Una nova llei sobre massa estel·lar desafia la teoria astrofísica Una nova llei sobre massa estel·lar desafia la teoria astrofísica
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Una nova llei sobre massa estel·lar desafia la teoria astrofísica

Telescopio LAMOST - XINHUA/WANG XIAO

 Astrònoms xinesos han descobert una llei de distribució de la massa estel·lar que s'aplica quan naixen les estreles i que desafia una teoria clàssica de l'astrofísica.

Així, estimen que tindrà un profund impacte en la investigació de frontera en camps com l'evolució de les estreles, les galàxies i l'univers.

Un equip d'investigadors, dirigit per Liu Chao, investigador dels Observatoris Astronòmics Nacionals de la Xina (NAOC), dependents de l'Acadèmia Xinesa de Ciències, va descobrir que la funció de massa inicial (FMI) estel·lar varia amb la metalicidad i el temps. La troballa es va publicar en la revista Nature.

En el vast univers, moltes estreles noves de masses diferents naixen per lots en la mateixa regió de formació estel·lar. La majoria de les propietats estructurals i evolutives de les galàxies depenen en gran manera de la FMI, és a dir, de la distribució de la massa estel·lar formada en cada episodi de formació estel·lar, va explicar Li Jiadong, primer autor de l'article del NAOC.

Durant més de mig segle, la majoria dels astrònoms han cregut que l'FMI estel·lar és universal i constant en totes les etapes de l'evolució universal, la qual cosa s'ha convertit en una "hipòtesi clàssica" en els llibres de text d'astrofísica.

No obstant això, les observacions dels últims anys suggereixen que l'FMI estel·lar podria ser variable. Segons Zhang Zhiyu, membre de l'equip d'investigació de la Universitat de Nanjing, es necessiten proves observacionals més directes i contundents en la Via Làctia.

Basant-se en les enormes dades d'observació del Telescopi Espectroscòpic de Fibra multiobjecte d'Àrea Cel Gran (LAMOST) de la Xina i del satèl·lit Gaia de l'Agència Espacial Europea, els astrònoms xinesos van seleccionar més de 90.000 mostres estel·lars en el veïnatge del Sol.

"Trobem proves inequívoques d'una FMI variable que depén tant de la metalicidad com de l'edat estel·lar", afirma Liu, citat per Xinhua.

En concret, la població estel·lar formada en èpoques primerenques conté menys estreles de baixa massa en comparació amb l'FMI canònica, independentment de les metalicidades estel·lars. No obstant això, en èpoques més recents, la proporció d'estreles de baixa massa augmenta amb la metalicidad estel·lar. L'abundància variable d'estreles de baixa massa en la nostra Via Làctia estableix un poderós punt de referència per als models de formació estel·lar i pot afectar en gran manera els resultats en la modelització de l'enriquiment químic galàctic, l'estimació de la massa de les galàxies i l'eficiència de la formació de planetes, va assenyalar Liu.

"És com si la 'regla' de l'univers canviara amb l'entorn. No podem mesurar l'univers primitiu amb la 'regla' actual de la Via Làctia. Necessitem utilitzar diferents 'regles' per a mesurar adequadament les diferents parts de l'univers", va afirmar Liu.

Aquest descobriment revolucionari influirà en molts camps dels estudis astrofísics, com el mesurament de la massa de matèria fosca i matèria bariónica en les galàxies en diferents etapes de l'univers, la comprensió del procés de formació estel·lar, la detecció de planetes extrasolars i fins i tot l'estudi d'esdeveniments d'ones gravitacionals, van dir els científics.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal