Bolaños veu opcions de traure avant per unanimitat aquesta reforma puntual de la Carta Magna que porta anys pendent
El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha traslladat al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que la seua formació està disposada a acceptar que la reforma de l'article 49 de la Constitució, plantejada per a llevar el terme "disminuït" i blindar les polítiques de discapacitat, es limite només a eixe punt i no incloga canvis en altres títols de la Carta Magna, que era la condició imposada pel PP per a traure avant la reforma.
Echenique, acompanyat pel portaveu d'Unides Podem en la Comissió Constitucional, Roberto Uriarte, s'ha reunit aquest dijous en el Congrés amb el ministre Bolaños i el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, Rafael Simancas, per a parlar d'aquesta reforma constitucional que porta més d'un any congelada en el Congrés.
Bolaños es va reunir el passat 25 gener amb la portaveu del Grup Popular, Cuca Gamarra, i els dos grups majoritaris van acordar donar una oportunitat a la reforma, però "cenyida" a l'article de la discapacitat. El PP ja venia avisant que, si s''obri el meló' de la Carta Magna, no donaria els seus vots, que són imprescindibles atés que modificar la Constitució exigeix majoria reforçada en les Corts.
ES NECESSITA UNA REFORMA INTEGRAL, PERÒ BÉ
Eixe acord s'ha traslladat aquest dijous a Unides Podem i, en honor del consens i per respecte als col·lectius de la discapacitat que van impulsar la iniciativa, ha acceptat limitar la reforma a l'articule 49, segons asseguren fonts del grup confederal.
Unides Podem ha acceptat eixa condició malgrat que segueix pensant que la Constitució de 1978 necessita "una reforma integral" per a "canviar moltes coses", i fins i tot veia "amb bons ulls" alguna de les esmenes registrades, com la plantejada per Compromís per a la restauració del dret civil valencià.
L'esmena de Compromís no és l'únic assumpte alié a la discapacitat que han plantejat els grups minoritaris en aquesta reforma. Asi, el PNB advoca per reconéixer la plurinacional de l'Estat i l'autodeterminació i per limitar la inviolabilitat del Rei; Ciutadans proposa una reforma electoral per a implantar la circumscripció única al Congrés; i Junts vol mutilar les competències del Tribunal de Comptes i facilitar l'amnistia de tots els processaments pel procés independentista, entre altres reclamacions plasmades en les esmenes
També Vox, per boca del seu portaveu parlamentari, Iván Espinosa de los Monteros, ha garantit que no s'oposaran a aquesta reforma puntual de l'articule 49, sempre que no es toquen més articles de la Carta Magna, la mateixa condició que va posar el PP.
FORÇARAN UN REFERÈNDUM?
Un altre escull d'aquesta negociació és si algun grup aprofitarà la reforma constitucional per a forçar la celebració d'un referèndum, una consulta perquè es precisa sumar la firma de 35 diputats, que són els que disposa precisament Unides Podem.
Quan PSOE i PP van reformar l'article 135 per a imposar l'estabilitat pressupostària en la Constitució, l'aleshores líder de Podem, Pablo Iglesias, va anunciar que la següent modificació que es produïra, per xicoteta que fora, comportaria consultar als ciutadans.
Però en aquest cas de l'article 49, tenint en compte que és una modificació puntual avalada per ampli consens, la direcció d'Unides Podem no veu necessari forçar la celebració d'un referèndum.
A l'eixida de la reunió, Bolaños s'ha mostrat optimista per a traure avant aquesta reforma puntual per àmplia majoria: "Ja hem aconseguit que hi haja un molt ampli consens parlamentari i jo crec que podrem modificar l'article 49 i que va a ser una votació que jo espere que concite els 350 diputats de la Càmera per a avançar en els drets --ha afirmat als periodistes--. Seguim treballant, amb discreció, i esperem que el puguem aconseguir".
Encara que la Cambra té un projecte de llei de reforma constitucional impulsat per la qual va ser vicepresidenta Carmen Calvo, el Govern i el PP van acordar al gener pactar una nova redacció tenint en compte les recomanacions que va fer el Consell d'Estat i sumant el vistiplau del sector de la discapacitat.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :