L'Audiència Provincial de València ha donat suport a la pròrroga a la investigació oberta a l'ex-vicepresidenta i exconsellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, pel presumpte encobriment dels abusos sexuals del seu ex-marit a una menor tutelada i la investigació paral·lela oberta en el departament que dirigia.
Així es desprèn de la resolució, en la qual el tribunal desestima la petició d'algunes defenses del procediment --en total hi ha una quinzena d'investigats-- de paralitzar la pròrroga de la investigació en estimar que la mateixa està fonamentada i en què queden diligències pendents de practicar.
"Ens trobem davant una investigació complexa i, tot açò, comporta que del resultat d'algunes diligències d'investigació s'aporten dades que requerisquen d'altres diligències complementàries per a aprofundir en l'esclariment dels esdeveniments, inclosa com, en aquest cas, la presa de declaració als investigats sobre nous fets, la qual cosa suposa la constatació que la investigació, com ocorre en el present cas, no puga concloure en termini", exposa el tribunal.
El titular de la causa, el Jutjat d'Instrucció número 15 de València, va acordar a l'octubre del passat any prorrogar per sis mesos més la investigació, fins a abril.
Enfront de la seua decisió de pròrroga, Oltra va al·legar la caducitat de la instrucció i sostenia que, de prorrogar-se, "amb la seua dilació i la seua repercussió mediàtica" justificava "les finalitats de determinades acusacions, sabedores que no existeix cap actuació il·lícita però que instrumentalitzant adequadament el procés, poden aconseguir les seues finalitats".
L'ex-vicepresidenta és membre de Compromís, coalició que celebrarà al febrer les primàries per a les llistes autonòmiques. La Comissió Executiva Nacional de Compromís va acordar poder, en qualsevol moment prèviament a la legalització d'eixes llistes electorals, incloure modificacions amb "personalitats" de la coalició. Amb la pròrroga de la investigació, Oltra segueix a data de febrer investigada en la causa.
En el seu acte, el magistrat instructor assenyalava que en aquesta causa existien diverses actuacions d'incoació de diligències i considerava, seguint dos circulars de la Fiscalia General de l'Estat, que el que marcava l'inici del còmput dels terminis havia de ser l'acte d'incoació de les últimes iniciades "per raons d'estricta lògica".
Així, subratllava, entre altres motius, que de quedar vinculades al termini de les diligències més antigues, "podria arribar-se a l'absurd que, una vegada acumulades, no es dispose de termini algun per a la instrucció, per trobar-se aquest ja esgotat".
En aquest cas, la incoació de les diligències prèvies es va produir en aquesta instància mitjançant un acte de 26 de maig del passat any arran d'una denúncia de la víctima dels abusos, mentre que Gobierna-TE va presentar amb posterioritat una querella que va donar lloc a l'obertura d'altres diligències en el Jutjat número 3, amb data de 28 de juny de 2021, amb una ampliació subjectiva i objectiva de l'acció penal i per fets que eixa acusació entenia que guardaven relació de "connexió delictiva" amb els de la primera denúncia.
I eixa causa va ser acumulada a la seguida pel Jutjat número 15 "precisament per raons de connexió", encara que en ella s'exercira l'acció penal contra diverses persones que no havien sigut denunciades per la víctima i per fets no contemplats en la inicial denúncia.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :