el projecte, tot l’estalvi aconseguit es revertix al centre en dos meitats, una d’elles en inversió per a més mesures d’estalvi, i l’altra meitat, en forma de regal que tria l’alumnat”, explica Maria Josep Amigó.

    Gestió forestal i prevenció d’incendis

    Tenint en compte que el terreny forestal ocupa actualment el 56% del territori de la Comunitat Valenciana, l’abandó de cultius agrícoles i la seua colonització per espècies forestals, i que el nombre de dies a l’any amb condicions de risc extrem d’incendis ha augmentat com s’ha pogut constatar en els últims anys, s’han anat incrementat les ajudes anuals per la gestió forestal i la prevenció d’incendis fins als 8 milions d’euros.

    D’una banda, a les ajudes de gestió forestal poden optar els municipis de menys de 20.000 habitants i amb més de 25 hectàrees de Muntanya d’Utilitat Pública (MUP) de titularitat municipal. Algunes de les actuacions que les entitats poden sol·licitar són la reforestació amb espècies arbustives i arbòries mediterrànies, la retirada i l’eliminació d’espècies exòtiques invasores, el manteniment de repoblacions forestals, la plantació per a l’aprofitament de productes forestals o agroforestals i la redacció de plans tècnics d’ús del medi natural o de Plans Locals de Prevenció d’Incendis Forestals (PLPIF).

    A les ajudes de prevenció d’incendis poden optar els municipis que tinguen el PLPIF aprovat per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica abans de la data de publicació de la convocatòria. Maria Josep Amigó remarca que “el treball en equip junt amb la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals dona els seus fruits: en 2020 només hi havien 32 municipis amb el Pla aprovat, en 2021 passàrem a 118 i enguany superarem els 200”.

    En este sentit, els treballs i les inversions en matèria de prevenció d’incendis forestals que poden sol·licitar les entitats locals són la reparació de camins i pistes forestals, el manteniment de línies de defensa contra incendis forestals (tallafocs, faixes auxiliars, interfície urbana-forestal...), l’impuls de la ramaderia extensiva i la compra de ferramentes, maquinària o de fins i tot de calderes per a la calefacció d’edificis públics que empren com a combustible sòlid el material procedent de la gestió forestal i/o la prevenció d’incendis forestals.

    Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

    Cap comentari :

    BlueSky Mastodon NotaLegal