Les 'Magues de Gener' han recorregut aquest diumenge, per huité any consecutiu, els carrers del centre de València en una cavalcada que, al ritme de batucades, balls i grups de 'dolçaina i tabal', ha reivindicat "la pau, la cultura i la felicitat" com a eines per a "salvar el planeta".
Sota el lema 'Salvem el planeta', s'ha iniciat la desfilada a les 11.30 hores en el Parterre i ha continuat pels carrers de la Pau i Sant Vicent per a finalitzar en la Plaça de l'Ajuntament. L'esdeveniment ha sigut organitzat per la Societat Coral el Micalet per a celebrar el solstici d'hivern.
Les 'Magues de Gener', que enguany han sigut encarnades per l'actriu, pedagoga teatral i directora María Colomer (Llibertat); la formadora en prevenció de violència de gènere i presidenta de l'Escola de Pensament Feminista Amelia Valcárcel Àngela Escribano (Igualtat) i la poeta i pedagoga Irina Yellows (Fraternitat-Sororitat) --després de la renúncia de la periodista i 'podcaster' Carmen Alonso--, han arribat a la plaça de l'Ajuntament acompanyades de 'muixerangues', gegants i capgrossos, i d'una actuació del cantant Pau Alabajos.
Després de l'actuació, les tres 'Magues de Gener' s'han dirigit als presents des del balcó de l'Ajuntament, on han sigut rebudes per l'alcalde de València, Joan Ribó.
María Colomer, la maga 'Llibertat', ha destacat que la llibertat "és un dret que dona ales per a crear, imaginar i somiar". "És la llum que il·lumina el camí i ens ajuda a caminar sense por", ha subratllat.
A més, ha incidit en què "la llibertat d'un acaba on comença la de l'altre" i en "el respecte a opinions diferents" per a "poder resoldre problemes amb els qui pensen igual i amb els qui pensen diferent". "El meu desig és que totes les persones tinguem llibertat de decidir els qui volem ser i a qui volem voler", ha expressat.
"MOLTA MÀGIA"
Per part seua, Irina Yellows, la maga 'Fraternitat-Sororitat', ha defensat que aquest món "necessita molta màgia, però també cultura, solidaritat i companyonia perquè si no, no podem estar en pau". Respecte al lema d'enguany, Yellows ha assenyalat que no sols es limita a l'ecologisme, sinó que "també ocupen altres valors com la pau, la sororitat o la solidaritat per a tirar una mà al proïsme".
En aquest sentit, ha convidat als xiquets al fet que "demanen perdó als seus companys quan cometen errors". "Podem demanar perdó sempre i canviar perquè, al final, tot el que fem és la nostra essència", ha ressaltat, al mateix temps que ha agregat que el solstici d'hivern "és una oportunitat per a obrir una porta de saviesa, unió i felicitat".
Finalment, Àngela Escribano, la maga 'Igualtat', ha expressat que el seu desig és que tots els xiquets "siguen iguals sense importar d'on vinguen, el seu color de pell, el seu idioma o la seua nacionalitat". Igualment, ha reivindicat que xiquets i xiquetes "tinguen les mateixes oportunitats, les mateixes condicions i els mateixos drets".
"Que ningú us lleve la idea de somiar amb un món on la igualtat és possible i necessària per a aconseguir una societat més feliç", ha destacat. La maga 'Igualtat' també ha incidit en què "només tenim aquest planeta, per la qual cosa cal posar-se les piles i reflexionar sobre les actituds que cal canviar per a salvar-ho".
En finalitzar les intervencions, les tres magues s'han acomiadat amb el crit "Felicitat, pau i cultura" i s'han unit a la celebració, com a colofó final, els grups de 'muixerangues'. En total, la cavalcada ha comptat amb més 550 persones de 40 agrupacions com muixerangues, gegants i capgrossos, conjunts de música tradicional, corals, batucades, grups de dansa, professionals del circ o diferents associacions culturals.
Al llarg de la cavalcada s'han repartit diferents obsequis i records als xiquets com els contes 'Matilde Salvador. Una vida musical', llibretes fetes a mà, roses de paper, punts de llibre, polseres, caramels i xapes de la 'Festa de la Infantesa'.
EL MICALET, "EXEMPLE D'INCLUSIÓ"
Preguntades per la renúncia de la periodista i 'podcaster' Carmen Alonso, qui anava a encarnar a la maga 'Fraternitat-Sororitat', per a "no compartir espai" amb una persona que "incita a l'odi" contra les persones trans, en al·lusió a Ángela Escribano, Yellows ha defensat que el Micalet "és un exemple d'inclusió".
Colomer ha subratllat el seu defensa per la llibertat d'expressió i que "la llibertat d'un acaba on comença la de l'altre". I, per part seua, Escribano no ha volgut pronunciar-se perquè "és el dia de la infància".
D'altra banda, durant la intervenció de la maga 'Igualtat' al balcó de l'Ajuntament, una de les integrants de la Jove Muixeranga de València ha onejat una bandera trans en relació a la polèmica de la renúncia d'Alonso.
"TOTA LA MAQUINÀRIA MUNICIPAL"
La portaveu del PP a l'Ajuntament de València, María José Catalá, ha lamentat que Ribó "haja posat de nou tota la maquinària municipal al servei de les Reines Magues: tallat el trànsit, tanques cedides, dispositiu de Policia Local i recepció en el consistori".
Catalá ha criticat, segons ha indicat la formació en un comunicat, que el govern municipal "secunde amb una subvenció nominativa de 25.000 euros aquesta cavalcada de Magues que mai ha sigut tradició a València".
Per part seua, el portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, ha lamentat que el govern municipal "haja estirat la cavalcada de les reines magues fins al final", al mateix temps que ha criticat l'"empaquetatge institucional" que "se li ha intentat donar amb el recorregut i la recepció de l'alcalde al balcó de l'Ajuntament".
A més, Giner també ha denunciat la subvenció que rep la Societat Coral el Micalet, ja que, al seu judici, "és una ajuda que li dona aquest govern per a promocionar les seues idees pancatalanistes, però que paguen tots els valencians de les seues butxaques".
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :