El TSJCV arxiva la denúncia d'un diputat contra Ximo Puig pel cobrament de l'atur de Mónica Oltra El TSJCV arxiva la denúncia d'un diputat contra Ximo Puig pel cobrament de l'atur de Mónica Oltra
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El TSJCV arxiva la denúncia d'un diputat contra Ximo Puig pel cobrament de l'atur de Mónica Oltra

  Inadmet la denúncia contra el 'president' i es declara no competent respecte a l'exvicepresidenta al no ser ja aforada

La Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha arxivat la denúncia interposada per un diputat no adscrit de Les Corts Valencianes contra el 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, en relació amb el cobrament del subsidi de desocupació per part de l'exvicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, després de la seua dimissió.

El mes de desembre passat Vicente Fernández, diputat no adscrit en el parlament valencià després de deixar el grup de Ciutadans, va denunciar a Ximo Puig i a Mónica Oltra per possibles delictes de malversació i prevaricació, en considerar que el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV) va publicar el decret de l'eixida de la exconsellera com un cessament i no una dimissió per a permetre que ella puga cobrar l'atur.

La denúncia, presentada davant el TSJCV per la condició d'aforat de Puig, es basava en les declaracions que va realitzar Oltra en una entrevista televisiva, on va confirmar que cobra mensualment uns 1.300 euros de desocupació des que al juny dimitira arran de la seua investigació pel presumpte encobriment dels abusos del seu exmarit a una menor tutelada.

Ara, en un acte d'11 de gener i notificat aquest divendres a les parts, l'alt tribunal valencià inadmet i arxiva aquesta denúncia respecte al cap del Consell en entendre, de conformitat amb l'informe de Fiscalia, que no existeixen indicis de delicte en la seua actuació pel dictat del decret corresponent. En el cas d'Oltra, la sala declara la seua falta de competència per al coneixement de la denúncia, ja que no és aforada després d'abandonar els seus càrrecs.

En la seua resolució --contra la qual cap recurs en el termini de tres dies després de la notificació davant la pròpia sala-- el TSJ no aprecia que en la denúncia hi haja, en termes penals, la concreció necessària de "una conducta específica i personal del querellat amb caràcters delictius" ni tampoc "indici o element del qual resulte que l'actuació del denunciat" en dictar el decret haja sigut dolosa.

"POSSIBILISME"

Al·ludeix en aquest punt a l'informe del Ministeri Públic, que apuntava que "l'assemblatge dels elements del tipus de la prevaricació per a la finalitat que expressa la denúncia es fa merament des de la perspectiva del 'possibilisme' en expressar que el dictat del decret es va realitzar 'molt possiblement amb la intenció de beneficiar a ...'", és a dir, amb "un to hipotètic".

A més, sobre la presumpta malversació de cabals públics, el Fiscal també apuntava que Puig no té cap intervenció personal en les posteriors "vicissituds i relacions jurídiques" que Oltra haja pogut mantindre després del seu cessament, o en ocasió d'aquest, en concret sobre les prestacions de desocupació de la Seguretat Social, que hagueren pogut originar-se entre l'exvicepresidenta amb altres institucions, com el SEPE.

"En conseqüència, --recalca l'acte-- i és el rellevant per al present procediment, es tractaria de fets posteriors al dictat del decret per als quals aquesta Sala manca de competència, en referir-se a la denunciada i al no existir indicis concrets de participació personal de l'aforat, no sent, a més, Oltra aforada a aquesta Sala, per la qual cosa, en el seu cas, la competència en l'àmbit penal la tindrien els jutjats ordinaris".

Així mateix, el TSJCV recorda que la interposició d'una denúncia o querella no condueix necessàriament a la seua admissió si no s'ofereixen elements o principis de prova que "avalen raonablement la seua realitat".

"Un interpretació de la norma ajustada al cànon que informa el sistema constitucional de drets i llibertats condueix a excloure l'obertura d'un procés penal per a la investigació d'uns fets de rellevància penal merament sospitosa, és a dir, una investigació prospectiva, que no aporte, a partir del coneixement propi del querellant, un indici objectiu de la seua realitat. En cas contrari, qualsevol ciutadà podria veure's sotmés a una investigació basada en la mera aparença", adverteix.

Per tot això, conclou l'alt tribunal, no cap sinó, coincidint amb el criteri del Ministeri Fiscal, inadmetre la denúncia respecte a Ximo Puig "per no concórrer els requisits necessaris per a la seua admissió".

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal