Les ITV de la Comunitat Valenciana tornen a la gestió pública després de 25 anys de privatització Les ITV de la Comunitat Valenciana tornen a la gestió pública després de 25 anys de privatització
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Les ITV de la Comunitat Valenciana tornen a la gestió pública després de 25 anys de privatització


El 3 de març es revertiran les ITV de Llíria, Riba-roja i Sant Antoni de Benaixeve

   El servici d'Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) de la Comunitat Valenciana torna a mans públiques després de 25 anys de gestió privada en finalitzar aquest divendres els contractes d'una primera tanda de concessions. Així, part de les estacions ja obriran aquest dilluns sota el paraigua de la nova empresa pública, Sociedad Valenciana de ITV S.A.

   La resta del servici tornarà a la gestió pública quan el 3 de març caduque la resta de contractes, després de la pròrroga que es va concedir a les empreses per a compensar les pèrdues originades per la pandèmia.

   En concret, aquest divendres acaba el contracte de les estacions d'ITV d'Alcoi, Benidorm, Gandia, Ondara, Ontinyent, Oriola-Sant Bartolomé, Redovà, Torrevella, Utiel, Villena, Vinaròs i Xàtiva.

 El 3 de març serà el torn d'Alacant, Alzira, Castelló, Catarroja, Elx, Llíria, Massalfassar, Riba-roja de Túria, Sant Antoni de Benaixeve, València-Campanar, València-Vara de Quart i Vila-real.

   L'empresa pública ha llançat aquest dijous la nova web de cita prèvia per a la inspecció tècnica, que unifica en una sola ferramenta el servici de cites online que fins ara estava disponible mitjançant diferents portals.

   La nova plataforma està adaptada a tots els dispositius mòbils i disponible en www.sitval.com. En una fase inicial, conviurà amb les webs circuititv.com i amb itebasa.com que continuaran estant operatives i prestant el servici de cita prèvia fins a finals del pròxim mes de març.

   Segons la Conselleria d'Economia Sostenible, l'objectiu de la reversió és millorar l'eficiència, competitivitat i qualitat del servici, a més de reduir les tarifes i ampliar el servici amb noves estacions. En eixe sentit, està prevista la construcció d'una nova a Torrent i unes altres passaran de mòbils a fixes.

   En eixa línia, la Conselleria ja va suprimir el passat 1 de gener la prova de sonometría en les inspeccions, la qual cosa va suposar una rebaixa d'11,25 euros per a les persones usuàries en la tarifa de les ITV (a excepció de les motocicletes).

ADVERTIMENTS DE "CAOS" PER PART DE LES EMPRESES

   La reversió arriba després de mesos d'enfrontaments i acusacions per part de les empreses concessionàries. L'Associació d'Entitats Concessionàries de la Comunitat Valenciana per a la Inspecció Tècnica de Vehicles (Aecova-ITV) ha insistit en múltiples ocasions en què l'administració no està "capacitada" per a assumir el servici encara i ha advertit de caos i col·lapse", per a reclamar una nova pròrroga que garantira una transició "tranquil·la".

   No obstant açò, la Conselleria d'Economia Sostenible va rebutjar aquest punt. El conseller, Rafa Climent, aquest mateix dijous ha assegurat que "no ha d'haver-hi cap problema" i "tots els passos s'han fet de la forma adequada". També ha explicat que el dissabte visitaran l'estació de Gandia per a comprovar que estiga tot preparat per a l'engegada del servici des del dilluns. Així mateix, la policia autonòmica els acompanyarà per a prendre nota si hi ha algun incident o si han d'estendre acta per no trobar-se alguna instal·lació en les condicions adequades.

   A principis d'aquest mes, el conseller reconeixia que si hi havia algun problema, en tot cas, seria "per la poca col·laboració que han tingut (les empreses concessionàries) amb l'administració".

UNA PRIVATITZACIÓ QUE VA ACABAR EN ELS JUTJATS

   La reversió de les ITV formava part de l'acord del Botànic II: recuperar el servici que en 1997 es va privatitzar sota el govern de l'expresident 'popular' Eduardo Zaplana, --precisament el també exministre es troba processament en el cas Erm pel suposat cobrament de comissions en aquest procés i en el de la concessió dels parcs eòlics-- i va deixar les ITV en mans de set empreses.

   Després d'anunciar la reversió, la Generalitat va encarregar en un informe a la consultora Nuve Consulting que concloïa que, amb la gestió directa del servici, els guanys nets per a les arques de la Generalitat, una vegada pagats totes les despeses, serien de 39,3 milions d'euros anuals.

   Climent va anunciar un pla de reversió en tres fases fins el 2026. La primera, de 'preparació', estava prevista fins a desembre de 2022, data en la qual caducaven les concessions, però finalment la Generalitat va haver de prorrogar les concessions per a compensar a les ITV pel tancament del servici durant la pandèmia. La segona fase seria la de 'consolidació' en 2023 i de l'any 2024 fins al 2026 es desenvoluparà la fase d''expansió' amb la construcció de noves estacions d'ITV i la contractació del nou personal necessari per a la prestació dels servicis.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal