Pérez Garijo: 'La política de cooperació valenciana avança cap a un món més solidari, pacífic, just i sostenible' Pérez Garijo: 'La política de cooperació valenciana avança cap a un món més solidari, pacífic, just i sostenible'
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Pérez Garijo: 'La política de cooperació valenciana avança cap a un món més solidari, pacífic, just i sostenible'

      


La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que la política de cooperació valenciana avança cap a un món més solidari, pacífic, just i sostenible".

Així s'ha pronunciat la consellera durant la inauguració de la XVI Trobada de Comunitats Autònomes i Cooperació al Desenvolupament que se celebra a València els dies 1, 2 i 3 de març. En la sessió inaugural també han intervingut la directora general de Polítiques de Desenvolupament Sostenible del Ministeri d'Afers exteriors, Eva del Hoyo, i el director general de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, Antón Leis.

Pérez Garijo ha donat la benvinguda i ha agraït la participació en aquesta trobada que "ens dona l'oportunitat de debatre qüestions d'interés comú i, sobretot, d'intercanviar experiències i bones pràctiques".

En la seua intervenció, la consellera ha parlat "del paper imprescindible" de les administracions autonòmiques, i també de les locals, les més pròximes a la ciutadania, en la cooperació descentralitzada, "un dels senyals d'identitat i fortaleses de la cooperació espanyola".

Pérez Garijo ha mostrat la seua preocupació "per l'amenaça constant dels qui fan bandera del seu pla per a acabar amb la cooperació internacional". Al seu torn, s'ha referit a l'estancament de les polítiques de cooperació a nivell autonòmic, situació que a la Comunitat Valenciana, lluny de produir-se, "avança i es consolida com a una política social que expressa la solidaritat de la societat valenciana".

En aquest sentit, la consellera ha esmentat l'evolució del pressupost que la Generalitat destina a polítiques de cooperació internacional, una dotació que ha passat de quasi 32 milions d'euros a l'inici de la legislatura a prop de 72 milions en 2023, "la qual cosa suposa un increment de més del 131% en aquests quatre anys", ha afirmat.

Per a Pérez Garijo, "un problema en qualsevol part del món també és un problema nostre", com hem vist amb els refugiats que demanen asil, amb les crisis migratòries, amb la pandèmia o amb la guerra d'Ucraïna, unes crisis que ens recorden "la importància d'actuar de manera conjunta i coordinada davant els problemes de caràcter global".

La consellera ha apuntat també que el treball coordinat i la participació "són elements clau per a l'èxit de les polítiques de cooperació", un treball que a la Comunitat Valenciana "hem plasmat en el V Pla Director de Cooperació Internacional, consensuat i àmpliament debatut, un pla que ens dona les línies mestres d'actuació, identifica els reptes i objectius, i ens ofereix els instruments necessaris per a aconseguir-los".

En aquest sentit, el V Pla Director "ofereix a la comunicació per al desenvolupament un decidit impuls, com a instrument de sensibilització, d'educació per a la ciutadania global i de rendició de comptes a la ciutadania", ha assegurat.

Comunicar i educar per al canvi

Tal com ha indicat la consellera, una de les àrees en la qual posa el focus aquesta trobada "és la comunicació i explicar el perquè de la necessitat de la cooperació, de la solidaritat i de l'ajuda mútua en un sistema on preval el benefici i l'egoisme, la qual cosa suposa, en molts casos, nadar contra corrent".

En paraules de Pérez Garijo "comunicar i educar per al canvi social i el desenvolupament és cada vegada més difícil i, alhora, més necessari", al que ha afegit que "es tracta de construir una consciència crítica que va més enllà d'impulsos caritatius davant un horror insuportable i que parla d'equitat i justícia".

"Per això -ha continuat- hem de destinar els recursos necessaris per a generar aquesta consciència crítica que construïsca una ciutadania mobilitzada i compromesa amb un desenvolupament humà sostenible".

La cooperació a debat

La sessió inaugural ha comptat amb la ponència de l'escriptora i investigadora Raquel Martínez-Gómez que ha parlat de 'La comunicació com a brúixola del desenvolupament sostenible: la capacitat transformadora de la comunicació en l'espai de la cooperació per al desenvolupament'.

La directora del Desenvolupament Internacional en IS Global, presidenta de REDS i membre del consell estratègic i lideratge d'UNSDSN, Leire Pajín, serà l'encarregada de realitzar la ponència de la jornada del 2 de març amb el títol 'Mobilitzar la ciutadania en l'assoliment del desenvolupament sostenible'. Així mateix, es desenvoluparan sessions de treball orientades als responsables polítics i al personal tècnic que assisteix a la trobada. En la sessió de la vesprada es proposa el debat 'Comunicació i processos de desenvolupament: el paper dels mitjans en la formació de ciutadania crítica', moderat pel periodista Javier Ruiz i que comptarà amb la presència de les també periodistes Mónica García, Helena Maleno i Xavier Aldecoa.

La trobada conclourà el divendres 3 de març amb l'exposició de bones pràctiques sobre educació i comunicació per al desenvolupament, la presentació de conclusions i lliurament del relleu per a la XVII Trobada de la Cooperació. En l'acte de clausura participarà la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Toñi Serna, i la directora general de Cooperació, Clara Tirado. Per a acabar s'elaborarà una declaració institucional conjunta sobre la gestió de les polítiques públiques de cooperació al desenvolupament.

La trobada reuneix els responsables de la cooperació al desenvolupament de les comunitats autònomes per a contribuir a dinamitzar i enfortir la cooperació descentralitzada, a més de permetre posar en comú els reptes i desafiaments als quals s'enfronta.

La XVI Trobada de Comunitats Autònomes i Cooperació al Desenvolupament es configura com un espai per al debat, l'intercanvi de bones pràctiques i la coordinació interinstitucional en matèria de comunicació i educació per a la transformació social.

Aquesta reunió anual, que se celebra des de 2008, reconeix la riquesa de la pluralitat d'actors representada per les comunitats autònomes i el valor afegit de la cooperació descentralitzada a Espanya. L'objectiu d'aquesta trobada és també potenciar l'harmonització interna, tant en matèries de política i procediments, i la coordinació entre les comunitats autònomes per a aconseguir una major eficàcia.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal