La Generalitat ha invertit més de 1,5 milions d'euros a impulsar la mobilitat sostenible a Sant Antoni de Benaixeve i Llíria i ha iniciat la construcció de sengles passarel·les per a salvar la barrera que representa la CV-35 per a ciclista i vianants i "millorar l'accessibilitat a les urbanitzacions i zones confrontants de manera segura i menys contaminant", ha explicat la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró.
Així, ha assenyalat la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha iniciat la construcció d'una passarel·la de ciclovianants que creuarà la CV-35 en el terme de Sant Antoni de Benaixeve. Aquesta obra té té un termini d'execució de 6 mesos i compta amb un pressupost de 1,1 milió d'euros.
La longitud total de la via de ciclovianants projectada és de 260,85 metres i s'inicia en el costat sud de l'autovia CV-35, en la vorera del Carrer C-1 al costat del Mes de l'Apotecari.
Segons la consellera, la nova passarel·la connectarà diferents àrees del terme municipal de Sant Antoni de Benaixeve, com la urbanització Montesano i la seua zona comercial, la parcel·la del futur col·legi, el camí a Bétera on s'inicia les rutes cap als paratges naturals de la Serra Calderona i Porta Coeli, el nucli urbà de Sant Antoni de Benaixeve i la zona residencial situada entre els nuclis urbans d'aquest municipis i l'Eliana.
Passarel·la en el terme municipal de Lliria
Quant a Lliria, Rebeca Torró ha apuntat que les obres, que tenen un termini d'execució de 8 mesos, s'han adjudicat per un import de 425.000 euros i consisteixen en una passarel·la de ciclovianants que connectarà una de les urbanitzacions confrontants a l'autovia CV-35 amb el nucli urbà, en el Camí Safareig.
"Aquesta urbanització i el nucli urbà de Llíria – ha indicat- estan units per un pas superior sobre l'autovia pel qual transcorren tant vehicles motoritzats com bicicletes perquè no disposa d'un carril propi per a ciclistes i les voreres són massa estretes per a vianants".
Per a donar resoldre aquesta situació, Rebeca Torró ha ressenyat que "la Conselleria ha proyectadouna nova superestructura, paral·lela a la via que proporcionarà una infraestructura separada per al trànsit rodat i garantirà les condicions de seguretat tant per als vianants com ciclista". La passarel·la dissenyada té 70 metres de llum i s'ha previst que el seu muntatge afecte el mínim possible al transite de l'autovia CV-35 durant el temps que duren les obres.
Impuls a la mobilitat sostenible
Actualment, al llarg dels municipis situats en la CV-35 no existeixen unes bones connexions ciclopeatonales. A més, les passarel·les sobre l'autovia són escasses per a la creixent demanda de vianants, per la qual cosa "des de la Conselleria hem considerat necessari millorar la mobilitat sostenible dels veïns i veïnes que resideixen en els municipis dels marges de l'autovia", ha comentat Rebeca Torró.
Amb aquestes actuacions, ha conclòs, "la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat contribueix a la conservació i protecció del medi ambient i promou amb eficiència els recursos de què disposa, mitjançant operacions que faciliten la utilització racional del territori, la seua personalització amb infraestructures que valoren el paisatge i el patrimoni cultural i visual, així com la connexió d'itineraris per als vianants i carril bici entre municipis".
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :