La 'llei mordassa' afronta una votació decisiva en el Congrés, a l'espera que ERC i EH Bildu siguen responsables La 'llei mordassa' afronta una votació decisiva en el Congrés, a l'espera que ERC i EH Bildu siguen responsables
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La 'llei mordassa' afronta una votació decisiva en el Congrés, a l'espera que ERC i EH Bildu siguen responsables

El text arriba sense acord a la Comissió d'Interior i requereix almenys de l'abstenció d'ERC i Bildu per a elevar-se al Ple

La Comissió d'Interior del Congrés es reunirà aquest dimarts per a intentar aprovar el seu dictamen sobre la reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana, rebatejada com a 'llei mordassa' pels seus crítics, una votació decisiva per a la qual els partits que integren el Govern de coalició no tenen lligats suficients suports i que podria acabar fent decaure el text acordat en ponència.

La sessió, que arrancarà a les nou i mitja del matí, acollirà el primer debat públic sobre aquesta proposició de llei des que el Ple del Congrés aprovarà al setembre de 2020 la presa en consideració de la iniciativa plantejada pel PNB. En els últims mesos s'ha estat treballant en les ponència, les reunions de la qual se celebren a porta tancada.

La ponència va aprovar el seu informe el passat 1 de febrer i va superar aquest tràmit perquè ERC va votar a favor malgrat que els independentistes catalans, i també EH Bildu, mantenen les seues discrepàncies amb aqueix text. Però en la votació de comissió, cap d'aquests partits té previst donar el seu suport al dictamen si el PSOE i Unides Podem no es mouen, la qual cosa ja no sembla probable.

D'antuvi, els dos grups que componen el Govern de coalició només tenen tancat el suport del PNB i, perquè la comissió aprove un dictamen requereixen almenys l'abstenció de dos grups minoritaris --ERC, EH Bildu o Junts--, ja que el PP, Vox, Ciutadans i el diputat de Navarresa Suma i representant del Mixt, Carlos García Adanero, estan en contra de la reforma.

Però tant els independentistes bascos com els catalans es mantenen en el 'no'. Així ho han assegurat fonts de Bildu a Europa Press, mentre que la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha explicat en roda de premsa que votaran en contra "No avalarem el que a Catalunya prohibim fa deu anys", ha dit en roda de premsa aquest dilluns, en referència a l'ús de pilotes de goma alhora que ha preguntat a En Comú i Podem si "els drets fonamentals prevalen més en una Cambra que en una altra".

SERIA "UN DRAMA" DEIXAR-LA CAURE

Per contra, des del PSOE i Unides Podem posen en valor els acords aconseguits fins ara i veurien "irresponsable" que els seus socis habituals preferisquen mantindre vigent la llei impulsada en el seu moment pel PP. Tots dos insisteixen que després del text pactat en la ponència la llei ja no pot continuar dient-se "mordassa" i criden als seus socis a no fer malbé tot.

El ponent d'Unides Podem i dirigent d'IU, Enrique Santiago, ha recordat aquest dilluns que la norma porta en vigor huit anys i que el primer intent de reformar-la es va frustrar en concloure l'anterior legislatura. Ara, assegura, "està a l'abast de la mà" i seria "un drama" deixar que continue vigent per no haver portat a un acord tan sols en quatre temes.

MAJORIA ABSOLUTA EN EL PLE

En un fil del seu compte de Twitter, recollit per Europa Press, Santiago apel·la als socis habituals del Govern per a no deixar en foc d'encenalls tots els acords aconseguits, incidint en què si s'aconsegueix aprovar un dictamen en comissió, encara quedarien "diverses setmanes" per a continuar buscant acords "sobre les últimes propostes de les organitzacions de Drets Humans".

Si se salvara el tràmit en comissió, el següent pas seria el Ple, on ja no serien suficient les abstencions perquè, per a tirar avant la reforma es requereix sumar un mínim de 176 vots, donat el seu caràcter orgànic. Santiago veu factible continuar buscant acostaments en el lapse entre el debat en comissió i en Ple.

Segons subratlla el portaveu d'IU en el Congrés, la prova que el text de la ponència recupera "la majoria de llibertats retallades pel Govern de Rajoy" és que les "fundació, partits i sindicats dretans i ultrerechistas treballen perquè no s'aprove".

PILOTES DE GOMA I DEVOLUCIONS 'EN CALENT'

Els dos punts més conflictius continuen sent la prohibició de l'ús de pilotes de goma i les 'devolucions en calenta' de migrants a les fronteres. Respecte al primer assumpte, el PSOE i Unides Podem insisteixen que no forma part d'aquesta norma i que ha de regular-se mitjançant protocols perquè aquest material deixe d'utilitzar-se, com ja ocorre a Catalunya i el País Basc.

Aquest mateix dilluns, Santiago insisteix que aqueixos protocols són els que han d'incloure la seua prohibició, l'aplicació de protocols internacionals i l'obligació d'utilitzar sempre els elements que resulten menys lesius.

Respecte a les devolucions en calenta, el PSOE i Unides Podem ja van pactar a l'inici de la tramitació no incloure en la modificació legislativa el tema de les devolucions en frontera. Ho van fiar a una reforma de la Llei d'Estrangeria que tampoc s'ha materialitzat, però es mantenen en la seua decisió de no ficar-ho en la reforma de la 'mordassa'.


"Hem proposat la reforma urgent de les lleis d'asil i estrangeria, perquè això no impedisca la urgent reforma de la llei mordassa", explica Santiago, destacant que el PSOE i el PNB també comparteixen que, en menys d'un any hauria de regular-se "amb precisió el procediment en frontera conforme a les sentències del Tribunal Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans".


DESOBEDIÈNCIA I FALTES DE RESPECTE

I també es mantenen els desacords sobre els articles 36.6 (desobediència) i 37.4 (faltes de respecte). Respecte al primer, el dirigent d'IU posa en valor que es posa fi a la imprecisió de la norma vigent amb la regulació de tres supòsits "no arbitraris, ordres ajustades a la llei i l'exigència d'una actitud manifesta i clara". A més de que conductes que ara se sancionen com a greus, passarien a ser lleus.


Sobre les faltes de respecte, Santiago defensa l'esmena que han proposat és "garantista i objectiva" per a evitar "sancions arbitràries o desproporcionades" i que no puguen recaure sobre "expressions o actes irrellevants o de disconformitat" o emparades per la llibertat d'expressió.


Però, de moment, continua sent insuficient per a ERC i Bildu.

"S'acaba el temps i seria incomprensible que un govern com el nostre acaba la legislatura sense derogar aquesta norma", ha admés el coportaveu de Podemos, Javier Sánchez Serna, cridant a "totes les parts a fer un últim esforç facilite un acord".

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal