La Unitat de Cardiopaties Congènites de l'Hospital La Fe ha superat les 1.000 intervencions terapèutiques, incloent-hi cirurgies, intervencionismes percutanis i implant de dispositius. Des de la seua creació en 2008, la Unitat ha atés un total de 2.645 pacients, en la seua majoria amb cardiopatia de complexitat alta i moderada, i des de juliol de 2017 està reconeguda com a centre de referència nacional (CSUR).
La Unitat està integrada dins de l'Àrea Clínica de Malalties del Cor de l'Hospital La Fe i tracta a pacients amb defectes estructurals del cor presents en el moment del naixement.
Coincidint amb el Dia Mundial de les Cardiopaties Congènites, que se celebra el 14 de febrer, la Unitat ha aconseguit les 1.005 intervencions terapèutiques, en realitzar 540 cirurgies, -incloent 9 trasplantaments cardiopulmonars i 8 trasplantaments cardíacs-, 355 procediments percutanis -destacant l'implant de pròtesis valvulars pulmonars- i ha implantat un total de 110 dispositius entre desfibril·ladors automàtics i marcapassos. Així mateix, ha realitzat un total de 215 ablacions de taquiarritmias i ha assistit a 94 dones amb gestacions de risc.
D'altra banda, en la Comunitat Valenciana, durant l'any passat es van atendre 14.774 pacients per cardiopatia congènita, tant adults com població infantil, enfront dels 13.415 atesos l'any anterior.
La prevalença mundial de les cardiopaties congènites és d'al voltant de 9/1.000 naixements, amb una important variabilitat geogràfica. Si bé la incidència al nostre país de les malformacions cardíaques congènites greus està disminuint en la població pediàtrica, gràcies a la detecció precoç intrauterina i la interrupció de l'embaràs, la prevalença en adults està creixent. "Això es deu al desenvolupament mèdic, quirúrgic i tecnològic de les últimes dècades, que fa que més del 90% de les persones nascudes amb cardiopaties congènites sobreviuen fins a l'edat adulta", ha explicat Joaquín Rueda, cap de la Unitat de Cardiopaties Congènites de l'Adult de l'Hospital La Fe.
Quan els pacients amb cardiopatia congènita s'acosten a l'edat adulta, són transferits a les unitats especialitzades d'atenció en adults. Aquesta transferència ha d'anar precedida d'una fase de transició preparatòria, que continua fins a l'edat adulta, segons les necessitats del pacient. "Està transferència requereix de programes de formació i organització sanitària específics, multidisciplinaris, per a satisfer les necessitats d'aquests pacients", ha afegit el doctor Rueda.
En els últims anys s'ha avançat en el desenvolupament i precisió de les tècniques diagnòstiques per imatge. "L'obtenció d'imatges en 3D i la combinació de dades anatòmiques i funcionals és fonamental en la presa de decisions clíniques en aquests pacients, amb anomalies estructurals que poden ser molt complexes. En aqueix sentit, en aquest servei duu a terme més de 1.000 ecocardiografías, incloent-hi ecografies transesofágicas i reconstruccions 3D", ha assenyalat Francisco Buendía, expert en cardiologia clínica i imatge mèdica de l'Hospital La Fe.
La Unitat ofereix un abordatge multidisciplinari incloent també altres qüestions com a rehabilitació funcional, ajuda psicològica, consell genètic i gestacional.
A més de la labor assistencial, la Unitat desenvolupa activitat docent i investigadora. Anualment 22 residents de cardiologia reben la seua formació en la Unitat i des del seu inici, s'han publicat 27 articles en revistes científiques i més de 70 activitats formatives relacionades amb les cardiopaties congènites en congressos nacionals i internacionals
.
Cap comentari :