Espanya i França pacten front comú a la UE, intensificar contactes i fer intercanvis en els Consells de Ministres Espanya i França pacten front comú a la UE, intensificar contactes i fer intercanvis en els Consells de Ministres
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Espanya i França pacten front comú a la UE, intensificar contactes i fer intercanvis en els Consells de Ministres

 


   Hi haurà un grup de treball per a qüestions migratòries i es valorarà la creació d'unitats operatives binacionals

   El Tractat d'Amistat i Cooperació segellat aquest dijous per Espanya i França contempla intensificar els contactes entre tots dos països per a buscar un "front comú" en la Unió Europea i les relacions internacionals, amb relació constant entre tots dos Governs i fins i tot 'intercanvis' periòdics en els respectius Consells de Ministres.

   El document ha sigut firmat pels presidents Pedro Sánchez i Emmanuel Macron durant la XVIII Cimera entre els dos països a Barcelona, els qui han posat en valor el caràcter "històric" del moment, ja que és el primer tractat d'aquest tipus malgrat la intensitat de la relació bilateral. Segons Macron, calia solucionar aquesta "anomalia".

   El tractat inclou diversos mecanismes per a reforçar la cooperació, com la celebració anual de cimeres bilaterals o contactes entre els diferents ministeris. També, el Tractat arreplega que un membre del Govern d'una de les parts serà convidat al Consell de Ministres de l'altra part, almenys una vegada cada tres mesos i per rotació.

   Una part important està centrada en la Unió Europea, on tots dos països es comprometen a mantindre una "concertació estreta" sobre els temes comunitaris i el procés d'ampliació de la Unió Europea.

   "Tant a nivell polític com d'alts funcionaris, les parts es consultaran regularment abans de les grans decisions europees sobre temes d'interés comú, amb la finalitat de tractar d'establir posicions comunes i d'impulsar-les conjuntament", resa el document.

   En política exterior, Espanya i França acorden que la seua xarxa de diplomàcia compartisca anàlisi per a promoure interessos comuns en regions com el Mediterrani i Àfrica; a més de la necessitat d'aprofundir els vincles amb Amèrica Llatina i el Carib. El Tractat contempla així consultes periòdiques entre els ministres d'Afers exteriors i l'intercanvi recíproc de diplomàtics entre tots dos departaments.

   En l'apartat de defensa, corroboren el seu compromís amb l'OTAN alhora que aposten per una defensa europea "més forta", i apunten a una cooperació també en l'àmbit industrial per a aconseguir la interoperabilitat de les seues Forces Armades, amb projectes comuns. Per a tot açò, hi haurà reunions anuals del Consell de Defensa i Seguretat, en el qual participen els titulars d'Exteriors i de Defensa.

COOPERACIÓ MIGRATÒRIA

   D'altra banda, el tractat preveu la creació d'un grup de treball sobre qüestions migratòries en el qual participaran "els servicis responsables de la gestió de fronteres, migració, asil, integració i lluita contra les xarxes d'immigració il·legal" i que podrà ampliar-se en cas de ser necessari.

   Així mateix, tots dos governs es comprometen a promoure "vies legals de migració, integració i inclusió social dels migrants regulars" i han acordat que els seus ministres d'Exteriors i Interior es reunisquen de manera periòdica per a "abordar la dimensió exterior" de la migració.

   D'altra banda, el text també contempla "el desplegament, arribat el cas, d'unitats operacionals binacionals" així com "la realització d'operacions comunes o conjuntes per a la lluita contra les xarxes de trànsit de persones".

   En matèria de justícia i interior, igualment es posa en relleu "l'alt grau de cooperació" entre les forces i cossos de seguretat i les autoritats judicials i penitenciàries de tots dos països i s'expressa la voluntat de seguir per aquesta senda, en particular mitjançant els grups de treball de lluita antiterrorista i el d'enllaç antidroga ja existents.

FÒRUM ECONÒMIC ANUAL

   Pel que fa a l'economia, el tractat preveu que s'organitze anualment un fòrum econòmic i empresarial bilateral en col·laboració amb la CEOE i la patronal francesa, així com més cooperació en l'àmbit turístic, tenint en compte la importància que aquest sector té per a les economies dels dos països.

   Espanya i França han acordat també donar prioritat a les interconnexions energètiques i en concret reafirmen el seu compromís de desenvolupar els projectes d'interconnexió elèctrica i el corredor per a transportar hidrogen H2Med "de manera equitativa i de conformitat amb les normes europees", segons indica el text.

   Així mateix indiquen que col·laboraran amb els reguladors energètics i la Comissió Europea per a aconseguir el màxim de finançament europeu --un màxim del 50% del cost total-- i facilitar la seua avaluació i desplegament.

   Tots dos països també consideren prioritàries les interconnexions de transport i telecomunicacions "inclosos els corredors 5G", i asseguren que impulsaran projectes per a afavorir la mobilitat "segura fàcil i sostenible" de passatgers i mercaderies "en el marc de la Xarxes Transeuropees de Transport".

COMITÉ DE COOPERACIÓ TRANSFRONTERERA

   D'altra banda, Espanya i França crearan un Comité de Cooperació Transfronterera de caràcter consultiu, integrat per representants de les dos administracions, amb l'objectiu de donar seguiment a la implementació de l'Estratègia de Cooperació Transfronterera prevista en aquest tractat.

   L'acord també esmenta que es comprometen a facilitar el reconeixement dels títols sanitaris i metges en tots dos països i fomentaran l'aprenentatge de la llengua del veí i el seu ús en la vida quotidiana als espais transfronterers.

   Així mateix, hi ha un compromís explícit a reforçar la cooperació en l'àmbit educatiu i cultural, que inclou l'impuls de l'espanyol i el francés a l'altre costat dels Pirineus, una major equivalència en els títols universitaris i la doble obtenció del batxillerat francés i l'espanyol o la promoció de projectes culturals conjunts, entre uns altres.

ZONA MARÍTIMA PROTEGIDA AL MEDITERRANI

   Finalment en matèria mediambiental, els dos països recolzaran el reconeixement per l'Organització Marítima Internacional d'una Zona Marina Especialment Sensible (ZMES) al Mediterrani nord-occidental.

   També la formulació de propostes de noves Zones de Control d'Emissions de Sofre (SECA, per les seues sigles en castellà) en l'Atlàntic i de Nitrogen (NECA) en el Mediterrani per a la seua presentació a l'Organització Marítima Internacional.

   Igualment seguiran cooperant per a vigilar i protegir les espècies amenaçades, especialment de l'urogallo i de la població d'óssos als Pirineus, fomentant la seua cohabitació amb les activitats humanes.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal