Físics espanyols defensen el canvi d'hora davant de la Societat de Recerca del Somni Físics espanyols defensen el canvi d'hora davant de la Societat de Recerca del Somni
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Físics espanyols defensen el canvi d'hora davant de la Societat de Recerca del Somni

"És hora d'abolir el canvi de rellotge i adoptar l'hora estàndard permanent als Estats Units", ha declarat la Societat d'Investigació del Somni (SRS o Sleep Research Society) en un  en un artícle publicat en la seua revista oficial Sleep, després d'una exhaustiva revisió de la bibliografia existent sobre el tema.

La Sleep Research Society (SRS) considera que caldria deixar l'horari d'hivern de manera permanent als Estats Units

L'horari d'estiu (DST, per les seues sigles en anglés: daylight saving estafe) consisteix a avançar l'hora del rellotge una hora cada primavera, per a després tornar a la tardor a l'hora estàndard (ST, standard estafe). Després d'analitzar les conseqüències per a la salut i l'economia de seguir amb aquest canvi i les altres dues possibilitats, romandre de manera permanent amb l'horari d'estiu o bé amb l'estàndard (el d'hivern), els experts de la societat consideren que el millor és això últim.

Però ara, els físics José María Martín Olalla de la Universitat de Sevilla i Jorge Mira de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC) han escrit als editors de la revista defensant que és millor seguir amb el canvi estacional d'hora.

A més de recordar que no afecta la duració del període de llum diürna –fenomen natural vaig aliar als convencions humanes–, "permet optimitzar el seu ús aprofitant la llum matinal per a realitzar activitats i així aconseguir més hores d'oci diürn", segons els autors.

Mantindre el canvi horari actual permet optimitzar l'ús del període de llum diürna i aprofitar la matinal per a realitzar activitats i així aconseguir més hores d'oci diürn

Enguany, el canvi d'hora als Estats Units serà aquest 12 de març, mentre a Europa es realitzarà el diumenge 26, mentre que a Nova Zelanda, Austràlia i Xile tindrà lloc el 3 d'abril.

Per a adaptar-se al canvi, es pot alterar prèviament l'alarma del despertador a poc a poc

La major preocupació de la comunitat cronobiológica i del somni resideix en els riscos que produeix el salt d'una hora. En aquest sentit els dos físics proposen una adaptació preventiva alterant, per exemple, l'alarma del despertador en les setmanes anteriors al canvi de primavera en quatre etapes de quinze minuts, tres etapes de 20, o dues de 30.

Escenari als Estats Units

També consideren que "la cancel·lació de la pràctica del canvi d'hora no millorarà l'escenari actual en el rang de latituds sobre el qual se situa els Estats Units".

No obstant això, opinen que el canvi de primavera arriba massa prompte en aqueix país, i el canvi de tardor es retarda massa, la qual cosa incideix especialment en les persones amb jornada laboral més avançada. Segons el parer dels investigadors, si s'admet que les dates dels canvis d'hora han de modificar-se en benefici de la població, el canvi de primavera hauria de produir-se després del equinoccio, principis d'abril, com ocorria als Estats Units fins a l'any 2007.

El canvi de primavera hauria de produir-se després del equinoccio, principis d'abril, com ocorria als EUA fins a 2007, segons els físics espanyols

"De la mateixa forma, si el canvi de tardor arribara a principis d'octubre, com era fins a 1954, molts treballadors i xiquets en edat escolar deixarien d'estar sotmesos a les estressants hores crepusculars dels matins d'octubre", detalla l'estudi.

Els investigadors assenyalen que les societats modernes, regides per horaris preestablits, només poden regular estacionalment la seua activitat a colps d'una hora, com es fa amb l'actual canvi.

Els inconvenients momentanis d'aquesta alteració es compensen amb una millor alineació de l'inici de l'activitat amb l'alba. En el seu treball apunten que, en la pràctica, la població no varia els seus horaris després dels canvis, un indici de l'èxit de la mesura.

Els autors recorden que la població no varia els seus horaris després dels canvis, un indici de l'èxit de la mesura

"No és fàcil mantindre un pinyó fix de rellotge tot l'any, quan les hores d'eixida del Sol canvien d'hivern a estiu, alleugem aqueixa necessitat canviant estacionalment l'hora, i si no ho férem, canviaríem estacionalment els horaris de treball", matisen.

Els autors subratllen el fet que el dia hivernal és curt, la qual cosa condiciona l'activitat humana; mentre que la nit estival és també de menor duració, la qual cosa condiciona la conciliació del somni, i tot amb independència de fer o no el canvi d'hora.

Canvis estacionals i activitat humana

"Destaquem que l'alba hivernal i el vespre estival estan separats per dotze hores, amb independència de la latitud. Si l'activitat humana s'inicia amb l'alba hivernal i s'empra la regulació estacional de l'hora, llavors l'inici de l'activitat humana a l'estiu i el vespre estival estan separats per onze hores, probablement suficient per a un somni adequat", expliquen.

Evolució anual de l'altitud solar a l'hora de l'eixida del sol a l'hivern (línia negra gruixuda superior), amb una hora d'antelació (línia negra gruixuda mitjana); i a l'eixida del sol a l'estiu (línia blavosa fina inferior) per a la latitud de Nova York i Madrid. / J.M. Martín-Olalla i J. Mira/Sleep

"Aquells que tenen un inici de l'activitat més primerenc que l'hora del començar el dia hivernal poden notar que la regulació horària és menys adequada a l'estiu –afigen–. Però és de destacar que la pròpia regulació ha ajudat a evitar que l'activitat humana es desenvolupe abans del començar el dia hivernal".

"A l'estiu, o et fiques al llit d'hora, poc després de fosquejar, o t'alces tard, molt després d'alba", explica Mira, qui ha sigut membre de la comissió del Govern d'Espanya per a l'anàlisi de l'hora oficial.

Per part seua, Martín Olalla, investigador en els usos socials del temps, amb especial èmfasi en l'adaptació humana al cicle estacional de la llum i foscor, conclou: "Coneixem els inconvenients de practicar el canvi d'hora, és a dir, les molèsties de canviar el rellotge dues vegades a l'any, però oblidem els seus avantatges i desconeixem els inconvenients de no haver-lo practicat".

Referències:

José María Martín-Olalla y Jorge Mira. "It is time to understand daylight saving time". Sleep, 2023. 

Beth A Malow. "It is time to abolish the clock change and adopt permanent standard time in the United States: a Sleep Research Society position statement". Sleep, 2022


.
desde SINC
Creative Commons
Crónica CT
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal