El Tribunal Suprem ha confirmat la sentència del cas Gürtel en la peça per la visita del Papa a València, que va declarar provada una estructura societària creada pel líder de la trama, Francisco Correa, per a obtindre adjudicacions il·legals de contractes de diferents administracions a València durant els anys 2004 a 2008.
En la sentència que ara ratifica el Suprem, l'Audiència Nacional va imposar penes de fins a 15 anys i 5 mesos de presó als principals responsables de la trama Gürtel per la visita del papa Benet XVI a València en 2006.
La major condemna, a Pablo Crespo
La major condemna (15 anys i 5 mesos) va recaure en el exdirigente del PP gallec Pablo Crespo. A Corretja li va imposar 13 anys i 7 mesos de presó; i a Álvaro Pérez, El Bigots, 6 anys i 9 mesos. Els tres estaven ja complint condemna per altres peces del cas, també ratificades pel Suprem.
També va ser condemnat a 6 anys i 9 mesos l'exdirector de la Radiotelevisió Valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno, i a 11 i 7 mesos el vicepresident de l'empresa Teconsa José Luis Martínez Parra, en una sentència en la qual van ser condemnats 19 dels 23 acusats.
Delictes de malversació i frau
El Suprem ratifica així mateix la tesi de l'Audiència respecte a l'existència d'un delicte de malversació en concurs amb un altre de frau en constatar que, a més de produir-se "sostraccions de cabals públics per part de funcionaris" que havien de vetlar per aquests, també va haver-hi "un concert per a defraudar" a l'administració mitjançant "diferents artificis".
Segons confirma ara el Suprem, el mes d'octubre de 2005, l'organització de Corretja, amb motiu de la visita de Benet XVI per la V Trobada Mundial de les Famílies els dies 7, 8 i 9 de juliol de 2006, va iniciar una sèrie d'actuacions dirigides a aconseguir l'adjudicació de manera il·lícita de la prestació de serveis i subministraments necessaris per al desenvolupament d'aquest esdeveniment.
Per a això va negociar amb el Conseller d'Agricultura, Ángel Cotino Ferrer -ja mort-, per a aconseguir l'adjudicació del contracte de subministrament en règim de lloguer de les pantalles i sonorització.
L'encàrrec i cost de la celebració, a càrrec d'RTVV
Diversos dels acusats van decidir que l'encàrrec i el cost de la celebració d'aquest no es portara directament per la Fundació V EMF, sinó per l'ens públic RTVV a favor d'una empresa pantalla -TECONSA-, que al seu torn va subcontractar -quan això estava prohibit- amb l'empresa IMPACTE PRODUCCIONS SL.
RTVV va adjudicar a TECONSA, mitjançant expedient de contractació a través d'un procediment negociat sense publicitat tramitat per urgència, el subministrament en règim de lloguer d'equipament de pantalles de vídeo, so i megafonia per a rTVV, per un import de 6.460.000 euros (7.493.600 euros, amb IVA), molt superior al cost real dels treballs necessaris per a la seua execució.
Sobrecost de 3,2 milions als fons públics
Això va suposar un sobrecost amb càrrec als fons públics de la RTVV de 3.205.375,11 euros i un correlatiu enriquiment il·lícit a favor dels acusats que van intervindre de manera decisiva en aquesta adjudicació.
L'adjudicació a TECONSA ja estava determinada amb anterioritat, perquè estaven treballant els seus empleats per a això, així com les empreses subcontractades APOGEE TELECOMUNICACIONS i IMPACTE PRODUCCIONS, i també RTVV, recull la sentència del Tribunal Suprem.
Expedient plagat d'irregularitats
Es tractava d'una adjudicació directa, amb un expedient confeccionat plagat d'irregularitats: com ara elecció del procediment negociat, quan el procedent per la quantia i per no estar justificada la urgència, era el concurs; plecs de condicions sense preu i amb indefinició respecte al servei que es licitava, falta de constància d'invitacions i de la presentació de les ofertes.
També falta de capacitat tècnica de l'adjudicatària per a fer tals treballs -era constructora-, que va haver de subcontractar estant prohibit, intervenció dels contractistes en la redacció dels plecs i del contracte
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :