La norma incorpora un blindatge enfront de protocols antiavortistes
El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous definitivament la llei orgànica per la qual es modifica la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs, que retorna el dret a l'avortament a les menors de 16 i 17 anys sense necessitat de comptar amb permís patern, elimina els 3 dies de reflexió, garanteix que es puga dur a terme en hospitals públics i blinda l'avortament enfront de protocols antiavortistes com el que va proposar Vox a Castella i Lleó.
La reforma de la llei de l'avortament ha sigut aprovada amb el suport del PSOE, Unides Podem, Esquerra Republicana, CUP, EH Bildu, Més País; i el vot en contra de PP i VOX. En total, ha rebut 185 vots a favor, 154 en contra i 3 abstencions.
"Recuperem el dret que van furtar a les dones joves de 16 i 17 anys a decidir sobre el seu propi cos, informant i compartint aqueix procés amb les seues famílies, els seus sers estimats, amb qui vulguen però sent elles i només elles les que decideixen. I també l'Estat envia un missatge contundent a les dones: que creiem i respectem les seues decisions; les dones, quan decideixen interrompre el seu embaràs han reflexionat el temps que han necessitat, no hem d'obligar-les a reflexionar com si no tingueren capacitat per a saber quan i com prendre una decisió que afecta el seu cos", ha explicat la ministra d'Igualtat, Irene Montero.
Durant la seua intervenció en la sessió plenària, Montero també ha honrat la memòria a totes les dones que "han posat el cos" per defensar el dret a l'avortament, des de "les 11 de Basauri, les autoinculpades del moviment feminista", passant per "Justa Montero, Begoña Sanjosé, les assemblees feministes, el tren de la llibertat" i, especialment, ha recordat a la primera ministra d'Igualtat de la democràcia, Bibiana Aído.
"Quant van maltractar vostés senyories a la primera ministra d'Igualtat de la història de la democacia i com el temps, la democràcia i el feminisme posa les coses en el seu lloc. Tant de bo no permetem que passe més d'una dècada per a posar en el seu lloc a les dones com Bibiana Aído que tant van barallar i van posar el seu cos per a avançar en els drets de totes", ha destacat Montero.
A més, la ministra d'Igualtat ha enumerat altres canvis que introdueix la reforma de la llei de l'avortament com el reconeixement de la salut menstrual com a part del dret a la salut; la distribució de mètodes anticonceptius en centres penitenciaris, de serveis socials i durant les campanyes d'educació sexual en els instituts de secundària, o la corresponsabilitat dels homes en l'ús dels anticonceptius.
Així mateix, Montero ha reivindicat que, amb aquesta llei, els "fills, filles i hijes" tindran dret a educar-se "en el respecte a la diversitat dels cossos, les orientacions sexuals i les identitats de gènere", unes declaracions que han despertat riures en la bancada de la dreta, alguna cosa que la ministra ha enlletgit als diputats.
"És impressionant com no són capaços d'acostar-se ni tan sols amb respecte a la realitat de gent que simplement estan demanant poder existir i que se'ls reconega sense burla, sense discriminació", ha subratllat.
En definitiva, la ministra ha celebrat que aquest dijous s'aprove aquesta llei encara que ha alertat i ha donat per fet que "hi haurà resistències a l'aplicació" d'aquesta, fins i tot quan ja estiga publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). "Visca la lluita de les dones i gràcies a la majoria feminista d'aquesta Cambra", ha conclòs.
Durant el debat, des del PSOE, la diputada Laura Berja ha enlletgit al PP l'"espectacle" que han donat aquesta setmana amb la seua posició sobre l'avortament --en referència a les declaracions del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, sobre la postura del Tribunal Constitucional-- i els ha etzibat que el fet de "que l'avortament siga un dret no depén" del que diga el PP.
Per part seua, la diputada del PP Marta González ha criticat la "llunàtica voluntat del Ministeri d'Igualtat per deixar la seua empremta" amb la reforma de la llei de l'avortament que ha titllat de "innecessària, inoportuna i inesperada", i ha demanat a Irene Montero que reflexione sobre la "dimissió" després del "tsunami penal" generat amb de la Llei del sol sí que és sí.
Des de Vox, la diputada Lourdes Méndez ha titllat de "sadisme" que "se sancione amb presó a qui mate una rata mentre es pot matar lliurement a un xiquet en el si de la seua mare" i ha criticat que Feijóo ha "consumat la seua traïció en dir que la sentència del TC és correcta".
Mentrestant, la diputada de Ciutadans Sara Giménez, ha defensat el dret a l'avortament encara que ha criticat que en aquesta llei "es fica per darrere" una "criminalització de la gestació subrogada".
Per part seua, el diputat de Més País, Íñigo Errejón, s'ha mostrat sorprés pel fet que el debat aquesta setmana s'haja centrat en "si per a Feijóo i el PP l'avortament és un dret o no". "Com si això importara, com si depenguera de vostés", ha indicat, al mateix temps que ha defensat que "l'avortament a Espanya és un dret" fins i tot, segons ha dit, per als propis diputats del PP.
"Estic convençut que entre les files dels qui hui votaran contra el dret a l'avortament, hi ha els qui han exercit, elles o els seus sers estimats, el dret a l'avortament", ha afirmat Errejón, unes declaracions que han provocat l'enuig del PP. La diputada 'popular' Marta González ha qualificat el comentari de "inacceptable" i li ha exigit "que ho retire". Posteriorment, en els corredors del Congrés, Errejón ha defensat que el que ha dit "no és un insult" perquè "els drets estan per a exercir-los".
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :