Les ciutats biotecnològiques podrien estar més a prop. Una startup espanyola anomenada Bioo ha dut a terme interessants avanços en aquest concepte, fent possible que la il·luminació de grans superfícies es done a través de les denominades bateries biològiques.
Aquest tipus de bateries aprofiten les substàncies orgàniques que hi ha en sòls naturals i les descomponen amb microorganismes que són capaços de crear electrons lliures i generar un corrent elèctric. Encara que aquesta tecnologia hui dia no és capaç de proveir d'energia una llar o una empresa completament, sí que pot oferir coses com a il·luminació o la càrrega de dispositius no gaire potents.
Encara que aquesta tecnologia hui dia no és capaç de proveir d'energia una llar o una empresa completament, sí que pot oferir coses com a il·luminació o la càrrega de dispositius no gaire potents
Al capdavant de Bioo es troba Pablo Vidarte (Sevilla, 1996). Des de xicotet, aquest emprenedor ja desenvolupava alguns projectes de programació i va fer els seus primers primers passos en el camp de l'energia. Amb només 16 anys va començar a treballar en motors de combustió externa anomenats Stirling i va millorar un sistema que va fer la NASA en 2002, aconseguint que fora un 60% més eficient
"La NASA em va introduir després a la Singularity University. Just a aqueixa edat vaig posar en marxa la meua primera empresa. Aquesta era de programari, amb intel·ligència artificial per a millorar els processos de les empreses. La següent que vaig muntar era de geolocalizadores, amb adhesius que podies usar per a seguir objectes des del teu mòbil", explica Vidarte a SINC.
Bioo va nàixer alguns anys més tard, en 2015, i de la manera "més estereotipada del món". L'empresari va tindre un somni revelador que li va fer despertar-se a les 3 de demà i va pensar "Això cal fer-ho realitat. No sé com, però cal fer-ho". Segons compte, durant dues setmanes es va tancar "com algú en la seua cova" per a estudiar com podia materialitzar el que havia vist mentre dormia.
En el seu procés d'investigació i anàlisi, va descobrir que existien bateries biològiques des dels anys 70, però "el problema que hi havia amb elles era que si les posaves a la intempèrie deixaven de funcionar, perquè es contaminaven dels microorganismes de fora. Només eren operatives en entorns controlats i necessitaven uns microorganismes molt específics".
Vidarte va decidir que havia de crear un entorn apropiat, una espècie de "hotel perfecte per als microorganismes més ideals per a una bateria biològica". Es va servir d'alguns d'ells electrogénicos o electrofílicos que es podien trobar fàcilment en la naturalesa, com en qualsevol parc o jardí, però va facilitar que "se sentiren atrets a ficar-se en la bateria i créixer en major número".
Els microorganismes electrogénicos poden intercanviar electrons amb superfícies conductores (elèctrodes) i produir un corrent elèctric a partir de la degradació de la matèria orgànica present
Segons es detalla en la informació de l'empresa, els microorganismes electrogénicos poden intercanviar electrons amb superfícies conductores (elèctrodes) i produir un corrent elèctric a partir de la degradació de la matèria orgànica present. Per part seua, els electrofílicos serien una part d'una molècula que reaccionaria amb un grup nucleofílico de la mateixa o una altra molècula per a quedar units mitjançant un enllaç covalent.
A partir d'ací, va començar a formar el seu equip d'enginyers, nanotecnólogos, biòlegs i biotecnólogos procedents d'empreses i universitats. Al principi eren tots voluntaris i durant un any van confeccionar prototip rere prototip. Tot això va portar al fet que Bioo es fundara oficialment en 2015, amb el tancament de la primera ronda de finançament.
Les bateries creades per la start-up a més d'exteriors, es poden fer servir en interions, ajudant a reduir la temperatura. / Bioo
Bateries que redueixen la temperatura i absorbeixen el carboni
Des de finals de l'any passat la tecnologia de Bioo ja està en el mercat. Aquest 2022 ha estat transformant ja edificis de tota mena, oficines, parcs, botigues, hospitals, hotels, etc. Entre els seus projectes més importants, estan el Parc Blau de Barcelona (un projecte de transformació del Port Vell), una biblioteca viva en el Monument de Silicon Valley al Segle XXI o un complex residencial i d'oficines a Alger anomenat Urban Oasi.
Entre els seus projectes més importants estan el Parc Blau de Barcelona i una biblioteca viva en el Monument de Silicon Valley al Segle XXI
"Ara mateix som capaços de tindre una zona verda que puga generar energia per a alimentar tots els seus punts de llum", comenta. "A més d'això, el fanfarró de les nostres bateries biològiques és que redueixen el consum d'aigua fins a un 50% i baixen la temperatura".
Les solucions de Bioo no sols són aplicables en exterior, sinó també en interior. Mentre els panells solars generalment només es poden posar en la teulada o terrat d'un edifici, la innovació de la companyia permet aprofitar cada pis per a col·locar en els sostres plantes penjants que caiguen i generen energia per a alimentar els punts de llum.
"D'aquesta manera tenim els primers edificis biotecnològics, que és el que estem creant", assegura l'enginyer. Aquests ofereixen menys dependència d'altres fonts d'energia i les seues àrees verdes milloren la qualitat de l'aire. "Encara que no generem tanta energia com un panell solar, la qual cosa sí que fem és generar-la de manera constant, durant el dia i la nit, estiga plovent o ennuvolat".
Un altre avantatge del sistema de Bioo "és que no sols és neutre en carboni, sinó que ho redueix, absorbeix el CO₂, literalment. És una tecnologia que no prevé el món d'anar a pitjor, sinó que damunt el recupera, per dir-ho així".
Una superfície de 7x7 metres amb les bateries biològiques de Bioo tindria la capacitat per a encendre sis punts de llum o generar uns 15 watios/hora al dia
Una superfície de 7x7 metres amb les bateries biològiques de Bioo tindria la capacitat per a encendre sis punts de llum o generar uns 15 watios/hora al dia.
"El cost d'un sistema com el nostre no és més car que instal·lar una coberta vegetal", assevera Vidarte. Estaríem parlant d'entre 500 i 1.000 euros el metre quadrat, aproximadament.
La naturalesa com a element interactiu
Dins del sector urbà Bioo compta amb una altra tecnologia més experimental que permet usar plantes com a interruptors biològics. A més de facilitar l'existència d'un parc o jardí que genere energia, possibilita que en tocar una planta puguen encendre's totes les seues llums o es faça música o art.
Els interruptors biològics de l'empresa funcionen només mitjançant el contacte, cap pluja o vent els activa. Les plantes vives perceben els canvis en freqüències que es donen per aquesta aproximació i que són convertits en voltatge. Aquest voltatge es transmet pels seus cossos conductors i a la terra. És llavors quan el dispositiu arriba a capturar el senyal i la transforma en un interruptor que pot activar qualsevol sistema que estiga alimentant de manera externa.
En paraules de Vidarte, la planta el que fa és que quan una persona s'acosta capta el senyal, "aqueixa diferència de freqüència. La modula pel seu cos que, a més és conductor. Aqueixa diferència potencial va per la pròpia terra i nosaltres la captem". Aclareix que "si la toques amb un pal o una altra cosa no s'activarà", encara que reconeix que amb uns certs animals de massa i grandària semblant a l'humà sí que pot posar-se en marxa.
Els interruptors biològics de l'empresa funcionen només mitjançant el contacte, cap pluja o vent els activa. Les plantes vives perceben els canvis en freqüències que es donen per aquesta aproximació i que són convertits en voltatge
"En qualsevol cas, aquests sistemes es poden calibrar per a ser molt més precisos o tot el contrari, que a una certa distància s'activen sense necessitat de tocar-los", puntualitza. "El bo és que amb aquesta tecnologia es poden fer bogeries. Perquè et faces una idea, a Eivissa hem arribat a fer una taula de mescles que funciona amb plantes".
La companyia va més enllà i explica que gràcies a aquesta solució "es podria guardar la memòria de la humanitat en la naturalesa mateixa. Nosaltres parlem de 'biblioteca viva'. Imagina caminar per un parc, tocar una planta i escoltar missatges de gent que haja volgut deixar una petjada per a les generacions futures".
L'emprenedor destaca que la part més experiencial de Bioo permet crear "els primers monuments biotecnològics". No sols és possible usar la naturalesa per a generar energia, sinó també per a "comunicar-te amb ella mateixa".
La startup també disposa d'una solució basada en aquesta aplicació per a l'àmbit de la llar i personal, un test de ceràmica translúcida que es retroilumina quan toques la planta.
Premis i col·laboracions amb empreses
Bioo ha rebut diversos premis i reconeixements fins al moment. Entre ells, el Parlament Europeu va nomenar la startup com l'empresa més innovadora d'Europa. Vidarte explica que la Comissió Europa els ha finançat diversos desenvolupaments a nivell R+D que han estat fent i actualment estan treballant amb nou entitats per tota Europa, incloent-hi el CRNS francés (Centre National de la Recherche Scientifique) o el ITE (Insituto Italià di Tecnologia).
En total l'empresa ha obtingut fins ara uns 5,5 milions d'euros de fons, dels quals 2,5 milions d'euros pertanyen a finançament públic.
També mantenen col·laboracions amb diverses empreses. En la seua pota agro treballen amb Bayer Crop Science, una filial de la famosa farmacèutica centrada en la protecció química i biològica dels cultius i la producció de llavors i que en el seu moment va adquirir Monsanto. "Controlen 50 milions d'hectàrees agrícoles i ens van donar 200 hectàrees per a implementar els nostres sistemes i activar dispositius en agricultura i va ser molt bé. L'objectiu és llançar la nostra línia agrícola per a finals d'any que ve", avança el CEO de Bioo.
L'empresari assegura que fins al moment "la cosa més exòtica" que han fet amb la seua tecnologia és en el Eden Project, una instal·lació situada a Cornualla (el Regne Unit) on hi ha unes cúpules de cristall gegantesques amb boscos i jungles en el seu interior i que acull la celebració del festival de música i art Eden Sessions.
El somni de Vidarte és que "un dia estigues en el llit, òbrigues els ulls i el primer que t'il·lumine el dia siga el contacte amb la naturalesa, t'alces i vages al saló i unes plantes en el sostre generen llum i reduïsquen la calor de l'habitatge"
En les seues oficines d'Eivissa —compten amb aquesta seu, a més de la principal de Barcelona— comenta que han construït "el primer jardí botànic biotecnològic del món. Ací hem recreat diversos entorns, com a desèrtics, lunars, de boscos, salines, mediterranis, etc. D'una banda, estem recuperant espècies, algunes fins i tot que es creien extintes i per un altre estem provant totes les nostres tecnologies en tots aqueixos camps".
En la imatge l'investigador Pablo Vidarte, CEO i fundador de Bioo, amb els seus interruptors biològics. / Bioo
Un futur molt verd
Fins hui la companyia ha estat dedicada al R+D pur, però no ha sigut fins a 2022 quan han eixit al mercat. Al llarg de 2023 Bioo mostrarà els seus primers edificis biotecnològics completament acabats a Espanya.
El futur no tan llunyà que albiren Vidarte i la seua empresa Bioo poden resumir-se en una cosa així: "Que un dia estigues en el llit, òbrigues els ulls i el primer que t'il·lumine el dia siga el contacte amb la naturalesa. Que t'alces, vages al saló i veges que en el sostre estan eixint unes plantes que generen energia per a les llums i redueixen la calor de l'habitatge. I que en obrir la finestra veges que la teua pròpia ciutat s'ha transformat en una urbs biotecnològica".
Creative Commons Crónica CT
Cap comentari :