El president de l'associació de Juristes Valencians, José Ramón Xirivella (c), al costat de representants de partits polítics, institucions, agents socials i societat civil, durant un acte reivindicatiu en defensa del Dret Civil valencià. EFE
La reforma de l'article 49 de la Constitució, que demana eliminar el terme «disminuït» i que es tramita en el Congrés, ha obert una via per a recuperar el dret civil valencià contemplat en la reforma de l'Estatut de la Comunitat Valenciana en 2006 i que va ser frenat pel Tribunal Constitucional (TC).
Unides Podem, Compromís i Juristes Valencians han urgit aquest dimecres en el Congrés al fet que tots els partits polítics donen suport a l'esmena de la formació valenciana que demana recuperar aquests drets aplicats entre els anys 2008 i 2016.
La ponència de la nova reforma constitucional està prevista que es reunisca a principis de febrer.
El diputat d'Unides Podem, Txema Guijarro, el portaveu de Compromís, Joan Baldoví i el president de Juristes Valencians, José Ramón Xirivella, han evidenciat aquesta petició amb una foto enfront del Congrés dels Diputats.
Guijarro ha instat el PSOE i al PP al fet que es retraten, ja que totes dues formacions van recolzar en 2006 la reforma de l'Estatut que feia possible que les Corts Valencianes pogueren tornar a dictar lleis com fan també per motius històrics altres sis comunitats autònomes.
Una esmena raonable
«És una esmena raonable. Es tracta de recuperar el que ens fa poble, sense confrontar ni anar contra ningú», assenyala a EFE el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, que urgeix «coherència» al PP davant una reivindicació que també va secundar enfront del Congrés el senador popular i expresident de la Generalitat valenciana Alberto Fabra.
Guijarro també recorda el «consens aclaparador» que hi ha sobre aquest tema a València i demana limitar aquesta reforma de la Constitució sol a l'article 49 i al dret civil valencià després del temor manifestat pel PP de voler «obrir un meló» per a incloure altres assumptes.
De fet, Unides Podem ja va registrar una proposició no de llei instant que quan s'eliminara el terme disminuït de la Constitució s'abordara també de manera exclusiva aquest dret dels valencians.
I és que al costat de l'esmena de Compromís hi ha altres registrades. Com les del PNB, que demanen incloure el dret a decidir d'Euskadi en la Constitució, o les de Ciutadans per a recentralitzar les competències en matèria de sanitat i educació.
Fonts del PP insisteixen a EFE que la seua formació «circumscriu» la reforma de la Constitució sol a l'article 49.
El CERMI demana que la reforma se cenyisca a l'article 49
El Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) també demana que la reforma se cenyisca a aqueix article de la Carta Magna, encara que segons Juristes Valencians aquestes entitats no veurien amb mals ulls incloure la recuperació del dret civil valencià.
«L'excusa que això és obrir el meló constitucional és un argument molt barat… hi ha un contrast evident entre el que diuen a València i a Madrid…, i a més apareix com un punt específic en l'acord del Botànic, que va donar com a resultat el govern de la Generalitat d'ara mateix», ha incidit Guijarro al mateix temps que ha assenyalat la cautela que té el PSOE sobre un assumpte que ha de ser secundat també pel principal partit de l'oposició.
El president de Juristes Valencians, José Ramón Xirivella, ha recordat a EFE que es tracta d'una reivindicació que ja va entrar en el Congrés fa tres anys de la mà de Compromís i que és secundada pel PP.
En la seua opinió, un vot en contra del PP o del PSOE suposaria «un atac a l'autogovern valencià» i «deixaria a les clares a menys de 100 dies de les eleccions autonòmiques que els polítics valencians manquen d'influència sobre els polítics nacionals».
El dret civil valencià està vinculat al règim econòmic matrimonial i el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional les lleis valencianes que prioritzaven la custòdia compartida i l'assignació de separació de béns després d'un divorci.
Cap comentari :