#altatension #renovables #fotovoltaicas #campdeturia
L'informe es fa a conseqüència de l'obligació que té la Generalitat sobre alguns dels seus parcs naturals, a més de ser-li sol·licitat pel propi Ministeri de Transició que és qui definitivament ha de resoldre la Declaració d'Impacte Ambiental sol·licitada per l'empresa Forestalia.
L'informe comprén algunes de les al·legacions i objeccions realitzades per grups i Associacions de Veïns, fins i tot Ajuntaments. La necessitat de l'informe que ha elaborat la Generalitat prové també de les pròpies competències sobre parcs com el Parc Natural del Túria i el seu PORN
La Conselleria d'Emergència Climàtica ha emés aquest dijous un informe desfavorable al Ministeri de Transició Ecològica sobre la línia d'alta tensió d'Ojos Negros (Aragó) a l'Eliana (Camp de Túria) per les «greus afeccions i repercussions mediambientals». El macroprojecte contempla tres línies de Alta Tensió i comprén 31 termes municipals del País Valencià que sumen un total de 72,37 quilòmetres.
La consellera Isaura Navarro afirma que «és totalment inviable des d'un punt de vist ambiental i natural», ja que està basat en un model d'implantació d'energies renovables que «no té res a veure amb la transició ecològica justa, amb la protecció dels territoris i el paisatge i amb el blindatge de sectors tan importants com l'agricultura i ramaderia valencianes». «El Ministeri ha de replantejar tots aquests projectes, ser sensible i escoltar la ciutadania, i estar del costat dels interessos col·lectius dels territoris», subratlla.
L'informe remés al govern espanyol adverteix d'afeccions significatives a la Xarxa Natura 2000, a terrenys forestals i incendiats -com el cas de Begís que «suposa 18 quilòmetres de les línies projectades afectant sòl incendiat el passat estiu»-, a espais naturals protegits com ara la Calderona o el Parc Natural del Túria, o a Zones d'Especial Conservació (ZEC) com ara l'Alt Palància i el Curs Mitjà del Riu Palància.
A més, segons Conselleria, el projecte pot interaccionar amb 45 espècies en diferent grau de catalogació, protecció i risc; entre elles, diverses zones de cria i nidificació d'àguila cuabarrada, arpella, àguila real, voltor lleonat, esparver cendrós, aufrany, entre altres.
A parer seu, no s'ha justificat la inexistència de solucions alternatives a la proposta ni raons imperioses d'interés públic. De fet, després de «rebre una documentació insuficient per part del promotor i reconeixent ell mateix efectes adversos sense proposar cap mena de mesures correctores», Emergència Climàtica va instar que aportaren un grau de concreció més elevat «sense rebre cap contestació».
Aquests són els 31 termes municipals afectats: Pina, Barraques, Toràs, Xèrica, Teresa, Altura, Sogorb, Algar de Palància, Alfara de la Baronia, Algímia d'Alfara, Torres Torres, Estivella, Albalat dels Tarongers, Petrés, Sagunt, les Alcubles, Llíria, Olocau, la Pobla de Vallbona, Bétera, Sant Antoni de Benaixeve, l'Eliana, Casinos, el Villar, Bugarra, Pedralba, Vilamarxant, Xest, Xiva, Godelleta, Torís, Montroi, Real de Montroi, Llombai i Catadau.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :